FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijena nafte iznad 114 dolara zbog straha za opskrbu s Bliskog istoka

Autor: mkuz
LONDON, 10. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu iznad razine od 114 dolara budući da je zabrinutost za sigurnost opskrbe s Bliskog istoka prevagnula nad učestalim naznakama usporavanja globalnog gospodarskog rasta.

Barel sirove nafte ostao je gotovo nepromijenjen na londonskom tržištu, na 114,55 dolara. Dan ranije zaključio je trgovinu u plusu većem od dva posto, premašivši razinu od 114 dolara prvi puta od 18. rujna zbog eskalacije tursko-sirijskih napetosti. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 25 centi nižoj cijeni od 92,14 dolara. Dan ranije poskupio je više od tri dolara.

Nesklonost riziku na financijskim tržištima pritisnula je tržišta i pružila potporu dolaru nakon što je Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio da produbljivanje dužničke krize u eurozoni prijeti svjetskom gospodarstvu.

U redovnom polugodišnjem izvješću o svjetskom financijskom sustavu MMF je zaključio da su rizici za stabilnost svjetskog financijskog sustava ojačala u proteklih šest mjeseci, pa je povjerenje na tržištima "vrlo krhko".

Jučer je MMF u odvojenom izvješću snizio prognoze rasta svjetskog gospodarstva u ovoj godini na 3,3 posto, s 3,5 posto prognoziranih u srpnju.

Ta su izvješća ipak kliznula u drugi plan, zasjenjena oružanim čarkama uz tursko-sirijsku granicu, napetosti između Irana i Zapada i predstojećih izbora u Izraelu, koji su redom pojačali zabrinutost zbog mogućeg poremećaja opskrbe naftom s Bliskog istoka.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u utorak je raspisao prijevremene izbore kako bi ojačao svoju političku poziciju prije eventualne vojne akcije protiv Irana.

"Nuklearni spor sa Iranom bit će predizborna tema u Izraelu, a to bi moglo potaknuti rast cijena u idućih nekoliko tjedana ili se barem pokazati potporom. Trend podupiru i još neki čimbenici, poput napetosti između Turske i Sirije", kazao je Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 109,46 dolara, što znači da je bila 1,52 dolara viša nego dan ranije.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙