FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 20. rujna 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

LONDON - Gospodarstvo eurozone zabilježilo je u rujnu najoštriji pad aktivnosti od lipnja 2009. unatoč slabljenju silaznog trenda u Njemačkoj, pokazale su prve procjene uglednog londonskog instituta Markit. Ukupni indeks menadžera nabave eurozone (PMI) pao je u rujnu na 45,9 bodova, s kolovoška 46,3 boda, procijenili su u Markitu na temelju 85 posto zaprimljenih odgovora na standardiziranu mjesečnu anketu. Nagli pad aktivnosti zabilježen je i u proizvodnom i u uslužnom sektoru. Pritom je tempo pada u proizvodnom sektoru ipak jenjao, zabilježivši najslabiju razinu od travnja, dok je u uslužnom sektoru bio najjači od srpnja 2009., primjećuju u Markitu. Ako se izuzmu Francuska i Njemačka, regija je zabilježila najveći pad aktivnosti od svibnja 2009., uz ubrzanji tempo pada novih narudžbi, priopćio je Markit. "Pad aktivnosti u eurozoni dodatno je ubrzao, navodeći na zaključak da je regija zabilježila najgore tromjesečje u tri godine. Prva procjena PMI-ja upućivala bi na pad BDP-a u trećem tromjesečju za 0,6 posto i na opetovao klizanje eurozone u tehničku recesiju", azključio je glavni ekonomist Markita Chris Williamson.

PEKING - Aktivnosti u kineskoj industriji ponovo su se smanjile u rujnu, ali nešto sporijim tempom nego u prethodnom mjesecu, pokazalo je istraživanje. Preliminarni indeks menadžera nabave za industrijski sektor iznosio je u rujnu 47,8 bodova, u odnosu na 47,6 bodova zabilježenih mjesec ranije, izvijestila je britanska banka HSBC. Vrijednosti ispod 50 bodova ukazuju na pad aktivnosti a one više na njihov rast. "Kineska proizvodnja i dalje usporava, ali tempo usporavanja se stabilizira", zaključio je ekonomist HSBC-a Hongbin Qu u priopćenju. Analitičari očekuju oporavak kineskog gospodarskog rasta krajem ove ili početkom iduće godine zahvaljujući dvokratnom snižavanju ključnih kamatnih stopa i pojačanoj javnoj potrošnji.

BEOGRAD - Bonitetna kuća Dun&Bradstreet (D&B) snizila je rejting Srbiji, svrstavši je iz skupine zemalja s umjerenim rizikom među visokorizične zemlje, s naznakom daljnjeg pogoršanja trenda rejtinga, objavila je novinska agencija Beta. Kako je objavila bonitetna kuća Rating, koja ekskluzivno zastupa interese kompanije D&B u Srbiji i u Crnoj Gori, glavni razlozi za snižavanje rejtinga Srbiji su usporeni gospodarski rast i rastući proračunski manjak. Proračunski manjak je od siječnja do srpnja povećan za 32 posto na godišnjoj razini, te dosegnuo 79 posto planiranog ovogodišnjeg manjka. Iz D&B-a ukazuju da će bez čvrste odluke da se javne financije stave pod kontrolu, proračunski manjak u 2012. premašiti šest posto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Iz političkih razloga, srbijanska vlada odbija smanjiti mirovine i plaće u javnom sektoru, a najavljen je i program subvencioniranih kredita gospodarstvu od milijardu eura, što povećava manjak. Rast manjka imat će cijenu, jer ako srbijanska vlada ne bude osigurala kredit od Međunarodnog monetarnog fonda, Narodna banka Srbije morat će vladi pomoći promjenom dosadašnje monetarne politike, devalvacijom valute i većom inflacijom, upozorava D&B.

LJUBLJANA - Nakon uključenja u Europsku uniju Hrvatska će postati privlačnija za strane investitore, rekao je u razgovoru za jedan slovenski list Thierry Villard, predsjednik uprave tvrtke "Sava Tires" iz Kranja koja je u vlasništvu američke korporacije Goodyear Dunlop, jednog od najvećih svjetskih proizvođača pneumatika, te njen upravni direktor za srednju i jugoistočnu Europu. U razgovoru za ljubljanski dnevni list "Dnevnik" od srijede, Villard je pozdravio nastojanja slovenske vlade da raznim mjerama privuče strane investicije, ali i upozorio da one trebaju biti konzistentne, te da investitori u Sloveniji vide "nedostatak stabilnosti i vizije", a strani investitor ne dolazi kratkoročno nego želi ulagati idućih 20 ili 30 godina. "Najveći je izazov privući nova poduzeća, a morate biti oprezni i zbog susjedne Hrvatske koja će se iduće godine pridružiti Europskoj uniji. Time će postati zanimljivija za investitore", rekao je Villard. Prve dionice nekad najveće jugoslavenske tvornice guma Sava američki je Goodyear kupio 1997. a od 2004. u njegovu 100-postotnom vlasništvu. Tornica zapošljava 1.400 stalnih radnika.

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina mogla bi dovršiti izgradnju svoga dijela autoceste na paneuropskom koridoru V c do kraja 2020. godine, najavio je ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić. Govoreći na otvaranju konferencije o cestogradnji u BiH, Hadžić je kazao kako sadašnje vlasti pokušavaju maksimalno ubrzati gradnju autoceste s ciljem njezina potpunog dovršetka do kraja desetljeća. Autocesta na koridoru V c kroz BiH prolazi u dužini od oko 330 kilometara, a do sada je izgrađeno i pušteno u promet 50-tak kilometara te prometnice između Sarajeva i Zenice. Hadžić je podsjetio kako su u tijeku i radovi na različitim dionicama sjeverno i južno od Sarajeva ukupne dužine 23 kilometra. Riječ je o dionicama na zahtjevnom terenu te se planira i prokopavanje tunela. U tijeku je postupak odabira tvrtki koje će graditi još petnaest kilometara autoceste, a može se očekivati i početak gradnje dionice između Doboja i Modriče za koju je zadužena Republika Srpska i koja će se graditi uz davanje dugoročne koncesije. U pripremi je i odabir izvođača radova na mostu preko Save kod Svilaja, koji će spojiti bosanskohercegovačku s hrvatskom dionicom koridora Ploče-Budimpešta.

NEW DELHI - Indiju je u četvrtak zahvatio štrajk malih trgovaca koji se protive reformi što bi svjetskim trgovinskim lancima omogućila otvaranje malih dućana. Prema reformi koju predlaže vlada strane tvrtke poput američkog Walmarta, britanskog Tescoa i francuskog Carrefoura, mogle bi kupiti do 51 posto kapitala indijskih trgovaca na malo. Nakon prve odgode prošle godine zbog političkog spora i nezadovoljstva malih trgovaca, premijer Manmohan Singh ponovno je uveo tu reformu prošlog tjedna u skopu niza mjera stimuliranja usporenog gospodarstva. Zbog štrajka sindikata i malih trgovaca koji se boje za opstanak u konkurenciji s multinacionalnim kompanijama, u zemlji je zatvorena većina dućana. U New Delhiju i drugim velikim gradovima za četvrtak je predviđeno više manifestacija. Organizacija koja okuplja 10.000 indijskih sindikata, Confederation od All India Traders (CAIT), predviđa štrajka 50 milijuna ljudi.

BERLIN - Njemački zrakoplovni div Lufthansa najavio je spajanje više europskih i domaćih linija u sklopu stvaranja novog niskobudžetnog prijevoznika koji bi trebao poduprijeti njegove poslovne rezultate. Letovi kompanije unutar Njemačke i Europe, osim onih iz frankfurtskog i muenchenskog čvorišta, bit će od iduće godine spojedni s Lufthansinom postojećom niskobudžetnom kompanijom Germanwings. Očekuje se da će u prvoj godini usluge novog prijevoznika koristiti oko 18 milijuna putnika. Lufthansa inače prevozi više od 100 milijuna putnika godišnje. Njemački prijevoznik trenutno provodi program rezanja troškova za 1,5 milijardi eura kako bi amortizirao rastuće troškove goriva i uspješnije se nosila s konkurencijom niskobudžetnih i prijevoznika iz Perzijskog zaljeva. Odluka o nazivu novog prijevoznika još nije donesena, a sjedište će mu biti u Koelnu. Lufthansina odluka o reorganizaciji kratkih linija pod novim brendom nadovezala se na niz štrajkova kojima su Lufthansini zaposlenici tražili veće plaće i bolje uvjete rada.

FRANKFURT - Njemački telekomunikacijski div Deutsche Telekom objavio je da je s vlastima španjolske regije Katalonije sklopio 400 milijuna eura vrijedne ugovore za isporuku telekomunikacijskih i informacijsko-tehnoloških sustava. "Posao s Katalonijom spada među najveće koje smo dosada dobili izvan Njemačke", kazao je člani upravnog odbora i direktor DT-ova odjela T-Systems Reinhard Clemens. "Gospodarsko stanje u europskim zemljama stvara povoljno okruženje za velike poslove", dodao je Clemens. "Kako se približavaju rokovi za obnovu dugoročnih ugovora, sve više velikih poduzeća razmišlja o djelomičnom prijelazu na 'cloud computing'", kazao je, aludirajući na usluge najma servera i aplikacija.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europske dionice oslabile su u četvrtak u slaboj trgovini nakon što su razočaravajući kineski podaci o proizvodnji pritisnuli cikličke dionice dok su cijene dionica banaka eurozone nastavile klizati zbog neizvjesnosti hoće li i kada Španjolska zatražiti pomoć. Londonski indeks FTSE oslabio je 0,6 posto na 5.852 boda, frankfurtski DAX 0,5 posto na 7.356 bodova, dok je pariški CAC bio u minusu 0,8 posto i iznosio 3.505 bodova. Cikličke dionice rudarskih kompanija oslabile su u prosjeku 1,7 posto nakon što su podaci pokazali da su proizvodne aktivnosti u Kini, najvećem svjetskom potrošaču metala, ovaj mjesec ponovo pale. Među gubitnicima izdvajali su se Evraz i Anglo American, koji su oslabili četiri odnosno 3,6 posto. Cijene dionica banaka eurozone pale su u prosjeku 1,7 posto budući da španjolski premijer Mariano Rajoy i dalje oklijeva zatražiti pomoć, što bi Europskoj središnjoj banci omogućilo intervenciju na tržištu obveznica i kroćenje visokih španjolskih troškova zaduživanja.

TOKYO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, nakon podataka koji ukazuju na slabljenje kineskog i japanskog gospodarstva, dok je euro pod pritiskom zabrinutosti zbog dužničke krize u Španjolskoj. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks bio u minusu 1,3 posto, a više od 1 posto pale su i cijene dionica u Šangaju. Burzovni indeksi u Singapuru, Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji pali su, pak, između 0,5 i 0,9 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio na gubitku 0,7 posto. Dobro raspoloženje azijskih ulagača, koje je jučer potaknula japanska središnja banka labavljenjem monetarne politike, brzo je splasnulo nakon jutros objavljenih slabih makroekonomskih podataka iz Kine i Japana.

NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi blago porasli, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica građevinskih kompanija, nakon podataka koji ukazuju na oporavak američkog tržišta nekretnina. Dow Jones indeks ojačao je 13 bodova, ili 0,10 posto, na 13.577 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,12 posto, na 1.461 bod, a Nasdaq indeks 0,15 posto, na 3.182 boda. Među najvećim dobitnicima bio je jučer građevinski sektor, nakon što je objavljeno da je prodaja postojećih kuća u SAD-u u kolovozu skočila za 7,8 posto, što je njezin najveći skok u dvije godine, a porastao je i broj izdanih građevinskih dozvola. Zahvaljujući tome, PHLX indeks građevinskog sektora ojačao je 2,2 posto. Među gubitnicima je jučer ponovno bio i energetski sektor jer je cijena nafte pala treći dan zaredom. Posljednjih su dana ulagači suzdržani jer je pitanje mogu li cijene dionica nastaviti rasti ili slijedi njihova korekcija. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo 6,12 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi 6,5 milijardi.

(Hina) xggoj ymkuz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙