FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mkov
ZAGREB, 19. rujna 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Hrvatski sabor jutros je zasjedanje nastavio raspravom o izmjenama Zakona o trgovačkim društvima koje se usklađuju s propisima EU i koje uvode novi oblik društva s ograničenom odgovornošću – jednostavno društvo, čije bi se poslovanje moglo pokrenuti s temeljnim kapitalom od tek 10 kuna. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić istaknuo je kako se takvo društvo kani uvesti ponajviše stoga što ulazak u EU znači i potrebu da se i u Hrvatskoj omogući osnivanje društava na pojednostavljen način i s manjim temeljnim kapitalom. U Vladi očekuju da će jednostavno društvo, osim što će smanjiti migraciju hrvatskih poduzetnika, olakšati ulazak u poduzetnički pothvat inventivnim poduzetnicima te spriječiti obavljanje neregistrirane djelatnosti. Predloženim modelom poslovanje jednostavnog društva moguće je pokrenuti s najnižim iznosom temeljnog kapitala od 10 kuna, dok najniži nominalni iznos poslovnog udjela može iznositi 1 kunu.

ZAGREB - Saborski Klub HNS-a pozdravio je danas skoro donošenje zakona o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja, od kojega očekuju da će biti snažan poticaj ulaganjima i jačanju konkurentnosti gospodarstva, kao i povećanju zaposlenosti. Zastupnici HNS-a su na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru isticali kako, sukladno jednoglasnoj potpori koju je Vladin prijedlog zakona dobio na odborima za gospodarstvo i financije, očekuju da će potporu zastupnika dobiti i sutra na plenarnoj sjednici Sabora.

ZAGREB - Josip Friščić, bivši predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) i izabrani zastupnik te stranke u drugoj izbornoj jedinici ponovno je aktivirao svoj mandat u Hrvatskom saboru kojega je stavio u mirovanje 22. prosinca 2011. godine, doznaje Hina danas u HSS-u. Svoj zastupnički mandat Josip Friščić će početi obnašati 25. rujna, a isti dan mandat će prestati obnašati njegov zamjenik Damir Bajs. Naime, Josip Friščić je 22. prosinca 2011. svoj mandat stavio u mirovanje i prepustio ga Damiru Bajsu koji je bio drugi na listi HSS-a u drugoj izbornoj jedinici.

ZAGREB - U Ravnateljstvu policije glavni ravnatelj policije Vlado Dominić predstavio je danas 19 novoimenovanih načelnika policijskih uprava, osim za Policijsku upravu požeško-slavonsku za koju je natječaj poništen. Dominić je pojasnio da je povjerenstvo testiralo kandidate te da je nakon konzultacija s ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojićem predložio kandidate, među kojima je i jedna žena, za koje je ministar i donio rješenja o imenovanju. Interni natječaj za radna mjesta načelnika policijskih uprava ministar Ostojić raspisao je 30. srpnja ove godine. Načelnikom Policijske uprave zagrebačke imenovan je Goran Burušić, dosadašnji zamjenik zapovjednika Mobilne jedinice prometne policije, a Policijske uprave splitsko-dalmatinske Zoran Petričević, dosadašnji načelnik I Policijske postaje Split.

ZAGREB - Po ocjeni Katoličkog tjednika "Glasa Koncila" politička jesen u Hrvatskoj započela je iznimno značajnim upozorenjem iz Crkve koje ne bi smjelo nikoga društveno relevantnoga u današnjem hrvatskom društvu ostaviti ravnodušnim. Riječ je, kako piše u uredničkom komentaru "Stop revoluciji" Ivan Miklenić, o propovijedi kardinala Josipa Bozanića, 9. rujna, u Hrvatskom nacionalnom marijanskom svetištu Majke Božje Bistričke. "Riječi kardinala Bozanića u propovijedi na Mariji Bistrici mogu se razumjeti kao svojevrsni stop revoluciji koja se razmahuje, kao upozorenje da se prestane s ideologizacijom zakona i državnih struktura, uključujući i školstvo, te da se prestanu donositi odluke koje se protive zdravome razumu i protivne općem dobru, tj. legalnim i legitimnim hrvatskim nacionalnim interesima", napominje se u komentaru. U zaključku komentara kaže se da bi upozorenje kardinala Bozanića "trebalo shvatiti da je kucnuo čas da se vlasti prestanu baviti ideologizacijom, a da se posvete podizanju gospodarstva i omogućavanju boljitka svim građanima".

ZAGREB - Organizacije civilnog društva udružene u Platformu 112, s početkom jesenskog zasjedanja Hrvatskog sabora, pozvale su danas zastupnike da se snažnije zauzmu za otvorenost parlamenta javnosti, te ponovno apeliraju da se prekine s masovnom praksom hitne saborske procedure u donošenju zakona. Građanima je potrebno osigurati pravodobne, potpune i točne informacije o njihovim zastupnicima: čime se bave, kako glasaju, s kime se sastaju, jesu li u sukobu interesa, ističe se u priopćenju te podsjeća kako je, uz sva postojeća tehnološka rješenja, nedopustiva nedostupnost informacija o tome kako je koji saborski zastupnik glasao.

ZAGREB - U četvrtak, 20. rujna počinje isplata dječjega doplatka za kolovoz 2012., priopćio je danas Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO). Doplatak će dobiti 216 405 korisnika za 409 189 djece, a kako navodi HZMO, procjena potrebnih sredstava za isplatu doplatka za djecu za kolovoz iznosi 144.125.475 kuna.

ZAGREB - Pristupačnost i mobilnost grada Zagreba za osobe s invalidnošću naziv je Tematske sjednice zagrebačke Gradske skupštine, kojoj su u maloj dvorani K.D. Vatroslava Lisinskog danas, osim gradskih zastupnika, nazočili brojni predstavnici zagrebačkih udruga osoba s invalidnošću, predstavnici nadležnih ministarstava kao i pravobraniteljica za osobe s invalidnošću Anka Slonjšak.

ZAGREB - Bivši član uprave Hrvatskih autocesta (HAK) Milivoj Mikulić posvjedočio je danas na suđenju HDZ-u i bivšem premijeru Ivi Sanaderu da ga je na suradnju s agencijom Fimi medijom uputio tadašnji ministar Božidar Kalmeta. Mikulić je kazao da ga je Kalmeta, zajedno s tadašnjim šefom HAC-ovih financija Josipom Sapunarom, u proljeće 2006. pozvao na sastanak u jedan zagrebački restoran gdje ih je upoznao s bivšim HDZ-ovim rizničarom Mladenom Barišićem. "Predstavio ga je kao državnog tajnika zaduženog za poslove carine i financije stranke", prisjetio se Mikulić, dodajući da ih je Barišić potom zatražio da HAC sve marketinške poslove ugovara s Fimi medijom.

SPLIT - Policija je za kazneno djelo zlouporabe opojne droge kazneno prijavila ženu (47) s Brača, doznaje se danas u PU splitsko-dalmatinskoj. Dilericu su otkrili i uhitili djelatnici Odjela kriminaliteta droga splitske policije. U utorak su temeljem sudskoga naloga pretražili kuću, u kojoj živiu u mjestu Bolu i tamo pronašli 157.6 grama kokaina i 0.5 grama hašiša, te vagu za precizno mjerenje.

ZAGREB - Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) izvijestila je jutros kako se noćas u 00,38 sati nasukala jahta u blizini Raba. DUZS ističe kako se na brodu duljine 9 metara nalazilo 5 članova posade, koji su nakon nasukavanja napustili plovilo i otišli na kopno. Nakon lociranja mobilne stanice, Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru - MRCC Rijeka je angažirao Lučku ispostavu Lopar, koja je članove posade preuzela neozlijeđene i prevezla ih u ACI Marinu Supetarska Draga.

(Hina) xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙