FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: nkot
ZAGREB, 29. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu sutra bi se, nakon gotovo dvomjesečne ljetne stanke, trebalo nastaviti svjedočenjem Stefana Hurlimanna, direktora švicarske tvrtke na čiji je račun uplaćeno pet milijuna eura navodno namijenjenih podmićivanju Sanadera kako bi mađarskoj tvrtki MOL-u prepustio upravljačka prava u Ini, no neslužbeno se doznaje da posljednji USKOK-ov svjedok najvjerojatnije neće doći na sud. Hurlimann je već poručio da neće svjedočiti, a kako se doznaje na zagrebačkome Županijskom sudu, nema naznaka da je direktor švicarske tvrtke Xenoplasta promijenio mišljenje. Ako se svjedok ne pojavi, sudac Ivan Turudić pozvat će stranke da predlože nove dokazne prijedloge.

SPLIT - Splitskoj novinarki Vesni Božanić-Serdar (46), optuženoj za ubojstvo dečka Ante Čikeša (36) u siječnju ove godine u njezinu stanu na Firulama, 4. listopada počinje suđenje na Županijskome sudu pod predsjedanjem sutkinje Katije Blaće. Danas je na tom sudu održano istražno ročište na kojem je Vesna Božanić-Serdar rekla kako se ne osjeća krivom za kazneno djelo koje joj se stavlja na teret, nakon čega je sutkinja Katija Blaće glavnu raspravu najavila za početak listopada. Novinarka se optužnicom Županijskoga državnog odvjetništva tereti da je 13. siječnja navečer, nakon svađe, iz nepoznatih razloga nožem u prsa ubola deset godina mlađeg dečka koji je od ozljeda ubrzo umro. Tom joj je prilikom izmjereno 2,35 promila alkohola u krvi.

UMAG - Istarski župan Ivan Jakovčić proglasio je elementarnu nepogodu za područje Grada Umaga uzrokovanu orkanskim udarima vjetra, tučom i pijavicom koje je to područje pogodilo u nedjelju navečer. To je nevrijeme prouzročilo i velike materijalne štete na imovini građana, gospodarskih subjekata Grada Umaga i pomorskom dobru, koje, prema prvoj procjeni Gradskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, iznose oko 30 milijuna kuna.

VARAŽDIN - Varaždinski župan Predrag Štromar proglasio je danas elementarnu nepogodu, uzrokovanu dugim sušnim razdobljem bez oborina tijekom svibnja, lipnja, srpnja i kolovoza ove godine, za cijelo područje Varaždinske županije. Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda obišlo je teren i utvrdilo da su zbog suše prinosi na svim poljoprivrednim usjevima i nasadima smanjeni od 40 do 80 posto. Prema prvim procjenama Gradskih i Općinskih povjerenstava štete u Varaždinskoj županiji iznose oko 170 milijuna kuna.

ZAGREB - Ugašen je požar borove šume kod Vodica na predjelu Srime u kojemu je izgorjelo hektar i pol trave i niskog raslinja, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). Požar su gasile zemaljske i zračne snage. Izbio je požar kod mjesta Crnaj-Pazariški Bakovac u Ličko-senjskoj županiji. Požar gase zemaljske snage, a upućen je i air tractor. Vatrogasno operativno središte DUZS-a iz Divulja zaprimilo je jutros zahtjev za gašenje toga požara u kojemu gori trava, nisko raslinje i borova šume.

ZAGREB - Ugašeni su požari kod mjesta Savar na Dugom Otoku u kojemu je opožarena površina 32 hektara i kod Smokovića gdje je izgorjelo manje od hektar trave i niskog raslinja, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). U požar visokog i niskog raslinja kod mjesta Savar na Dugom Otoku opožarena je površina od 32 hektara. Požar je ugašen jučer poslijepodne, a gasile su ga zemaljske snage Sezonske privremene vatrogasne postrojbe Dugi Otok, DVD Sali s ukupno 18 vatrogasaca i pet vatrogasnih vozila te zračne snage s dva canadaira i air tractorom. Požar na otvorenom prostoru kod Smokovića ugašen je sinoć u 22,30 sati, a izgorjelo 0,7 hektara trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovala su dva canadaira, air tractor i JVP Zadar s pet vatrogasaca i dva vatrogasna vozila.

DUBROVNIK - Iako još uvijek požar nije stavljen pod kontrolu, stanje na požarištu na poluotoku Pelješcu između mjesta Putnikovići i Žuljana danas je znatno povoljnije. Jutros je bio aktivan zapadni dio požarišta prema Žuljanu, ali je trenutno stavljen pod nadzor. Nema više otvorenog plamena i zaustavljeno je širenje požara", rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović. U gašenju je sudjelovao jedan canadair, a na požarištu se trenutno nalazi šezdesetak vatrogasaca koji saniraju rubne dijelove požarišta. U požaru je izgorjelo više od 300 hektara borove šume i niskog raslinja.

ZAGREB - Iako se država zaklinje u nezavisnu kulturu, njezino je financiranje zabrinjavajuće malo, a mnoga kazališta s nezavisne scene ne vjeruju da će uopće opstati u idućih godinu dana, rekla je Vitomira Lončar iz "Male scene" za Hinu, uoči večerašnjeg otvorenja Burze Mreže neovisnih kazališta i kazališnih družina. Manifestaciju, koja se održava drugi put, otvara predstava Ludens Teatra "Kazalište - što, kako i zašto uopće", a do 2. rujna u zagrebačkim kazalištima Mala scena i Vidra izvest će se 19 predstava, s ciljem da se korisnicima na jednom mjestu prikažu recentni uratci nezavisne hrvatske kazališne scene ne bi li ih lakše plasirali na tržište. Želimo da nezavisna kazališna scena u Hrvatskoj bude vidljivija, ali i ostvariti bolji dijalog s obzirom na nemoguću financijsku situaciju i nelojalnu konkurenciju među kazalištima, rekla je Lončar, napomenuvši kako je od 117 registriranih profesionalnih kazališta u Hrvatskoj, njih 30 javnih, a 87 su privatne inicijative. Za nezavisnu scenu izdvaja se samo 0,3 posto, a Burza od države i lokalnih vlasti nije dobila niti kune, dodala je.

ZAGREB - U naletu 7-metarskog glisera jučer oko 18 sati na troje kupača kod Poreča, teško je stradao njemački državljanin kojemu je odsječena jedna i teško ozlijeđena druga noga te se nalazi u pulskoj bolnici, izvijestilo je danas Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. Stradali kupač nalazio se na udaljenosti od oko 500 metara od obale kod autokampa Bijela uvala s dvoje kupača, također njemačkih državljana, koji nisu ozlijeđeni. Plovilom njemačke oznake 78699A koje je teško ozlijedilo kupača upravljao je brat vlasnika plovila I.K., hrvatski državljanin.

(Hina) xnkot yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙