FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uzlet tečaja eura nakon objave ECB-ova plana i američke zaposlenosti

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 7. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u petak na međunarodnim tržištima snažno ojačao jer su ulagače razveselili planovi Europske središnje banke o kupnji državnih obveznica kojima bi se snizili visoki troškovi zaduživanja Španjolske i Italije, a poticaj mu je stigao i od slabih podataka s američkog tržišta rada.

Tečaj eura je u takvim okolnostima nakratko dosegnuo 1,2777 dolara, najvišu razinu od kraja svibnja, da bi se potom stabilizirao na 1,2763 dolara, što znači da je na dobitku većem od jedan posto u odnosu na zatvaranje u prethodnoj trgovini.

Jedinstvena europska valuta ojačala je i prema jenu, na 100,30 jena, najvišu razinu u dva mjeseca, a najvišu razinu u osam mjeseci zabilježila je prema švicarskom franku, popevši se na 1,21555 franaka.

Dolar je pak oslabio i prema jenu, i to za gotovo 0,8 posto, na 78,22 jena.

Dodatni poticaj euru dali su slabi podaci s američkog tržišta rada, koji su pokazali da je u američkom gospodarstvu u kolovozu otvoreno 96 tisuća novih radnih mjesta, osjetno manje od očekivanih 125 tisuća. Razočaravajući podatci dodatno su pritisnuli dolar, produbivši njegove gubitke prema euru i jenu.

Ulagače na deviznim tržištima razveselile su jučerašnje izjave čelnika ECB-a Marija Draghija da će ECB pokrenuti novi, potencijalno neograničeni program kupnje državnih obveznica u cilju snižavanja nepodnošljivo visokih troškova zaduživanja posrnulih članica eurozone.

"Što se tiče eura, Draghi je smanjio premiju rizika a to se očitovalo i u kretanju tečaja eura prema švicarskom franku", kazao je George Saravelos, strateg za valute skupine G10 u Deutsche Banku.

Prinosi na 10-godišnje španjolske državne obveznice pali su ispod šest posto prvi put od svibnja, a prinosi su pali i na odgovarajuće talijanske obveznice, što je dodatno poduprlo euro.

Najnovije vijesti iz američkog gospodarstva o manjem od očekivanog broju novootvorenih radnih mjesta mogle bi pripremiti teren američkoj središnjoj banci Fedu da ubrizga dodatne novčane injekcije i time podupre posustalo gospodarstvo, smatraju analitičari.

"Slabo izvješće o zaposlenosti je vjerojatno zadnja kockica koja je Fedu potrebna prije pokretanja novog ciklusa kvantitativnog ublažavanja (QE) idući tjedan. QE će poduprijeti dionice, naštetiti dolaru i učiniti malo za gospodarstvo. A što bi drugo Fed mogao učiniti?", kazao je Joseph Trevisani, glavni tržišni strateg u tvrtki Worldwide Markets u Woodcliff Lakeu u New Jerseyu.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙