FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mkov
ZAGREB, 8. rujna 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

SOLIN - Predsjedništvo HDZ-a na današnjoj sjednici u Solinu kasno poslijepodne raspustilo je stranački gradski odbor Zagreba i njenog predsjednika Antu Zvonimira Golema, te imenovalo povjerenstvo HDZ za grad Zagreb, na čijem je čelu glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić, izvjestio je novinare predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. "Ovakvu smo odluku donijeli radi konsolidacije stranke bez prejudiciranja krivnje. Konstatirali smo da postoje problemi u odnosima u komunikaciji, to jest da postoji problem između čelnoga čovjeka (Golema) i većeg dijela Gradskog odbora, odnosno područnih ureda", rekao je Karamarko. Dodao je kako je Predsjedništvo HDZ-a, kao odgovorno stranačko tijelo odlučilo riješiti taj problem. Na večerašnjo sjednici Nacionalnoga vijeća HDZ, održanoj u Solinu, potvrđena je današnja odluka stranačkoga predsjedništva, kojom se razriješuje Gradski odbor HDZ i njegov čelnik Ante Zvonimir Golem, a imenuje stranačko povjersntvo za grad Zagreb, na čijem je čelu glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić, doznaje se od glasnogovornice HDZ-a Silvane Oruč-Ivoš. Nacionalno vijeće je također odlučilo da se pokrenu aktivnosti formiranja izbornoga stožera HDZ-a za lokalne izbore, koji će se održati u proljeće iduće godine, rekla je glasnogovornica Oruč-Ivoš.

SOLIN - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko danas je odgovarajući na upite novinara optužio prvoga dopredsjednika Vlade Radimira Čačića kako je u izjavama o HDZ-u prepotentan i bezobrazan. Na pitanje kako komentira Čačićevu izjavu da HDZ, stranka koja je, po Čačiću, opljačkala i osiromašila državu i kojoj se sudi ne treba govoriti o korupciji, Karamarko je rekao: "To je nevjerojatno da gospodin Čačić ne posustaje u svom tonu prepotencije pa čak i bezobrazštine. Tko je on da odlučuje i određuje, tko što može komentirati u ovoj državi". "Moram podsjetiti gospodina Čačića, kad spominje korupciju i kriminal da sam ja, današnji predsjednik HDZ-a, u dva navrata počeo borbu protiv kriminala i korupcije: 1994. godine kad sam bio još mladi načelnik policijske uprave – slučaj 'gradski podrumi', 'Croatiabus' itd. Gdje su oni bili? U mišjim rupama. Te 2008. godine u mojem kabinetu počinje borba protiv korupcije u ovoj državi. Gdje je gospodin Čačić? U mišjoj rupi", rekao je Karamarko u Solinu novinarima uoči sjednica HDZ-ova Predsjedništva i Nacionalnog vijeća. "On (Čačić) nema pravo nikome zabraniti da govori u jednoj demokratskoj državi o korupciji i kriminalu i o krivim potezima ove vlade, koji se dnevno nižu jedan za drugim te o ishitrenim izjavama čelnika ove vlade, a jedna od njih je i ova gospodina Čačića. Ja mu i drugi put preporučujem i savjetujem malo više skromnosti, malo manje prepotencije, malo više samokritike, jer ovo što su oni ovom narodu ponudili u osam mjeseci je ništa, depresija", istaknuo je Karamarko komentirajući Čačićevu izjavu u vezi HDZ-a.

KUSONJE - Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred kapelom Male Gospe popodne je u Kusonjama, nedaleko Pakraca, obilježena 21. obljetnica pogibije 20 hrvatskih branitelja, pripadnika A satnije Zbora narodne garde iz Bjelovara te 19. obljetnica pogibije trojice hrvatskih branitelja iz Bjelovara. Masakr u Kusonjama dogodio se 8. rujna 1991., kada se 20 hrvatskih branitelja iz Bjelovara našlo u zasjedi srpskih paravojnih postrojba kod Kusonja. Srpski agresori su okrutno pogubili hrvatske vojnike. Njihova tijela su nađena kasnije, kada su u siječnju 1992. ekshumirana iz masovne grobnice Rakov Potok, kod sela Brusnik, zajedno s još 23 ubijena hrvatska civila s područja Kusonja. Mjesto obilježavanja tragedije hrvatskih branitelja u Kusonjama bilo je poprištem ratnog zločina dvije godine kasnije, 8. rujna 1993., kada su prilikom polaganja vijenca za žrtve, eksplodirale podmetnute mine, pri čemu su poginula trojica hrvatskih branitelja iz Bjelovara. Današnjem obilježavanju sjećanja na te žrtve u Kusonjama nazočili su predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, roditelji i rodbina poginulih hrvatskih branitelja te predstavnici državne i lokalne vlasti. Vijenac u ime predsjednika Republike položio je brigadni general Vlado Šindler, a u ime Hrvatskog sabora potpredsjednik Milorad Batinić, uz kojeg je bila i predsjednica saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport, zastupnica Jadranka Kosor. Vijence su položili i izaslanici ministarstava branitelja, policije i obrane te bjelovarsko-bilogorske i požeško-slavonske županije kao i gradova Bjelovara, Pakraca, Lipika i Čazme.

ŠIBENIK - Šibensko-kninska policija izvijestila je po završetku očevida da je u prometnoj nesreći na državnoj cesti D-8 između Rogoznice i Primoštena, koja se dogodila oko 8,20 sati, poginuo 76-godišnji muškarac iz Primoštena. Očevidom je utvrđeno da je 76-godišnjak, vozeći osobni automobil škoda splitskih registracija, vozilom prešao preko trake za promet vozila iz suprotnog smjera, te je izletio izvan kolnika u provaliju. Vozač je umro na mjestu nesreće. Po nalogu državnog odvjetnika tijelo je radi obdukcije prevezeno na Odjel patologije Opće bolnice Šibenik, navode iz Policijske uprave šibensko-kninske.

ŠIBENIK - Požar na području Šibenski most – Benkovačka cesta kod Šibenika je lokaliziran u 17 sati, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). Požar, koji je dojavljen u Vatrogasno operativno središte Divulje DUZS-a oko 14,30 sati, gase zemaljske snage, dok su Canadairi napustili požarište. Opožareno je 25 hektara niskog raslinje i smrike.

Pakoštane - Vatrogasno operativno središte Divulje zaprimilo je u 18,50 sati zahtjev za gašenjem požara borove šume kod mjesta Drage pokraj Pakoštana, priopćila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS).

DUBROVNIK - U Dubrovniku je večeras završio 12. Festival komorne glazbe Julian Rachlin i prijatelji, ujedno i najkraći od svih do sada održanih. Posljednje festivalske večeri u Kneževu dvoriu nastupili su Itamar Golan (glasovir), Julijan Rachlin (violina), Radek Baborak (rog), Mischa Maisky i Toleif Teeden (violončelo), Daniel Ottemsamer (klarinet), Bence Boganyi (faogot), Lawrence Ower (viola) i Stacey Watton (kotrabas). Ovogodišnjii festival, koji je trajao od 6. do 8. rujna trebao bi biti i posljednji kako je kazao na konferenciji za novinare uoči početka festivala njegov umjetnički ravnatelj maestro Julian Rachlin.

VINKOVCI - Međužupanijskom smotrom folklora dječjih folklornih skupina večeras su na Trgu Vinkovačkih jeseni u Vinkovcima započele i Dječje Vinkovačke jeseni, manifestacija pokrenuta još 1970. godine, koja se u sklopu Vinkovačkih jeseni s prekidima održava već tri desetljeća.

(Hina) xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙