FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro ojačao prema dolaru u opreznoj trgovini

Autor: vmom
LONDON, 28. kolovoza 2012. (Hina/Reuters) - Euro je ojačao u utorak prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima jer ulagači priželjkuju da Europska središnja banka (ECB) idućih tjedana poduzme odlučne poteze s ciljem prevladavanja dužničke krize u eurozoni.

Euro je ojačao prema dolaru za 0,4 posto i njime se trgovalo po 1,2547 dolara. Time se približio 1,2590 dolara, najvišoj razini u prošlotjednoj trgovini.

Tečaj dolara prema jenu neznatno je pak smanjen, skliznuvši 0,1 posto, na 78,63 jena.

Analitičari kažu da najnoviji uzlet tečaja eura koji su izazvale izjave čelnika ECB-a Marija Draghija da će učiniti sve za spas eura očito splašnjava jer i dalje nisu poznate konkretne pojedinosti ECB-ova programa za kupnju obveznica zemalja u rubnom dijelu eurozone.

Dolar se pak našao pod pritiskom prema ostalim vodećim svjetskim valutama, uključujući i euro, nakon što su bilješke s posljednjeg zasjedanja američke središnje banke Fed, objavljene prošli tjedan, potaknule očekivanja pokretanja novog kruga poticajnih mjera za gospodarstvo u idućem mjesecu.

Ulagače na oprez navodi i budno iščekivani sastanak središnjih bankara u Jackson Holeu u saveznoj američkoj državi Wyoming, koji započinje u petak. Svaki i najmanji nagovještaj novog kruga popuštanja monetarne politike u SAD-u u govoru čelnika Feda vjerojatno će pritisnuti dolar, smatraju analitičari.

"Nemogućnost da tečaj eura premaši 1,26 dolara svjedoči o mnogim neizvjesnostima pred sastanak u Jackson Holeu. Dolar će teško oslabiti dok Bernanke ne odredi jasnije smjernice pa će euro do tada biti zaglavljen u određenom rasponu", kazao je Adam Myers, viši valutni strateg u banci Credit Agricole.

Draghi je također trebao održati govor u Jackson Holeu, ali je danas otkazao dolazak zbog pretrpanog poslovnog rasporeda.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙