FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro nedaleko najviše razine u četiri mjeseca prema dolaru

Autor: vmom
LONDON, 17. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Tečaj eura u ponedjeljak se na međunarodnim deviznim tržištima zadržao nedaleko najviše razine u četiri mjeseca u odnosu na dolar, crpeći podršku iz novih poticajnih mjera američke središnje banke Fed i plana Europske središnje banke o kupnji obveznica prezaduženih zemalja članica.

Tečaj eura skliznuo je za 0,1 posto, na 1,3109 dolara, što je nedaleko nove najviše razine u četiri mjeseca od 1,31691 dolara, na koju se popeo u petak. Jedinstvena europska valuta na dobitku je oko devet posto u odnosu na 1,2042 dolara, najnižu razine u dvije godine, na koju se spustila u srpnju.

Euro je ujedno zabilježio najvišu razinu u osam mjeseci prema švicarskom franku, od 1,21849 franaka.

Dolarom se trgovalo po 78,38 jena, što je iznad najniže razine u sedam mjeseci od 77,13 jena, na koju se dolar spustio u četvrtak nakon što je Fed objavio nove monetarne poticaje.

Trgovci kažu da bi ulagači mogli biti u iskušenju ubilježiti dobit s obzirom na sadašnji visoki tečaj eura prema dolaru. Analitičari pak kažu da je jedinstvena europska valuta na putu daljnjeg jačanja.

"Euro će vjerojatno još blago ojačati. Aktualni zamah nije završen", kazao je Steve Barrow, čelnik odjela za analizu valuta zemalja skupine G10 u banci Standard Bank.

Dolar se zadržao nedaleko najniže razine u sedam mjeseci prema košarici vodećih svjetskih valuta a očekuje se da će ostati slab nakon što je američki Fed prošli tjedan pokrenuo novi krug kvantitativnog ublažavanja monetarne politike. Takav program vjerojatno će omogućiti tek skroman oporavak, ocjenjuju analitičari.

Uzlet eura dobio je na snazi nakon najave Feda da će mjesečno kupovati vrijednosne papire pokrivene hipotekom u iznosu 40 milijardi dolara s ciljem poboljšanja stanja na tržištu rada. Fedova najava programa potaknula je ulagače na prodaje dolara.

"Riječ je kombinaciji poboljšanja u Europi i pogoršanog ozračja spram dolara. Euro bi se mogao ponovo spustiti ispod 1,3 dolara, ali će do kraja godine dosegnuti 1,35 dolara", procjenjuje Daragh Maher, valutni strateg u banci HSBC.

Tržišta pomno prate hoće li Španjolska zatražiti paket pomoći radi lakšeg svladavanja tereta dugova. Neki analitičari kažu da je Madrid uklonio prepreku za predaju zahtjeva za paketom pomoći prošlotjednom najavom plana strukturnih reformi do kraja rujna.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙