FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: nastavak snažnog uzleta cijena dionica

Autor: scvi
NEW YORK, 14. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su porasli, ukazujući na nastavak snažnog rasta cijena dionica na Wall Streetu pod utjecajem objave Feda da pokreće agresivni plan poticanja gospodarskog rasta.

Terminski Dow Jones indeks oko 13,30 sati bio je na dobitku 59 bodova, a tehnološki Nasdaq 16,25 bodova.

Istodobno, terminski S&P 500 ojačao je 7,4 boda, i bio je iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Nakon dvodnevne sjednice, Fed je u četvrtak najavio dugo očekivani treći krug kvantitativnog popuštanja monetarne politike, tzv. QE3. Ubuduće će mjesečno otkupljivati 40 milijardi dolara vrijedne obveznice s hipotekarnim jamstvima sve dok stopa nezaposlenosti, koja iznosi 8,1 posto, značajnije ne padne.

Također je poručio da će ključne kamatne stope zadržati na rekordno niskim razinama od oko nula posto sve do sredine 2015. godine, čime je produžio prvotni rok koji je postavio do kraja 2014. godine.

Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli su jučer najviše razine od prosinca 2007. godine, a Nasdaq najvišu razinu od studenoga 2000.

No, objava Fedova plana spustila je dolarov indeks prema košarici međunarodnih valuta .DXY za 0,6 posto. Jeftiniji dolar, pak, potaknuo je rast cijena sirovina, a zbog toga je ojačao i interes investitora porastao i za dionice proizvođača sirovina. Primjerice, dionica Rangold Recourcesa ojačala je u elektroničkom predtrgovanju 4,9 posto, na 119,9 dolara.

Za nove smjernice investitori čekaju objavu indeksa potrošačkih cijena u SAD-u tijekom kolovoza, indeksa povjerenja potrošača, podatke o prometu u maloprodaji te o industrijskoj proizvodnji i iskorištenosti kapaciteta.

I na europskim burzama cijene dionica nastavile su danas snažno rasti. Trenutno je londonski Ftse u plusu 1,67 posto, frankfurtski DAX 1,53 posto, a pariški CAX 2,09 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙