FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 18. rujna 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

MANNHEIM/ZAGREB - Pokazatelj gospodarske klime u Njemačkoj porastao je u rujnu, prvi puta od travnja, izvijestio je ugledni njemački Centar za gospodarska istraživanja (ZEW). Pomno praćeni indeks gospodarske klime koji izrađuje ZEW porastao je u rujnu na minus 18,2 boda, s minus 25,5 bodova u prošlom mjesecu. Najnovije izvješće pokazuje da stručnjaci na financijskim tržištima i dalje očekuju posustajanje njemačkog gospodarstva u narednih šest mjeseci ali promjena silaznog trenda u rujnu sugerira da će slabljenje gospodarstva biti prilično blago, napominju u ZEW-u. "Objava Europske središnje banke (ECB) o kupnji državnih obveznica, iako sama po sebi problematična odluka, možda je pridonijela poboljšanju gospodarskog raspoloženja. Međutim, dužnička kriza još nije riješena, te su i dalje prisutni rizici za gospodarsku aktivnost“, kazao je predsjednik ZEW-a Wolfgang Franz. Procjena trenutnog gospodarskog stanja u Njemačkoj pogoršana je pak u odnosu na prethodni mjesec, te je odgovarajući indeks u rujnu pao za 5,6 bodova, na 12,6 bodova.

WASHINGTON - Prema izvješću Better Marketsa, neprofitne javne udruge kojoj je cilj reforma Wall Streeta, financijska kriza koja je izbila nakon bankrota investicijske banke Lehman Brothers u rujnu 2008. i naknadna gospodarska kriza stajale su Sjedinjene Države 12.800 milijardi dolara. Prema izvješću "Trošak krize", prvom kojim se pokušalo procijeniti koliko su financijska kriza i recesija naštetile američkom gospodarstvu, Better Markets procjenjuje da gubitak realnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 2008. do 2018. iznosi 7.600 milijardi dolara. Radi se o kumulativnoj razlici između potencijalnog BDP-a – koliki bi bio da nije bilo financijske i ekonomske krize - i stvarnog BDP-a, te procjena u tom razdoblju. Uz to, Better Markets procjenjuje da je između 2008. i 2012. izbjegnut gubitak BDP-a od 5.200 milijardi dolara. Radi se o procjeni mogućeg dodatnog gubitka BDP-a koji je spriječen izvanrednim fiskalnim i monetarnim mjerama.

BEČ - Austrija će odgoditi uvođenje nove vrste benzina E10, izjavio je ministar okoliša Nikolaus Berlakovich, dodajući da je njegova zemlja odlučila pričekati pojašnjenja Europske unije o korištenju alternativnih goriva. "Razumno je u ovom trenutku obustaviti uvođenje E10 u Austriji, dok se situacija ne razjasni na europskoj razini", kazao je u priopćenju objavljenom u ponedjeljak. E10 sadrži do 10 posto etanola koji se trenutačno proizvodi iz poljoprivrednih kultura namijenjenih proizvodnji hrane a trebao je postati dostupan kupcima od 1. listopada. U ponedjeljak je Europska komisija objavila da želi do 2020. ograničiti udio goriva proizvedenih od poljoprivrednih kultura na samo pet posto. Biogoriva se svojedobno smatralo potencijalnim izvorom jeftine alternativne energije, ali kritičari upozoravaju da se često baziraju na prehrambenim kulturama ili se za njihovu proizvodnju koristi zemljište koje bi se trebalo koristiti za proizvodnju hrane, što dodatno podiže cijene.

BRUXELLES - Broj registriranih novih putničkih automobila u Europi ponovo se smanjio u kolovozu, i to bržim tempom nego u prethodnom mjesecu, objavilo je Europsko udruženje proizvođača automobila (ACEA). Registracije novih putničkih automobila u zemljama Europske unije bez Malte pale su u kolovozu za 8,9 posto u odnosu na godinu prije, nakon 7,8-postotnog pada u srpnju, objavila je ACEA. Time se pad prodaje nastavlja treći mjesec zaredom, nakon stabilizacije u svibnju. Kolovoški je pad najdublji od veljače kada je prodaja potonula 9,7 posto. U Njemačkoj je u prošlom mjesecu registrirano 4,7 posto manje novih automobila nego u istom lanjskom mjesecu, nakon 5-postotnog pada u srpnju. U Francuskoj se broj registracija strmoglavio 11,4 posto, nakon 0,7-postotnog pada u srpnju. Italija je zabilježila 20,2-postotni pad, nakon smanjenja za 21 posto u srpnju. U razdoblju od siječnja do kolovoza, broj registracija novih automobila pao je u EU za 7,1 posto u odnosu na godinu prije, s tim da je Velika Britanija bila jedino tržište koje je zabilježilo rast.

RIM - Visoke cijene goriva u Italiji, dijelom i zbog viših poreza, srezale su potrošnju građana na benzin i dizel za 9,3 posto u prvih osam ovogodišnjih mjeseci u odnosu na isto razdoblje godine ranije, primoravši gotovo svaku četvrtu obitelj da provede godišnji odmor blizu mjesta stanovanja, pokazala su najnovija istraživanja. Premda su rjeđe odlazili na benzinske crpke, Talijani su za gorivo u tome razdoblju izdvojili daleko više nego u istom razdoblju godine ranije, tumači istraživačka tvrtka specijalizirana za automobilsko tržište Centro Studi Promotor GL events u novom izvješću. Jedan od razloga jest rast cijena benzina u tome razdoblju u prosjeku za 9,5 posto a dizela za 8,4 posto, navodi se u studiji. Talijanske vlasti ostvarile su ipak veći priljev prihoda u proračun, budući da su u tome razdoblju državni porezi na benzin uvećani u prosjeku za 22,4 posto a na dizel za 33 posto, pokazala je studija te istraživačke tvrtke.

MILANO - Fiat će ostati u Italiji zahvaljujući zaradi ostvarenoj u inozemstvu, posebice u Sjedinjenim Državama, priopćio je u utorak izvršni direktor kompanije, prigušujući bojazni od gašenja radnih mjesta u Italiji. "Pokušavamo profitirati od oporavka na američkom tržištu i to iskoristiti do maksimuma, kako bismo postigli financijsku sigurnost koja bi omogućila zaštitu nazočnosti Fiata u Italiji i Europi u aktualnom dramatičnom trenutku", rekao je Sergio Marchionne za dnevnik La Repubblica. Urušavanje prodaje povećalo je bojazni da bi talijanski div mogao zatvoriti tvornice u matičnoj zemlji i preorijentirati poslovanje na strana tržišta gdje ostvaruje dobit. "Fiat je u Europi akumulirao gubitke u visini 700 milijuna eura koje može podnijeti zahvaljujući uspjehu u SAD-u i gospodarstvima u razvoju", naglasio je Fiatov čelnik. Talijansko poduzeće očekuje u ovoj godini 3,5 milijardi eura operativne dobiti, generirane izvan Italije. Fiat ima ukupno 197.000 zaposlenih, uključujući oko 80.000 u Italiji, što ga čini najvećim poslodavcem u zemlji. Pad prodaje u Italiji za 20 posto, otpor sindikata i pravne teškoće mogle bi tvrtku prisiliti na zatvaranje nekog pogona, ponavlja Marchionne.

PARIZ - Francuska je sredinom listopada sazvala hitan sastanak skupine 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20 kako bi raspravili o obuzdavanju snažnih oscilacija cijena žitarica na tržištima, objavio je ured francuskog predsjednika. Francuska trenutno predsjeda odborom za žitarice koji su prošle godine osnovala vodeća gospodarstva u sklopu G20. Proteklih je dana Pariz iznio nekoliko prijedloga za obuzdavanje snažnih oscilacija cijena hrane, uključujući formiranje strateških zaliha i obustavu odluke o pojačanoj primjeni biogoriva za čiju se proizvodnju kao sirovina koriste prehrambene kulture. U službenom priopćenju ureda francuskog predsjednika Francoisa Hollandea navodi se da se saziva sastanak foruma za hitne mjere u sklopu odbora G20 za poljoprivredu AMIS-a za 16. listopada, Svjetski dan hrane u kalendaru UN-a. Forum će se sastati nakon već zakazanog sastanka AMIS-a u prvoj polovini idućeg mjeseca.

MOSKVA - Rusija je sa Sjevernom Korejom potpisala sporazum kojim će joj otpisati 90 posto od 11 milijardi dolara duga iz sovjetskog razdoblja, objavio je u utorak dužnosnik ruskog ministarstva financija Konstantin Viškovski. Preostalih deset posto duga bit će restrukturirano i poslužit će za realizaciju zajedničkih rusko-sjevernokorejskih projekata u Sjevernoj Koreji. Moskva želi sa susjedom surađivati na više projekata, među kojima transkorejskoj željezničkoj pruzi, izgradnji električne mreže i plinovoda kojim bi se ruski plin dopremao u Južnu Koreju.

NEW YORK - Prodaja digitalnih tableta u 2012. u svijetu mogla bi dosegnuti 126,6 milijuna, a povećavaju je Appleov iPad i drugi proizvodi manjeg formata konkurentskih tvrtka, ocijenila je tvrtka za marketinško istraživanje IHS iSupply. To znači rast od 56 posto u odnosu na 2011., u kojoj je prodano 82,1 milijun tableta. Tvrtka ocjenjuje da je udio tableta s velikim zaslonom poput Appleova iPada (22,9 cm po dijagonali) - "neprijepornog lidera" u tom sektoru - u prodaji 59 posto. No najveći porast ostvarili su tableti od 17,8 cm, poput Samsungova Galaxy Taba i Amazonova Kindle Firea. Tržište usto špekulira da će Apple u listopadu predstaviti "mini" inačicu svog iPada. Na tržištu digitalnih tableta i dalje uvelike vlada Apple. Od 25 milijuna tableta prodanih u drugom tromjesečju 17 milijuna je iPada. Njegov glavni suparnik, Samsung, daleko je iza, s 2,4 milijuna prodanih uređaja u istom razdoblju.

LONDON - Shellovi strojevi za bušenje izgubili su bitku s arktičkom zimom i tvrtka je odustala od planova o pronalasku nafte ove godine, ali će nastaviti s bušenjem prije potpunog smrzavanja mora kako bi pripremila teren za nastavak potrage za "crnim blagom" 2013. Shellova arktička ekspedicija koštala je od 2005. čak 4,5 milijardi dolara, gotovo šestinu investicijskog budžeta tog naftnog diva, te je doživjela niz neuspjeha. Ta nizozemsko-britanska naftna tvrtka do 31. listopada treba zaustaviti sve operacije na tome području. Shell i ostale multinacionalne naftne kompanije okreću se prema Arktiku zbog sve raširenije nacionalizacije naftnih resursa i pada proizvodnje na tradicionalnim nalazištima na Bliskom istoku, Južnoj Americi, SAD-u i Sjevernom moru.

LONDON - Cijene sirove nafte kliznule su u utorak nadomak razini od 113 dolara za barel pod pritiskom naznaka da je Saudijska Arabija povećala proizvodnju kako bi obuzdala cijene i da članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) ciljaju na razinu od 100 dolara za barel. Cijena barela sirove nafte u Londonu pala je 63 centa, na 113,16 dolara. U ponedjeljak se u samo tri minute srušila sa 115,2 dolara na 111,6 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 57 centi nižoj cijeni, od 96,05 dolara. U ponedjeljak je u istom trominutnom razdoblju njegova cijena pala oko četiri dolara da bi se potom oporavila. Neimenovani visoki dužnosnik jedne zemlje u Perzijskom zaljevu tvrdi da Saudijska Arabija, najveći izvoznik nafte u svijetu, proizvodi oko 10 milijuna barela nafte dnevno, najviše u zadnjih nekoliko desetljeća, a dodaje i da većina proizvođača u sklopu OPEC-a cilja na razinu cijena od oko 100 dolara. Cijene su u ponedjeljak na londonskom tržištu 'divljale' po svemu sudeći zbog problema u elektronskoj trgovini a trgovci pripisuju njihov nagli pad i glasinama o skorašnjem odmrzavanju strateških rezervi nafte u SAD-u.

TOKYO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros skliznule s najviših razina u četiri mjeseca jer ulagače zabrinjava usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava, kao i pitanje hoće li Španjolska zatražiti međunarodnu financijsku pomoć. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks bio u minusu 0,2 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Singapuru, Južnoj Koreji, Australiji i Šangaju oslabile između 0,1 i 0,5 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je na gubitku 0,4 posto, nakon što je jučer dosegnuo najvišu razinu u četiri mjeseca. Splasnula je euforija koju je prošloga tjedna potaknuo američki Fed dodatnim labavljenjem monetarne politike, pa su u fokusu ulagača novi makroekonomski podaci.

NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale, nakon što su u petak dosegnule najviše razine u gotovo pet godina, a pod najvećim su pritiskom bili prošlotjedni najveći dobitnici: financijski, energetski i rudarski sektor. Dow Jones indeks oslabio je 40 bodova, ili 0,30 posto, na 13.553 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,31 posto, na 1.461 bod, a Nasdaq indeks 0,17 posto, na 3.178 bodova. Cijene dionica su jučer pale. Financijski sektor, koji je bio među najvećim dobitnicima prošloga tjedna, bio je jučer najveći gubitnik. S&P indeks tog sektora pao je 1,1 posto. S&P indeks energetskog sektora skliznuo je, pak, 0,8 posto, što je u skladu s padom cijena nafte. Kako su pale i cijene drugih sirovina, S&P indeks rudarskog sektora izgubio je 1,5 posto. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo samo 5,6 milijardi dionica, dok prosječan obujam u ovoj godini iznosi 6,5 milijardi. Nakon mjera Feda krajem prošloga tjedna, bio je veći i od 8 milijardi.

(Hina) xggoj ymkuz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙