FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte porasle unatoč slabim podacima iz Kine

Autor: mkuz
LONDON, 10. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, potaknute očekivanjima stimulativnih gospodarskih mjera u Sjedinjenih Državama, a ulagači su odlučili ignorirati slabe kineske trgovinske podatke.

Barel sirove nafte na londonskom je tržištu poskupio 70 centi, na 114,95 dolara, nakon što je u petak zaljučio trgovinu u plusu 76 centi. Na američkom se tržištu prodavao po skoro nepromijenjenoj cijeni, po 96,54 dolara.

Kineski uvoz zabilježio je u kolovozu na godišnjoj razini 2,6-postotni pad, suprotno očekivanju o 3,5-postotnom rastu. Izvoz je porastao 2,7 posto, slabije od prognoziranog tripostotnog rasta.

Tržišta se nadaju da bi učestale naznake usporavanja gospodarskog rasta u Kini i Sjedinjenim Državama mogle potaknuti američku središnju banku (FED) da u gospodarstvo ubrizga više novaca, što bi podvrgnulo pritisku dolar i pružilo potporu tržištima roba.

"Tržište nesumnjivo spekulira s izgledima za treći krug monetarnog ublažavanja u Sjedinjenim Državama. Kineski podaci prilično su pesimistični, kao i prošlotjedni podaci s američkog tržišta rada. No, logika se može i izvrnuti naglavce, pa loša vijest može postati dobra ako potakne pozitivan odgovor. Upravo je to razlog aktualnog rasta cijena", rekao je Tamas Varga iz londonskog PvM Oil Associates.

Kineski podaci objavljeni u ponedjeljak očituju ozbiljno usporavanje u drugom najvećem potrošaču nafte u svijetu. Tako su podaci o trgovini naftom pokazali oštar pad uvoza sirove nafte u kolovozu, za 12,5 posto u odnosu na isti lanjski mjesec.

Predsjednik američke središnje banke Ben Bernanke održat će u četvrtak konferenciju za tisak, nakon sastanka odbora za monetarnu politiku. Neki analitičari očekuju naznake da bi FED uskoro mogao pokrenuti treći krug monetarnog popuštanja (QE3).

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 111,55 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjenom u odnosu na prethodni trgovinski dan.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙