FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro stabilan na najvišoj razini u četiri mjeseca prema dolaru uoči odluke Feda

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 13. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Euro se u četvrtak na međunarodnim deviznim tržištima zadržao blizu najviše razine u četiri mjeseca prema dolaru, nakon jučerašnje povoljne presude njemačkog ustavnog suda vezane za novi krizni fond eurozone, a podršku mu pružaju i očekivanja novog kruga ublažavanja monetarne politike u SAD-u.

Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,2906 dolara, što znači da je u neznatnom plusu u odnosu na prethodno zatvaranje. Drži se tako nadomak najviše razine u četiri mjeseca od 1,2937 dolara, na koju se popeo u srijedu.

Euro je bio na dobitku i prema švicarskom franku, od 0,2 posto, i njome se trgovalo po 1,2109 franaka.

Jedinstvena europska valuta blago je pak kliznula prema jenu, na 100,31 jen, a na gubitku prema jenu bio je i dolar, pa mu se tečaj spustio na najnižu razinu u sedam mjeseci od 77,54 jena.

Euro je ostao snažan nakon što je njemački ustavni sud dao zeleno svjetlo Europskom stabilizacijskom mehanizmu (ESM) i time utro put planovima kupnje državnih obveznica posrnulih članica eurozone koje je prošli tjedan predstavila Europska središnja banka (ECB).

Euro se nakratko danas našao pod pritiskom prodaja prema franku nakon što je švicarska narodna banka (SNB) objavila da će zadržati minimalni tečaj od 1,2 franka za euro. Odluka SNB-a razočarala je ulagače koji su špekulirali o mogućem povećanju minimalnog tečaja ali analitičari kažu da su tek blage prodaje eura znak ojačalog povjerenja u ECB-ove planove o kupnji obveznica.

"Svjedočili smo donošenju nekih ključnih odluka u prošlome tjednu, pa bi ulagači mogli pomisliti da je pronađeno neko rješenje za krizu u eurozoni. Dok postoji taj optimizam, čini se da razlog jačanja eura prema franku leži upravo u tome", tumači Lutz Karpowitz, valutni strateg u Commerzbanku.

Mnogi sudionici tržišta očekuju da će američka središnja banka Fed danas po završetku dvodnevnog sastanka najaviti novi krug kvantitativnog ublažavanja monetarne politike, a to će vjerojatno dodatno pritisnuti tečaj dolara.

Američku valutu ujedno su pogodile i najnovije vijesti s tržišta rada, lošije od očekivanja, o povećanom broja naknada za nezaposlene na 382 tisuće, što je njihova najviša razina u dva mjeseca.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙