FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 11. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

WASHINGTON - Republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney prvi je put u zadnjih mjesec dana pretekao sadašnjega predsjednika i demokratskog kandidata Baracka Obamu u utrci za mandat u Bijeloj kući i sada vodi s 45 prema 44 posto, vidi se iz rezultata ankete Reutersa/Ipsosa objavljene u srijedu. Manje od četiri tjedna do izbora 6. studenoga Romneyev rast smatra se posljedicom njegova kvalitetna nastupa protiv Obame na prošlotjednoj debati. Anketa pokazuje da su glasači prihvatili Romneyeve zamisli o cijelom nizu pitanja. U utorak su dvojica kandidata bila izjednačena na 45 posto. Obama je vodio gotovo cijeli rujan, nakon demokratske konvencije, ali Romney se približio nakon debate i na kraju ga prešao u srijedu.

PARIZ - Memorijalni centar Shoah u Parizu, Spomen-područje Jasenovac i hrvatska Agencija za odgoj i obrazovanje potpisale su u srijedu u Parizu Sporazum o partnerstvu koji će, među ostalim, hrvatskim nastavnicima otvoriti nove mogućnosti stručnog usavršavanja u području obrazovanja o holokaustu. Agencija za odgoj i obrazovanje posljednjih deset godina aktivno sudjeluje u promicanju proučavanja o holokaustu organiziranjem nacionalnih i regionalnih seminara, te sudjelovanjem u međunarodnim projektima i izradom nastavnih materijala, rekao je Hini ravnatelj Agencije Vinko Filipović. Potpisanim Sporazumom djelatnost Agencije će biti dodatno obogaćena jer se otvaraju mogućnosti suradnje s francuskim Memorijalnim centrom Shoah, jednom od najuglednijih svjetskih institucija koje se bave obrazovanjem, istraživanjem i sjećanjem na holokaust. Ovaj sporazum omogućit će dolazak hrvatskih nastavnika u Memorijalni centar Shoah u Parizu gdje će se dodatno educirati.

BRUXELLES - NATO kani reorganizirati svoju sigurnosnu operaciju na Kosovu i više se usredotočiti na sjever Kosova jer je Njemačka kao važan sudionik priopćila kako su policijske snage EU-a "na krivome putu" i da previše opterećuju NATO-ove snage ondje, objavili su u srijedu dužnosnici. "Mislim da ćete vidjeti uravnoteženje snaga u sljedećim mjesecima, sa snažnijim fokusom na sjever Kosova", kazao je novinarima glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen nakon dvodnevna sastanka ministara obrane NATO-a, zamoljen za komentar njemačkih primjedbi. "To će se napraviti uzimajući u obzir nasilnim situacijama kojima smo svjedočili ondje", kazao je Rasmussen. Njemački ministar obrane Thomas de Maiziere kazao je ranije da su policijske snage EU-a na Kosovu "na krivom putu" te da trebaju kompletni preustroj, te izrazio žaljenje što je njihova nesposobnost da odrade posao stavila dodatni teret snagama NATO-a. Berlin je posebno zabrinut zbog stanja na Kosovu jer tamo ima 1.330 svojih vojnika, najviše od svih, te uz SAD, Italiju i Austriju i novčano najviše pridonosi obavljanju mirovne misije.

ANKARA - Turski borbeni zrakoplovi prisilili su sirijski putnički zrakoplov da sleti na aerodrom u Ankari, objavili su u srijedu turski državni mediji. Avion je letio iz Moskve, a presreli su ga zbog informacije da nosi "necivilni teret", rekao je turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu. Turska otvoreno podupire ustanika koji žele srušiti sirijskoga predsjednika Bašara al-Asada. U prizemljenom avionu Airbusu A320 bilo je 35 putnika, a kapacitet mu je 180, prenosi BBC. Turski su ga mlažnjaci otpratili do aerodroma Esenboga na sigurnosnu provjeru, kažu turske novinske agencije. Putnici su izašli iz aviona, a službe sigurnosti pregledavaju teret. Turski ministar Ahmet Davutoglu rekao je na državnoj televiziji da je Ankara dobila informaciju kako bi u tome avionu moglo biti "određene opreme kojom se krše propisi o civilnom zrakoplovstvu". Mjesni mediji javljaju da je u zrakoplovu pronađena oprema za vojnu komunikaciju, ali to još nije potvrđeno. Napetosti u odnosima Turske i Sirije u porastu su od prošlog tjedna kada je sirijska granata ubila petero civila u turskom pograničnom gradu Akcakaleu. Turska je na taj napad odgovorila i od tada je topnička razmjena vatre u području oko granice svakodnevna pojava.

NEW YORK - Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon zgrožen je napadom talibana na 14-godišnju pakistansku djevojčicu i u pismu njezinim roditeljima ponudio je pomoć, izjavio je u srijedu Banov glasnogovornik. Pakistanski liječnici uklonili su metak koji je teško ranio 14-ogodišnju Malalu Jusufzai, koja je postala slavna kada je progovorila protiv talibana. Jusufzai je ranjena u utorak nakon što je u nju pucao taliban i u kritičnom je stanju. Pogođena je u glavu i vrat kada je napadač pucao na školski autobus u koji je ulazila u dolini Svat, sjeverozapadno od glavnog grada Islamabada. "Poput brojnih ljudi u Pakistanu i diljem svijeta, i on je zgrožen tim napadom. Kako bi dao potporu, napisao je pismo obitelji Malale Jusufazi", izjavio je Banov glasnogovornik Martin Nesirky. Jusufzai je postala poznata nakon što je progovorila protiv talibana u trenutku kad se činilo da su čak i državne vlasti odlučile prepustiti talibanima kontrolu nad dolinom Svat. Talibani su uspostavili sudove, ubijali su stanovnike i zatvarali škole za djevojke uključujući onu koju je pohađala Jusufzai. Vlasti su ipak poduzele akciju protiv talibana i vratile kontrolu nad dolinom, a Jusufzai je dobila najviše pakistansko civilno odličje i od tada je primila bezbroj prijetnji.

(Hina) xdj yam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙