FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 2. listopada 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

NEW YORK

Sjeverna Koreja smatra da je američka politika prema toj zemlji učinila korejski poluotok najopasnijim mjestom na zemaljskoj kugli, a jedna "iskra" mogla bi dovesti do nuklearnog rata, izjavio je visoki sjevernokorejski predstavnik u ponedjeljak u govoru pred općom skupštinom Ujedinjenih naroda u New Yorku. Jedan od posljednjih govornika na godišnjem skupu predstavnika 193 države, zamjenik sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova Pak Kil-yon u svojemu je govoru osudio politiku SAD-a, hvaleći Kim Jong-una, novoga vođu te komunističke zemlje. "Danas, zbog nastavka neprijateljske politike SAD-a naspram Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji, opaki krug sukobljavanja i pojačanja napetosti širi se na korejskome poluotoku, koji je postao najopasnije mjesto na svijetu, gdje jedna iskra može izazvati termonuklearni rat", izjavio je Pak. Govoreći o sjevernokorejskom nuklearnom "odvraćanju", Pak je izjavio kako je riječ o "moćnome oružju u obrani nacionalne suverenosti".

TOKIO

Četiri kineska vladina broda uplovila su u utorak u teritorijalne vode otoka u moru Istočne Kine pod upravom Japana na koje pravo polaže Peking, objavila je japanska obalna straža. Kad su četiri kineska broda za pomorski nadzor ušla u te vode obalna stražna zatražila je da napuste zonu. "Naša patrolna plovila naredila su im da izađu iz naših teritorijalnih voda. Nije bilo odgovora", objasnila je obalna straža u priopćenju. Dodali su da su još dva kineska broda uprave za ribarstvo plovila u blizini otoka ne ušavši unutar granica teritorijalnih voda. Napetost između dvaju susjeda snažno je porasla otkad je Japan početkom rujna nacionalizirao te otoke, zvane Senkaku u Tokiju i Diaoyu u Pekingu.

BOGOTA

Kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos objavio je u ponedjeljak da će se još ovog tjedna podvrgnuti operaciji tumora prostate, nekoliko dana prije početka pregovora vlade s gerilskom slupinom FARC. "Riječ je o malom tumoru na žlijezdi prostati i prognoze su dobre, nije agresivan", izjavio je 61-godišnji Santos u poslanici naciji u predsjedničkoj palači u Bogoti, u nazočnosti liječnika i supruge, objavila je agencija Reuters. Santos, koji je predsjednčku dužnost preuzeo prije dvije godine, a nedavno je pokrenuo pregovore s gerilskom skupinom FARC, rekao je da će se operativni zahvat obaviti u srijedu.

TBILISI

Prema prvim službenim rezultatima parlamentarnih izbora u Gruziji u vodstvu je oporbeni Gruzijski san milijardera Bidzina Ivanišvilija ispred vladajućeg Ujedinjenog nacionalnog pokreta predsjednika Mihaila Sakašvilija. Nakon prebrojanih tri posto glasova, Gruzijski san vodi sa 51,6 posto a Ujedinjeni nacionalni pokret ima 43,9 posto, priopćilo je središnje izborno povjerenstvo. Riječ je o rezultatima izbora lista, koje daju 77 od ukupno 150 zastupnika u gruzijskom parlamentu. Preostalih 73 zastupnika bira se individualno, izvan izbornih lista, a rezultati toga dijela izbora još nisu poznati. Za sada i Gruzijski san i Ujedinjeni nacionalni pokret tvrde da su pobjednici izbora.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙