FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mkov
ZAGREB, 10. rujna 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

OSIJEK - Osječko-baranjski Županijski odbor HDZ-a oštro se protivi planovima Vlade o davanju autocesta u koncesiju te prodaji Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke (HPB), jer, kako je istaknuto na konferenciji za novinare u Osijeku, nitko nije dobio mandat da rasprodaje imovinu hrvatskih građana. Predsjednik osječko-baranjskog HDZ-a Davorin Bubalović kazao je kako se ta stranka protivi prodaji onoga što je ostalo u Hrvatsko i što su platili hrvatski građani. Najmanje što se od Vlade može očekivati je pokretanje široke javne rasprave o ovome pitanju, dodao je. Tajnik HDZ-ova Nacionalnog odbora za gospodarstvo, Goran Soldo, rekao je kako u Planu 21 Kukuriku koalicije nije bilo niti riječi o rasprodaji državne imovine, već samo o restrukturiranju poduzeća. Ocijenio je da tvrtke poput Croatia osiguranje i Hrvatske poštanska banka (HPB) predstavljaju posljednju crtu obrane financijskog suvereniteta Republike Hrvatske. "Hrvatske autoceste (HAC) imaju svoju povijesnu, sociološku, domoljubnu, pa i efektivnu vrijednost, pa jasno poručujemo da su ove tvrtke vlasništvo građana Republike Hrvatske. Ocijenio je kako s dosadašnjim koncesionarima na autocestama "Bina-Istra" i "Zagreb-Macelj", postoje loše iskustva jer ne plaćaju PDV. U vezi s tim Soldo je istaknuo kako je HAC prošle godine u državni proračun uplatio 436 milijuna kuna PDV-a, a, kako je rekao, strani koncesionari na ovim dionicama nisu platili ni kune PDV-a, iako su ostvarili velike prihode.

KAŠTEL ŠTAFILIĆ - Učenici kojima zbog nedovoljnog broja bodova odlukom Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta (MZOS) nije odobren upis u četverogodišnji program Srednje škole "Braće Radić" u Kaštel Štafiliću jutros su s roditeljima došli u školu gdje im se obratio ravnatelj škole Petar Vrbanić zatraživši ostavku ministra Željka Jovanovića te njegovu javnu ispriku djelatnicima škole, učenicima i njihovim roditeljima. "Osobno tražim da ministar podnese ostavku jer mu nakon svega ovoga ne dolikuje da ostane na ovom mjestu, a isto tako tražim da se ispriča svima nama u školi jer nas je svojim izjavama u javnosti svrstao među kriminalce. O ovome ću pismeno obavijestiti premijera i predsjednika države", kazao je ravnatelj dodajući kako djeca danas nemaju nastavu već se nalaze u jednoj učionici s nastavnikom, samo da ne stoje na ulici pred školom. U školi ima mjesta za sve. U ministarstvu očito ne shvaćaju da djeci treba pomoći. Oni ne razmišljaju o dosta toga. Evo recimo, ministar vrijeđa sve nas u školi, a istovremeno ne zna da su dva učenika upravo iz ove škole zauzeli prvo mjesto na državnom natjecanju iz povijesti i biologije", rekao je Vrbanić.

ZAGREB - Bivši predsjednik uprave Hrvatske pošte (HP) Andrej Sardelić posvjedočio je danas da je s medijskom agencijom Fimi medija, po kojoj je nazvana afera u kojoj su među ostalima optuženi HDZ i bivši premijeri Ivo Sanader, surađivao na nagovor bivšeg stranačkog rizničara Mladena Barišića na kojega ga je uputio bivši ministar Božidar Kalmeta. Kalmeta, koji je osim na čelu resornog ministarstva bio i u nadzornom odboru HP-a, Sardelića je pozvao na sastanak u rujnu 2006. "Pripremio sam se misleći da ćemo razgovarati o poslu. No, on me upoznao s Barišićem i rekao da je Barišić rizničar stranke i osoba zadužena za marketing. Sve to doživio sam kao naređenje", zaključio je Sardelić.

ZAGREB - Dva zrakoplova Canadair CL-415 poletjela su jutros u 6 sati u Bosnu i Hercegovinu radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara, na temelju sinoćnje odluke Vlada Republike Hrvatske, izvijestila je jutros Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). Naime, Vlada RH održala je jučer telefonsku sjednicu, na kojoj je donesena odluka o pružanju pomoći u gašenju požara u Bosni i Hercegovini. Hrvatske je Vlada uputiti dva zrakoplova Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH) tipa Canadair CL-415, s dvije posade, od ukupno šest pripadnika OSRH na gašenju požare u BiH, na području općine Jablanica. DUZS jutros navodi kako će Canadairi biti angažirani do 12. rujna te će se svakodnevno po završetku aktivnosti vraćati u Hrvatsku.

ZAGREB - Bosna i Hercegovina zatražila je međunarodnu pomoć u gašenju šumskog požara na području općine Jablanica, na predjelu Risovac, a Vlada Republike Hrvatske poslala je dva Canadaira, koji su jutros u 6 sati poletjeli sa zadarskog aerodroma Zemunik, izvijestio je jutros Državni centar za zaštitu i spašavanje (DUZS). Požar je na nepristupačnom terenu i ima tendenciju širenja prema općini Prozor - Rama. Fronta požara duga je oko 15 kilometara te su ugrožene kuće i farme stoke. Na temelju sinoćnje odluke Vlade RH kao pomoć u gašenju požara na području općine Jablanica u BiH upućena su dva zrakoplova Oružanih snaga Republike Hrvatske tipa Canadair CL-415, s dvije posade od tri člana. Očekuje se da će Canadairi biti angažirani na gašenju požara do 12. rujna s time da će se svaki dan, po završetku aktivnosti, vraćati u Republiku Hrvatsku.

DIVULJE - Buknuo je požar kod mjesta Mali Lukoran na otoku Ugljanu, kojega gase lokalne vatrogasne snage i dva kanadera, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). Na terenu su vatrogasci Dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Preka, Tkona, Pašmana, dislokacije Kukljica, a s dva vozila požar će gasiti i zadarski vatrogasci. Požar iz zraka gase jedan kanader i air tractor.

ZAGREB - Zagrebačka županija objavila je javni poziv za dodjelu potpora projektima s područja županije koji se provode u okviru programa Europske unije, a koji pridonose strateškim ciljevima razvojne strategije Zagrebačke županije 2011. – 2013., priopćeno je danas iz Ureda zagrebačkog župana. Rok za podnošenje prijava je 28. rujna. Sredstva će se dodjeljivati za pokriće dijela troškova projekata koji se provode putem natječaja u okviru Instrumenta Pretpristupne pomoći IPA programa. Maksimalna potpora koju pojedini korisnik može ostvariti iznosi 15 posto svih prihvatljivih troškova, odnosno maksimalno 150.000 kuna za pojedini projekt.

ZAGREB - Hrvatski alpinist iz Varaždina Emil Gluhak (53) smrtno je stradao prilikom uspona na planini Montaž (Jof di Montasio 2.753 m) u Italiji, izvijestila je danas Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS). Nesreća se dogodila jučer popodne prilikom uspona po smjeru Via di Dogna kada se alpinistu odlomio kamen te je pao s 300 metara visine u dolinu. S njim se po stijeni penjao i aplinist Z.I. također iz Varaždina, koji je o nesreći obavijestio HGSS, nakon čega je posredovanjem talijanskih i slovenskih služba za spašavanje pokrenuta akcija potrage i spašavanja. Talijanski spašavatelji su vrlo brzo pokrenuli helikoptersku akciju, no varaždinski alpinist Emil Gluhak nije preživio teški pad, navode iz HGSS-a. Emil Gluhak bio je vrlo iskusan alpinist, a do nesreće je vjerojatno došlo zbog odrona stijene i uporišta.

(Hina) xmkov xsp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙