FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pale, fokus preusmjeren na Španjolsku

Autor: mkuz
LONDON, 19. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte spustile su se u srijedu na najnižu razinu u šest tjedana budući da se fokus ulagača ponovo preusmjerio na španjolske javne financije, pa je poticajno dodatno ublažavanje japanske monetarne politike kliznulo u drugi plan.

Cijena barela sirove nafte pala je u Londonu 80 centi, na 111,23 dolara, dotaknuvši najnižu razinu nakon 8. kolovoza. Na američkom tržištu barelom za isporuke u listopadu trgovalo se po 41 cent nižoj cijeni, od 94,88 dolara. Terminski ugovori za listopad ističu u četvrtak a u onima za isporuku u studenom barelom se na njujorškom tržištu trgovalo po 40 centi nižoj cijeni, od 95,22 dolara za barel.

"Nema nekih posebnih vijesti, ali su se pojavile glasine da bi Španjolska mogla zatražiti paket pomoći, što je malo pritisnulo euro i time se osjetilo i na cijenama nafte", kazao je Rob Montefusco iz Sucden Financiala.

Španjolska je pod pritiskom da službeno zatraži pomoć i time aktivira novi program Europske središnje banke (ECB) za pomoć zaduženim članicama eurozone putem kupovine obveznica i snižavanja troškova njihova zaduživanja.

Na početku trgovanja u srijedu cijene nafte porasle su nakion što je japanska središnja banka odlučila slijediti primjer američkog Feda i objavila povećati opseg programa kupnje imovine s obzirom na usporavanje svjetskog gospodarstva. Time je potaknula očekivanja da bi se na sličan potez mogle odlučiti i druge središnje banke.

Neki analitičari smatraju da kvantitativno ublažavanje monetarne politike neće u značajnijoj mjeri pozitivno utjecati na cijene nafte.

"Spor oko fiskalne politike u SAD-u još zaokuplja tržišta. Do sada negativan utjecaj američkog proračunskog rizika nije bio uračunat u cijene a mogao bi ozbiljno negativno utjecati na njih", komentirao je u bilješci klijentima ABN Amro.

Američka vlada naći će se krajem godine u škripcu budući da bi trebala stupiti na snagu kombinacija automatskih rezova potrošnje i povećanja poreza, budući da američki Kongres nije uspio postići dogovor o smanjenju deficita i plafonu za zaduživanje.

Analitičari strahuju da bi taj mehanizam mogao gurnuti američko gospodarstvo u recesiju. Pojedine su agencije već zaprijetile SAD-u sniženjem trenutno najvišeg rejtinga.

Nakon Japana, žarište pozornosti premješta se prema drugom po veličini svjetskom naftnom potrošaču Kini, gdje se u četvrtak očekuje objava preliminarnih podataka o proizvodnim aktivnostima u rujnu, a slični podaci bit će objavljeni i u SAD-u i u Europi.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 110,95 dolara, što znači da je bila 2,77 dolara niža nego dan ranije.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙