FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 13 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 1. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 13 sati:

ZAGREB

Jutros je u Saboru otvorena knjiga žalosti za predsjednika Sabora Borisa Šprema, u koju se prvi upisao predsjednik RH Ivo Josipović. "Boris Šprem, predsjednik Hrvatskog sabora, bio je izuzetan političar i državnik, bio je dobar čovjek i iskren prijatelj. Tužan zbog gubitka velikog čovjeka i prijatelja, izražavam sućut Hrvatskom saboru i svim zastupnicima koji su izgubili predsjednika koji je cijeloj Hrvatskoj bio na ponos. Izražavam sućut i obitelji Borisa Šprema, njegovim prijateljima i svima koji su ga voljeli. A takvih je puno. Mnogi su ga poštivali i voljeli kao političara i kao čovjeka jer je bio domoljub, staložen i koncilijantan, istinski humanist, uvijek otvoren svima bez obzira na njihov društveni i politički položaj, spreman u sugovorniku vidjeti, prije svega, osobu dostojnu poštovanja. Privlačio je svojom vedrinom i optimizmom, koji ga nije napuštao ni u teškim trenucima njegove bolesti. Njegove ljudske vrline krasile su i njegov politički rad. Bio je krajnje odgovoran, znajući težinu javno izgovorene riječi, koje je uvijek birao neovisno o tome je li razgovarao s političkim istomišljenicima ili suparnicima. Svojim vrlinama oplemenio je javni život i sve nas koji smo imali čast i radost živjeti s njim. S poštovanjem i ljubavlju uvijek ću se sjećati Borisa Šprema, dobrog čovjeka i prijatelja, predsjednika Hrvatskog sabora", napisao je u knjigu žalosti predsjednik Josipović.

ZAGREB

Premijer Zoran Milanović upisao se u knjigu žalosti za predsjednika Sabora Borisa Šprema, koja je jutros otvorena u Hrvatskom saboru. "Dragi Boris, nikada neću zaboraviti tvoj optimizam i dobrodušnost. U ovih desetak godina našeg poznanstva i prijateljstva, puno toga nas je zbližlo. Nedostajat ćeš puno", napisao je premijer Milanović.

ZAGREB

Iz zagrebačke Gradske skupštine danas su izvijestili da je u povodu smrti predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema u Staroj gradskoj vijećnici otvorena knjiga žalosti. Boris Šprem je prije dužnosti predsjednika Sabora obnašao i dužnost predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba, od 17. lipnja 2009. do 13. siječnja 2012. Knjiga žalosti otvorena je od 12 sati u auli, na prvom katu, između dvorane A i B, u Staroj gradskoj vijećnici, u Ulici sv. Ćirila i Metoda 5. Knjiga je otvorena za sve koji bi željeli ostaviti posljednje pozdrave i poruke Borisu Špremu, stoji u priopćenju.

ZAGREB

U povodu smrti Borisa Šprema, koji je bio član predsjedništva SDP-a, danas je otvorena knjiga žalosti u sjedištu SDP-a na Iblerovom trgu u Zagrebu, kao i u prostorijama Gradske organizacije SDP-a Grada Zagreba, u Praškoj ulici 2. Svi zainteresirani građani u knjige žalosti moći će se upisati svaki dan od 9 do 19 sati do dana sprovoda. Iz SDP-a su izvijestili i da će se komemorativni skup SDP-a u spomen na Borisa Šprema održati u srijedu 3. listopada u 20 sati u sjedištu stranke, na Iblerovom trgu 9.

ZAGREB

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je najavio mogućnost snižavanja cijena parkiranja, kao i da je od ponoći, 1. listopada, ponovno besplatno parkiranje kod Paromlina, jer sistem "park and ride" ovdje nije uspio što je, rekao je, pokazalo parkiralište koje je cijelo vrijeme prazno. "Vezati ljude za mjesečnu ili godišnju kartu ZET-a kako bi netko ovdje mogao parkirati je suludo. Rezultat toga je kupljenih 550 karata što dovoljno govori da se treba vratiti na staro odnosno na besplatno parkiranje. To sam zagovarao prije godinu dana i ostajem kod toga", kazao je gradonačelnik Bandić na konferenciji za novinare sazvanoj na parkiralištu kod Paromlina. Bandić je najavio da će 50 mjesta biti posebno označeno za 'park and ride' tj. za one koji su kupili mjesečne odnosno godišnje karte ZET-a, tako da nitko ne bude oštećen. Na pitanje novinara znači li to da ubuduće neće podržavati sistem "park and ride" što će ga, prema najavama, i na drugim lokacijama pokrenuti "Zagrebparking", Bandić je objasnio da Grad Zagreb napravi parking i dade ga "Zagrebparkingu" da njime upravlja pa će poduprijeti i sistem "park and ride" svuda gdje se to pokaže opravadanim, ali ne i ondje gdje "ploha u koju smo uložili nemala sredstava stoji prazna". Bandić je komentirao na zamolbu novinara i prošlotjedni zahtjev zagrebačkog HSLS-a za snižavanjem cijena parkinga jer su previsoke i diktira ih politika, rekavši da je dva mjeseca prije HSLS-a najavio da će se korekcijom cijena parkiranja ići "prema dole".

ZAGREB, 1. listopada 2012. (Hina) - Udruga hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR-a) Grada Zagreba i druge braniteljske udruge organizirale su danas skup pod nazivom "Zaustavimo progon hrvatskih branitelja - radnika" kojim, nakon nedavnog samoubojstva hrvatskog branitelja zaposlenog u Gredelju, žele upozoriti na "progon i šikaniranje hrvatskih branitelja radnika RIZ odašiljača d.d. i TŽV Gredelj".

Predstavnici branitelja, invalida Domovinskog rata, sindikata i radnika poručili su sa skupa, održanog u prostorijama zagrebačke HVIDR-e, da je potrebno ujediniti braniteljske udruge u sindikate kako bi se prestalo otpuštanje i šikaniranje hrvatskih branitelja i radnika.

Brankica Mladenović, udovica Mladena Mladenovića, radnika Gredelja koji se ubio nakon što je doznao da njegovo poduzeće odlazi u stečaj, požalila se da joj nitko od državnih institucija nije pomogao niti pitao treba li njezina obitelj ikakvu pomoć, dodavši da su joj pomoć ponudili jedino hrvatski branitelji koje je pozvala da ne učine što i njen suprug "kako niti jedna majka sestra ili supruga ne bi doživjela istu sudbinu".

Predsjednik Udruge branitelja RIZ-a, Branko Banjac rekao je da radnicima RiZ-a također nitko, osim branitelja, nije pomogao ocijenivši da je nova uprava RiZ postavljena nezakonito. Ustvrdio je da zaštitari u RiZ-u provode teror nad radnicima, a naročito nad hrvatskim braniteljima.

Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske, Vedran Dragičević osudio je proglašenje stečaja u Gredelju te imenovanje nove uprave u RiZ-u, a predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel izrazio je nezadovoljstvo odnosom društva prema hrvatskim braniteljima i radnicima. "Treba reći dosta vlasti koja misli da je Bogom dana i koja misli da joj četiri godine nitko ništa ne može", rekao je.

Predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Josip Klemm poručio je da će smrt Mladena Mladenovića ujediniti sindikate i braniteljske udruge.

Na današnjem skupu u prostorijama HVIDR-e Grada Zagreba govorili su i drugi predstavnici braniteljskih udruga kao i sami branitelji koji su optužili sve dosadašnje vlade za kršenja prava radnika i branitelja, posebice u pretvorbi i privatizaciji, naglašavajući da se prava hrvatskih branitelja i radnika više ne smiju kršiti.

ZAGREB

Bivši voditelj Službe za javnu nabavu u Hrvatskim šumama Mladen Slunjski posvjedočio je danas na suđenju u slučaju Fimi media da su s istoimenom marketinškom tvrtkom počeli surađivati od 2006. u nabavi novogodišnjih darova te da je sve bilo po zakonu. Ispričao je da su 2006. i 2007. imali pozivne natječaje na koje je pozvano pet tvrtki među kojima i Fimi media, a od 2008., nakon što je izmijenjen Zakon o javnoj nabavi, novogodišnji programi nabavljali su se otvorenim postupkom javne nabave. Po riječima svjedoka, tvrtka Fimi media je dobila poslove 2006. i 2007. jer je bila najbolja, a 2008. posao nabave rokovnika dobilo je poduzeće Intergrafika, dok je natječaj za kalendare poništen jer nisu bila osigurana financijska sredstva. Na isti su način nabavu provodile i podružnice Hrvatskih šuma. Svjedok je kazao da je popis tvrtki koje su pozvane na natječaj dobio od tadašnjeg predsjednika uprave Darka Beuka. Riječ je o bivšem čelniku Hrvatskih šuma koji se u svibnju ove godine nagodio s tužiteljstvom te je uvjetno osuđen na 11 mjeseci zatvora u koji neće ići ako u idućih pet godina ne ponovi kazneno djelo. Beuka se teretilo da je od rujna 2006. do prosinca 2007. na zahtjev tadašnjeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera i HDZ-ova rizničara Mladena Barišića angažirao tvrtku "Fimi media" za razne poslove po cijeni većoj od tržišne te da je tako oštetio državnu tvrtku kojoj je bio na čelu za nešto više od milijun kuna.

KARLOVAC

Pronađen je i jučer uhićen 35-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine, osumnjičen da je u travnju ubio Momčila Španovića (75) iz Krstinje, a danas će biti predan pritvorskom nadzorniku, priopćila je karlovačka Policijska uprava, ne navodeći identitete počinitelja ni žrtve. Policija je još 31. kolovoza objavila da im je poznat identitet osumnjičenika za to ubojstvo i da za njim traga, kao i da je to teško kazneno djelo razriješeno zahvaljujući opsežnom kriminalističkom istraživanju djelatnika karlovačke Policijske uprave, Županijskog državnog odvjetništvom i Interpola. Prema službenim policijskim podacima Španović je ubijen 15. travnja ove godine u dvorištu svoje obiteljske kuće u Krstinji. Ugušen je i imao je više teških ozljeda po cijelom tijelu. Županijska državna odvjetnica je u travnju za Hinu potvrdila da je ubijeni Španović na glavi imao kapu s crvenom petokrakom zvijezdom, no odbila je dovesti to u izravnu vezu s motivom ubojstva.

ZAGREB/OMIŠ

Pola sata poslije ponoći pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja spustili su s visoke stijene iznad Omiša ozlijeđenu 25-godišnju alpinisticu i tijelo 25-godišnjeg mladića koji je prilikom penjanja pao i poginuo, izvijestila je Hrvatska gorska služba spašavanja. U vrlo zahtjevnoj akciji izvedenoj po mraku i kiši uspjeli osigurati i zbrinuti alpinisticu Sini Nykanen iz Finske, koja se nalazila na polovici 250 metara visoke stijene. Ubrzo je, 50 metara ispod, pronađen njezin supenjač, iz Novog Zelanda, koji je ostao visiti na užetu. On je pao s oko 70 metara visine, pri padu je udarao o stijenu i zadobio smrtonosne ozljede. U namjeri da zaustavi njegov pad, djevojka je ozlijedila ruke te se nalazila u stanju šoka. Odmah po padu počela je dozivati u pomoć što su srećom čuli mještani koji žive u blizini Hidroelektrane Zaključac, te oko 19 sati pozvali HGSS. Dvoje penjača bili su smješteni u jednom od kampova u Omišu, odakle su jučer krenuli na penjanje u stijeni Ilinac, smjer Rambo, težine 6a. Na teren su odmah po dojavi izišli pripadnici iz Omiške podružnice HGSS-a, a zatim su im se priključili i ostali spašavatelji iz Splita s potrebnom opremom, ukupno njih 25. Radi se o vrlo zahtjevnoj noćnoj akciji visokog rizika koja je zbog kiše i krušljivosti stijene. U stijeni je bilo potrebno postaviti više sidrišta a rad spasilca se čitavo vrijeme odvijao u vertikali u kojoj su glavninu posla odradili upravo spasioci iz Omiša. U akciji je sudjelovalo i 6 članova DVD Omiš koji su u podnožju stijene pomogli pri čišćenju puta i transportu unesrećenog do ceste.

(Hina)

An unhandled error has occurred. Reload 🗙