FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ifo indeks i neizvjesnosti oko Španjolske i Grčke pritišću tečaj eura

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 24. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u ponedjeljak dodatno oslabio prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima, pogođen objavom razočaravajućeg izvješća o njemačkoj poslovnoj klimi i neizvjesnostima u vezi Španjolske i Grčke.

Euro se u takvim okolnostima nakratko spustio na 1,2889 dolara, najnižu razinu od 13. rujna. Potom se stabilizirao na 1,2905 dolara, što znači da je na gubitku 0,54 posto u usporedbi sa zatvaranjem u prethodnom dnevnom trgovanju.

Dolar je oslabio prema jenu za 0,18 posto i njime se trgovalo po tečaju od 78,01 jena.

Njemački institut za ekonomska istraživanja Ifo objavio je danas indeks poslovne klime, dobiven temeljem mjesečnog ispitivanja provedenog među 7.000 kompanija. Taj indeks u rujnu je smanjen na 101,4 boda, sa 102,3 boda u prethodnom mjesecu.

Dodatni uteg jedinstvenoj europskoj valuti su daljnje neizvjesnosti u vezi Španjolske i Grčke. Prinosi na 10-godišnje španjolske obveznice drže se nešto ispod šest posto zbog naznaka da Madrid postiže slabi napredak u smjeru traženja cjelokupnog paketa pomoći koji tržišta priželjkuju.

"Euro je oslabio nakon objave Ifo indeksa, no u njegovu tumačenju treba voditi računa o tome da je dio istraživanja proveden prije objave povoljne odluke njemačkog ustavnog suda", tumači Chris Walker, valutni strateg u banci UBS.

Ustavni sud u Njemačkoj 12. rujna dao je zeleno svjetlo trajnom kriznom fondu eurozone i time pružio potporu euru.

"U skorijoj budućnosti kretanja eura uvelike će ovisiti o tome kada će Španjolska predati zahtjev za pomoći. Zasad se Madrid opire takvoj opciji", dodao je Walker.

Očekuje se da će španjolska vlada do kraja tjedna predstaviti prijedlog proračuna za 2013. godinu i najaviti nove strukturne reforme. U fokusu će biti i objava rezultata provjere otpornosti španjolskog bankovnog sektora.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙