FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brige oko Španjolske pritišću euro

Autor: vmom
LONDON, 19. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u srijedu na međunarodnim deviznim tržištima oslabio prema dolaru i jenu, pogođen dobitonosnim prodajama zbog oklijevanja Španjolske glede traženje paketa pomoći.

Euro je u takvim okolnostima prema dolaru skliznuo 0,1 posto, na 1,3032 dolara. Drži se tako ispod najviše razine od početka svibnja od 1,31729 dolara, na koju se popeo u ponedjeljak.

Jedinstvena europska valuta oslabila je i prema jenu, 0,4 posto, te se njome trgovalo po 102,47 jena.

Tečaj dolara stabilizirao se na 78,75 jena, što znači da je nepromijenjen u odnosu na zatvaranje dan ranije, nakon što je ranije nakratko dosegnuo 79,23 jena, najvišu razinu u posljednjih mjesec dana, zbog odluke o popuštanju japanske monetarne politike.

Japanska središnja banka (BOJ) u srijedu je najavila povećanje vrijednosti programa kupnje imovine za dodatnih 10.000 milijardi jena (128 milijardi dolara) kako bi poduprla gospodarsku aktivnost, nakon što su slične poteze nedavno poduzele Europska središnja banka (ECB) i američka središnja banka (Fed). Na dvodnevnome zasjedanju ujedno je odlučila zadržati ključnu kamatnu stopu na rekordno niskim razinama.

BOJ-ov program kupnje imovine, čija je vrijednost sada uvećana na 80.000 milijardi jena, glavni je bančin instrument za ublažavanje monetarne politike kojim se ubrizgava likvidnost na tržišta, a sastoji se od kupovina državnih i korporativnih obveznica, kao i komercijalnih zapisa.

"Dobra vijest iz BOJ-a brzo je kliznula u drugi plan i u fokusu su ponovo europske brige. Pod znakom upitnika je španjolski zahtjev za pomoći i ECB-ova pomoć toj prezaduženoj zemlji. Fokus je dijelom i na Grčkoj jer postoji mogućnost da dobije više vremena za ispunjenje preuzetih obveza", kazao je Phillip Shaw, valutni strateg tvrtke Investec.

S obzirom da je euro ojačao oko devet posto prema dolaru od srpnja, kada je zabilježio najnižu razinu u dvije godine, trgovci najnovije slabljenje jedinstvene valute pripisuju manjim dobitonosnim prodajama. Među razlozima za prodaju navode Španjolsku za koju nije moguće reći hoće li zatražiti paket pomoći i time pripremiti teren za sudjelovanje u ECB-ovom programu kupnje državnih obveznica prezaduženih članica.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙