FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slabi makrogospodarski pokazatelji spustili cijene nafte

Autor: mkuz
LONDON, 1. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Cijena sirove nafte u ponedjeljak je u Londonu pala ispod razine od 112 dolara za barel, odražavajući strah ulagača da bi potražnja za naftom mogla pasti, s obzirom na naznake gospodarske slabosti u Kini i Japanu i nove recesije u eurozoni.

Cijena barela sirove nafte pala je na londonskom tržištu 55 centi, na 111,85 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 39 centi nižoj cijeni, od 91,8 dolara.

Najnoviji podaci o kineskoj proizvodnji dodatno su potvrdili usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva sedmo tromjesečje zaredom. Pogoršalo se i poslovno raspoloženje u Japanu a industrija eurozone upravo je zaključila najgore tromjesečje u zadnje tri godin, što najavljuje novu recesiju, zaključio je londonski institut Markit.

Nakon snažnih oscilacija u rujnu, za koje su u velikoj mjeri 'zaslužne' najave središnjih banaka SAD-a i Japana o stimulativnim mjerama za gospodarstvo, te plan Europske središnje banke (ECB) o kupnji obveznica Europske središnje banke (ECB), ulagači počinju strahovati da mjere možda jačaju likvidnost na tržištima, ali ne i stvarnu potražnju.

"Opće su implikacije kineskog indeksa menadžera nabave umjereno negativne, izvješće navodi na zaključak da kineski proizvođači još uvijek smanjuju proizvodnju i zalihe, s obzirom na slabu potražnju, (pogotovo domaću)", navodi u bilješci Citigroup.

Neizvjesnost oko španjolskog paketa pomoći također pritišće raspoloženje na burzama roba i dionica, te prema euru.

Neovisna je revizija na kraju prošlog tjedna pokazala da španjolskim bankama treba oko 59,3 milijardi eura dodatnog kapitala kako bi uspješno prevladale ogromne iznose nenaplativih zajmova, povezane sa slomom financijskog tržišta nekretnina iz 2008. Tržišta pak najviše zabrinjava što Madrid oklijeva s upućivanjem zahtjeva za punim paketom pomoći, s obzirom na osjetljivo stanje u javnim financijama.

"Neizvjesnost u eurozoni i dalje ostaje prvi i središnji čimbenik", zaključio je Jason Schenker iz teksaškog Prestige Economisca.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 109,68 dolar, što znači da je bila 1,47 dolara viša nego prethodnog dana.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙