FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mkov
ZAGREB, 8. rujna 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

SOLIN - Predsjednik HDZ Tomislav Karamrko najavio je da će danas biti imenovano stranačko povjerenstvo za grad Zagreb. Poslijepodne ćemo u Solinu održati sjednice Predsjedništva HDZ i Nacionalnog vijeća stranke te ćemo tom prilikom imenovati povjerenstvo za grad Zagreb, jer želimo do kraja ovog tjedna riješiti neke probleme", izjavio je za Hinu Karamarko nakon svečane sjednice Gradskog vijeća održane u povodu sutrašnjeg blagdana Male Gospe Dana grada Solina, a na kojoj je i on nazočio.

SOLIN - U povodu blagdana Male Gospe, Dana grada Solina održana je svečana sjednica Gradskog vijeća, na kojoj je, obraćajući se nazočnima, potpredsjednik Sabora Željko Reiner posebice istaknuo važnost hrvatskih branitelja za doprinos u stvaranju hrvatske države te se usprotivio izjednačavanju žrtve i agresora. Svečanoj sjednici nazočio je i predsjednik HDZ-a Tomilsav Karamarko. "U ovim vremenima nerijetko se pokušava izjednačiti agresora i branitelje te se nerijetko pokušava nekom maglom povijesti prikriti sve ono što su ti ljudi dali za Hrvatsku. Moramo se toga prisjećati i ne dopustiti ni na koji način da nam oni koji to žele, uvjetuju zaborav svega toga", istaknuo je Rajner. Solin, u kojem je prosjek starosti žitelja 34,3 godine, što ga po starosti populacije čini najmlađim gradom u Hrvatskoj, Reiner je rekao da se od jednoga maloga otužnog grada, pretvorio u grad, u kojem mnogi žele živjeti.

ZAGREB - Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da je zbog prijetnji upućenih preko vladine facebook stranice na kriminalističko istraživanje u policiju dovedena jedna maloljetna osoba. MUP napominje da je kriminalističko istraživanje u tijeku te da je potrebno obaviti još niz dokaznih radnji, nakon čega će detaljnije izvijestiti javnost. Na vladinom facebooku jučer su objavljene dvije prijeteće poruke. U jednoj je korisnik zaprijetio da će napraviti atentat na predsjednika Ivu Josipovića, a u drugoj da on i Ancola Sedlar dižu zgradu Vlade u zrak. Neki mediji su objavili da je na kriminalističko istraživanje priveden 17-godišnjak s područja Splita.

KARLOVAC - Reagirajući na presudu bivšem policijskom specijalcu Mihajlu Hrastovu, Zajednica udruga Hvidre Karlovačke županije u otvorenom pismu sa žaljenjem navodi kako je osuđujuća presuda s četverogodišnjom kaznom zatvora za njih neprihvatljiva, te da će se od prosvjeda suzdržati jer vjeruju da će se u žalbenom postupku pobiti današnja presuda. Bivšeg policijskog specijalca Hrastova Vrhovni je sud jučer osudio na četiri godine zatvora zbog ubojstva 13 neprijateljskih vojnika na Koranskom mostu 1991. Nije uvažena njegova obrana da je pucao u nužnoj obrani. Hrastov je u pritvoru proveo nešto više od dvije godine. Kako navodi Hvidra u otvorenom pismu, očekivali su da će agonija njihova člana danas završiti. Predsjednik Zajednice udruge Hvidre Petar Banić je rekao kako je neprihvatljiva osuđujuća presuda i ponovni povratak Hrastova u zatvor na još gotovo dvije godine. Nadaju se da će se u žalbenom postupku pobiti presuda Vrhovnog suda, te je to jedini razlog što će se suzdržati od prosvjednih aktivnosti, kazao je Banić.

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade RH i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić primila predstavnike Platforme 112, koalicije 60-ak organizacija civilnog društva posvećenih demokratizaciji, promociji i zaštiti ljudskih prava. Napominjući kako sustav socijalne skrbi mora osigurati da sredstva i druge vrste pomoći stignu do onih kojima su najpotrebnija, ministrica Opačić upozorila je da to očito dosad nije bilo tako. "Ako pet milijarda kuna koliko se izdvaja za korisnike i šest i pol tisuća zaposlenih u sustavu socijalne skrbi ne može zadovoljiti sve socijalne potrebe građana u jednoj maloj zemlji kao što je Hrvatska, onda je evidentno da je taj sustav bio loše organiziran i zapušten. To sad mijenjamo i poduzimamo odlučne korake da sustav učinimo učinkovitijim i dostupnijim krajnjem korisniku", rekla je.

ZAGREB - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) ističe kako neće, uslijed pritiska, tolerirati nezakonitosti počinjene pri upisu 42 učenika u prvi razred četverogodišnjega programa u Srednjoj školi "Braća Radić" Kaštel Štafilić-Nehaj te napominje kako je u interesu da učenici pohađaju srednje škole i u potpunosti odbacuje neutemeljene optužbe da djecu želi ostaviti na ulici. Kada bi, ističe se, Ministarstvo u konkretnom slučaju odobrilo upis djeci koja nisu prošla minimalni bodovni prag od 36 bodova za čeverogodišnja zanimanja, dovelo bi u nepovoljan položaj svu onu djecu u Hrvatskoj, pa tako i u samim Kaštelima, koja su se upisivala po propisanim uvjetima.

VELA LUKA - U Specijalnoj bolnici za medicinski rehabilitaciju "Kalos" u Veloj Luci na Korčuli završila je s radom ovogodišnja ljetna Akademija za razvojnu rehabilitaciju. Akademija je osnovana 1997. godine na Klinici za dječje bolesti Zagreb s ciljem stručnog usavršavanja liječnika i terapeuta u području razvojne rehabilitacije, podučavanja roditelja, odgajatelja i učitelja u primjeni i provođenju terapijskih postupaka kod djece s neurorazvojnim odstupanjima.

VINKOVCI - Na Trgu Vinkovačkih jeseni u Vinkovcima sinoć su vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić otvorili Folklorne večeri, smotru folklora vukovarsko-srijemskih KUD-ova, kojima su započele i uvodne priredbe 47. Vinkovačkih jeseni. „Vinkovačke jeseni organiziramo zbog svih onih koji vole folklor i hrvatsku tradicijsku kulturu sa željom da to prenesemo i na našu djecu“, poručio je gradonačelnik Karlić dok je župan Galić uputio poziv svima da dođu ovih dana u Vinkovce uživati u ljepoti hrvatske tradicijske kulture, a Vinkovčani goste „čekaju otvorena srca i duše“.

RIJEKA - Program HNK Ivana pl. Zajca ove godine počinje u rujnu završnim koncertom majstorskog tečaja Opera Masterclass Dunje Vejzović nazvanim "Večer opernih arija", priopćeno je danas iz HNK. Mladi solisti nastupit će uz pratnju orkestra Opere HNK, a ravnat će Nada Matošević Orešković. Posebna gošća programa bit će njemačka sopranistica Melanie Diener. Hrvatska premijera predstave "Crossings" nastale u međunarodnoj suradnji skupina TRAFIK iz Rijeke i "The Necessary Stage" iz Singapura uz koprodukciju HNK Ivana pl. Zajca te singapurskoga Esplanade - Theatre on the Bay na rasporedu je 19. rujna. Predstavom se istražuje suživot, razumijevanje i miješanje kultura.

DUBROVNIK - Druge večeri festivala "Julian Rachlin i prijatelji" u Kneževu dvoru održan je vokalni recital, na kojem je po prvi puta na festivalu nastupilo dvoje slavnih svjetskih vokalnih solista - austrijska mezzosopranistica Angelika Kirschlager i američki bariton Thomas Hampson uz glasovirsku pratnju Itamara Golana te uz violinu i violu maestra Juliana Rachlina. Izvedene su solo pjesme Roberta Schumanna, Johannesa Brahmsa, Gustava Mahlera i Richarda Straussa

DUBROVNIK - U izložbenom prostoru Art Radionice Lazareti zagrebački Studio Atmosfera otvorio je izložbu pod nazivom "Atmosfera - arhitektura i produkt dizajn". Izložba predstavlja presjek rada nagrađivanog studija Atmosfera, kojeg predvode zagrebački arhitekti Davor i Bernarda Silov. Tim Atmosfere izložio je arhitektonske makete raznih tipologija nastale u posljednjih pet godina, kao i nekoliko razvijeno dizajniranih predmeta namještaja.

(Hina) xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙