FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: nkot
ZAGREB, 27. rujna 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi daje najefikasnije mogućnosti za rješenje problema nelikvidnosti i insolventnosti, izjavio je danas ministar financija Slavko Linić, predstavljajući u Hrvatskom saboru konačni prijedlog spomenutog zakona. Ističući nelikvidnost kao najveći problem hrvatskog gospodarstva, koje zbog toga ne može preuzimati kreditne obveze za održavanje proizvodnje niti krenuti u nove investicijske zahvate, Linić je rekao kako je krajem kolovoza zbog nelikvidnosti bilo 44 milijarde kuna neplaćenih obveza. U tom smislu, naglasio je, blokirani računi i neizvršene obveze po plaćanjima iznose 90 posto novčane mase, što ugrožava i onaj zdravi dio hrvatskog gospodarstva. U ovom je trenutku, kazao je Linić, blokirano oko 73.000 poslovnih subjekata, od kojih su 52 posto pravne osobe koje bilježe 82 posto mase blokiranih sredstava. Oko 16.000 poslovnih subjekata ima blokirane račune do 360 dana (blokirano im je 7 milijardi kuna), a 56.000 subjekata preko 360 dana (s blokiranih 36 milijardi kuna).

ZAGREB - Predsjednik uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović na današnjem je aktualnom satu zagrebačke Gradske skupštine izrazio nezadovoljstvo, kako je rekao, nečuvenim napadom HDZ-ove zastupnice Božice Šolić na voditelja podružnice Zagrebačke ceste Alena Gospočića. Božica Šolić upitala je Čovića hoće li i dalje na čelu podružnice Zagrebačke ceste ostati osoba koju radnici optužuju da ih maltretira, vulgarno se ponaša prema njima, posebno ženama te je, po podacima Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, sudjelovao u preprodaji željeza. Također, upitala je je li točno da su zbog njega u tvrtki i istražitelji USKOK-a. "Radi se o nečuvenom napadu na djelatnika Holdinga, jer ne može se bez dokaza nekoga proglašavati kriminalcem i nemoralnim. Isti je dan otišla interna revizija u Zagrebačke ceste, a ovih dana očekujemo izvješće", kazao je Čović zatraživši od Šolić da se ispriča Gospočiću koji nazoči sjednici, a što je ona odbila dok državne institucije ne utvrde njegovu nevinost.

ZAGREB - Klub HSLS-HSS usprotivio se na početku današnje sjednice zagrebačke Gradske skupštine najavama uoči same sjednice da će Skupština odbiti prijedlog rebalansa gradskog proračuna kao i imenovanju članova u Skupštinu i Upravu Zagrebačkog holdinga po hitnom postupku. "Rebalans je prevažna točka da odbijanje donosimo u dvije minute uz objašnjenje - ne sviđa nam se i gotovo", kazao je Nenad Matić (HSS) u ime Kluba HSS-HSLS nakon stanke koju su zatražili tijekom rasprave o dnevnom redu današnje sjednice Skupštine. Naveo je i da možda ne stoje tvrdnje predsjednika Gradske skupštine Davora Bernardića da je rebalans pun nepravilnosti jer je gradonačelnik za sjednicu pripremio i amandmane na rebalans kojima se to može "popeglati". Zatražio je da se s tim u vezi sastane matični odbor, kao i Odbor za Statut, poslovnik i propise, na što je Bernaradić odgovorio da će to mišljenje svakako uzeti u obzir.

MEDULIN - Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja nastavlja akciju uklanjanja bespravno izgrađenih objekata te se trenutačno uklanjaju dva objekta na području mjesnog odbora Pomer u općini Medulin, izvijestilo je danas Ministarstvo. Riječ je o dva objekta od kojih jedan, a radi se o podrumu i zidanom spremištu, uklanja investitor sam, dok drugi objekt koji obuvaća stambenu građevinu s prizemljem i terasom, uklanja ugovorna tvrtka Ministarstva. Investitorima, koji su bespravno gradili na tim lokacijama, građevinska inspekcija uputila je pozive da sami uklone svoje građevine, a onima koji to nisu učinili danas je započelo izvršenje inspekcijskih rješenja koje uz nadzor građevinskih inspektora izvodi ugovorni izvođač resornog Ministarstva.

ZAGREB - Zagrebačka županija raspisala je natječaj za dodjelu 81 stipendije za učenike i studente s prebivalištem na području Zagrebačke županije za školsku i akademsku godinu 2012./2013. U ovoj školskoj godini Zagrebačka će županija dodijeliti 45 stipendije za učenike te 36 za studente, a natječaj je otvoren do 12. listopada. Za 81 novog stipendista te 130 starih, koji nastavljaju redovno školovanje, Zagrebačka županija je osigurala 2,350 milijuna kuna. Kao i prošle godine, stipendije se dodjeljuju za 12 mjeseci, a mjesečno iznose 500 kuna za učenike i 1000 kuna za studente.

ZAGREB - Predsjednik Udruge branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata djelatnika Podravke (UBIUDR) Mladen Pavković najavio je danas skup hrvatskih branitelja pod nazivom "Da se ne zaborave" koji će se održati 12. listopada na zagrebačkom Zrinjevcu s ciljem skretanja pozornosti i izražavanja ogorčenosti na "kampanju kriminalizacije hrvatskog Domovinskog rata". Pavković je na današnjoj konferenciji za novinare rekao da skup podržavaju i udruga Hrvatskih ratnih vojnih invalida (HVIDR-a), Udruga hrvatskih branitelja - dragovoljaca Domovinskog rata (UHBDDR) i druge udruge iz Domovnskog rata, a želja im je, istaknuo je, obratiti se Hrvatskom saboru, Vladi, predsjedniku Republike te javnosti. Skupom želimo skrenuti pozornost na neprovođenje u djelo saborske Deklaracije o Domovinskom ratu i želimo dati potporu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču koji od Haaškog suda očekuju odluku Žalbenog vijeća na prvostupanjsku osuđujuću presudu, rekao je.

SPLIT - Veća količina eksploziva, porijeklom iz Drugog svjetskog rata, pronađena je u srijedu poslijepodne u središtu Splita, izvijestila je danas splitsko-dalmatinska policija. Do otkrića su došli radnici oko 18 sati kada su prilikom izvođenja građevinskih radova u Spinutskoj ulici u jednom sanduku pronašli više komada eksplozivnih naprava. Policija tvrdi kako se radi o eksplozivu iz Drugog svjetskog rata koje su izuzeli pirotehničari PU splitsko-dalmatinske te ih pohranili do uništenja.

OSIJEK - Osječko-baranjska policija uhitila je 23-godišnjaka, s područja Baranje, osumnjičenoga da je 20. rujna u Osijeku opljačkao zlatarnicu. Provedenim kriminalističkim istraživanjima utvrđena je osnovana sumnja da je 23-godišnjak 20. rujna oko 20 sati u zlatarnici u Osijeku počinio razbojništvo nad djelatnicom od koje je otuđio novac i zlatni nakit. Osumnjičenik je priveden sucu istrage osječkog Županijskoga suda, koji mu je odredio istražni zatvor, a policija podnosi kaznenu prijavu za kazneno djelo razbojništva.

SPLIT - Splitski inspektori Odjela za droge završili su kriminalističko istraživanje nad muškarcem kod kojega su pronašli heroin i kokain, doznaje se danas u policiji. Radi se o 37-godišnjaku kod kojega je policija pronašla 133 grama heroina i 23 grama kokaina, te vagu za precizno mjerenje. Drogu su mu oduzeli, a protiv njega podnijeli kaznenu prijavu zbog zlouporabe opojne droge.

ZAGREB - Kulturno-turistička manifestacija "VII. Srednjovjekovni dani na Medvednici" kojom se želi oživjeti običaje i "duh srednjega vijeka" održat će se 29. i 30. rujna na Medvedgradu. "Srednjovjekovne dane na Medvednici" organizira Javna ustanova "Park prirode Medvednica", svake godine zadnjeg vikenda u rujnu, a ovogodišnje, sedme po redu "srednjovjekovne dane" obilježit će viteški turnir Družbe vitezova zlatnog kaleža, slovenske viteške udruge Beli volk, karlovačkih Dubovačkih streličara, Vitezova Zelingradskih iz Sv. Ivana Zeline, Reda čuvara Grada Zagreba, Tahyevih puškara te Reda vitezova Ružice grada - Orahovice. U subotu, 29. rujna, manifestacija će se na Medvedgradu održavati od 14 do 21 sat, a u nedjelju, 30. rujna, od 13 do 18 sati.

(Hina) xnkot

An unhandled error has occurred. Reload 🗙