FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi medijski napisi o ECB-ovu programu kupnje obveznica poduprli tečaj eura

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 5. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u srijedu na međunarodnim deviznim tržištima nakon početnih gubitaka podršku za rast dobio iz najnovijih medijskih izvješća da će Europska središnja banka (ECB) na ovotjednom sastanku uz podršku većine dužnosnika objaviti nelimitirani, sterilizirani program kupnje obveznica.

Tečaj eura prema dolaru ojačao je tako za 0,2 posto, na 1,2589 dolara, ponovno se približivši najvišoj razini u dva mjeseca od 1,2636 dolara, na koju se popeo u petak.

Dolar je pak ostao prema jenu gotovo nepromijenjen u odnosu na zatvaranje dan ranije, te se njime trgovalo po 78,42 jena.

Iako su i prije te vijesti neki ulagači računali s time da će ECB objaviti pojedinosti o programu kupnje obveznica u četvrtak na redovnom mjesečnom zasjedanju, većina njih iskazivala je skepsu. Tim programom pokušalo bi se sniziti visoke troškove zaduživanja Italije i Španjolske.

Prije nego što su danas u javnost 'procurile' neke pojedinosti na tržištima je prevladavao pesimizam spram ECB-ovih planova, a i nakon njihove objave neki analitičari upozoravaju da oscilacijama ni izdaleka nije kraj.

"Mislim da su ulagači poskočili čuvši riječ 'nelimitirani' da bi potom shvatili da ECB neće povećati svoju bilancu jer će sterilizirati sve svoje kupovine. To nije vid agresivne monetarne ekspanzije kakvu su očekivali trgovci na financijskim tržištima", tumači Boris Schlossberg, izvršni direktor valutne analize u tvrtki BK Asset Management u New Yorku.

Euro je ojačao s najniže razine u dvije godine od 1,2040 dolara, na koju se spustio krajem srpnja, temeljem obećanja čelnika ECB-a Marija Draghija da će učini sve za spas eura. Te izjave navele su ulagače na zaključak da središnja banka razmišlja o ponovnom aktiviranju programa kupnje obveznica kojim bi se pomoglo sniziti visoke troškove zaduživanja zemalja u rubnom dijelu eurozone.

Početkom tjedna Draghi je zastupnicima u Europskom parlamentu kazao da kupnja kratkoročnih obveznica prezaduženih zemalja eurozone neće biti protivna pravilima EU-a, prema informacijama s toga sastanka koje je dobio Reuters.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙