FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: Fed ispunio očekivanja, pred ulagačima novi izazovi

Autor: neba
NEW YORK, 17. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Nakon prošlotjedne euforične reakcije na nove Fedove poticajne mjere, na Wall Streetu će ovoga tjedna vjerojatno biti mirnije dok će ulagači analizirati što te mjere znače dugoročno i što ih sve čeka do kraja ove godine.

Dow Jones indeks prošloga je tjedna skočio 2,2 posto, na 13.593 boda, dok je S&P 500 porastao 1,9 posto, na 1.465 bodova, a Nasdaq indeks 1,5 posto, na 3.183 boda.

Za Dow Jones i S&P 500 indeks to su najviše razine od prosinca 2007., a za Nasdaq od studenoga 2000. godine.

Snažan rast cijena dionica prošloga tjedna zahvaljuje se najavi američke središnje banke da će nastaviti kupovati obveznice i zadržati kamate na rekordno niskim razinama sve dok se američko gospodarstvo ne počne oporavljati dovoljno brzo kako bi se smanjila nezaposlenost.

„Na tržištu je zavladala kratkoročna euforija, no pitanje je kuda ćemo dalje krenuti. Ako se makroekonomski podaci ne promijene, mislim da će za tjedan, dva tržište ponešto pasti, pa ćemo puzati na tim razinama sve do predsjedničkih izbora“, kaže Frank Fantozzi, direktor u tvrtki Planned Financial Services.

Unatoč slabim makroekonomskim podacima iz najvećih svjetskih gospodarstava, posljednjih su mjeseci burzovni indeksi rasli, dosegnuvši razine još od prije velike recesije 2008. godine, jer su se ulagači nadali novim poticajnim mjerama Feda, kao i odlučnijim mjerama Europske središnje banke za suzbijanje dužničke krize u eurozoni.

I Fed i ECB ispunili su očekivanja, no sada su pred ulagačima novi izazovi, među ostalima, predsjednički izbori u SAD-u u studenome, borba u Kongresu po pitanju poreza i proračunskih rezova te slabljenje zarada kompanija.

„Ulazimo u područje otpora u kojemu treba biti defanzivan. Dok pokušavate preći još 5 posto uspona, prijeti vam mogući pad za 15 do 20 posto, što je, po mojem mišljenju, vrlo opasno“, kaže Richard Ross, strateg u tvrtki Aubach Grayson.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙