FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: nles
ZAGREB, 12. rujna 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Povodom obilježavanja Svjetskog dana oralnog zdravlja, 12. rujna, iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) danas su izvijestili da ugovaraju punktove hitne pomoći u pojedinim gradovima i mrežu specijalista ortodonata, oralnih kirurga, specijalista oralne medicine, protetike, endodoncije i dentalne patologije, dok će u narednom ugovornom razdoblju, od 2013. do 2015., staviti naglasak na financiranje preventivnih aktivnosti ugovorenih doktora dentalne medicine. Iz HZZO-a navode kako će se pritom mjeriti poboljšanja stanja oralnog zdravlja, kako pojedinog pacijenta, tako i cijele populacije. Podsjećaju da trenutno u mreži javno–zdravstvene službe ima 1956 doktora dentalne medicine u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, dok je na popisu ortopedskih i drugih pomagala HZZO-a 27 stomatoloških pomagala. Lani su doktori dentalne medicine obavili 117.953 pregleda, odnosno zahvata nad osiguranicima HZZO-a za što je iz proračuna Zavoda plaćeno 68 milijuna kuna, a osiguranicima je ugrađeno 116.788 stomatoloških pomagala, za što je izdvojeno 67,7 milijuna kuna.

DUBROVNIK - Političke stranke i udruge grada Dubrovnika usprotivile su se danas ukidanju dubrovačkog dopisništva Slobodne Dalmacije koji djeluje od 1978. i jedan je od simbola Dubrovnika. U priopćenju se kaže kako su u proteklih 34 godine postojanja, osobito tijekom Domovinskog rata, novinari i fotoreporteri dubrovačkog dopisništva Slobodne Dalmacije profesionalno pratili društvena, politička, gospodarska, turistička, kulturna, sportska i ostala zbivanja važna za Dubrovnik i okolicu. Tisućama priloga u tom razdoblju ispisali su iznimno vrijednu tiskanu kroniku najnovije povijesti dubrovačkog kraja. Smatramo da najavljeno ukidanje dopisništva Slobodne Dalmacije nije mudra odluka ostvarili se - nakon što su proteklih godina ugašena dopisništva Vjesnika, Večernjeg lista i Jutarnjeg lista - Dubrovnik će postati nažalost medijski marginalizirani grad u hrvatskim dnevnim novinama, stoji u priopćenju. Ne ulazeći u poslovne planove, dubrovačke stranke i udruge pozivaju Upravu EPH da preispita odluku o ukidanju dubrovačkog dopisništva. Drže da nije kasno za preispitivanje poteza koji nikako ne ide u prilog položaju, značenju i razvoju grada Dubrovnika kao središta najjužnije hrvatske županije.

DUBROVNIK - Načelnici korčulanskih općina Vela Luke, Blata, Smokvice te Lastova uputili su pismo Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture u kojem se protive najavljenom ukidanja nekih brodskih linija od 1. listopada ove godine. Oni su protiv ukidanja dnevne linije broj 604 s polaskom iz Splita u 10,30 , izmjena i sada minimalne učestalosti linije 634 Orebić-Dominče, ukidanja noćne linije (u ponoć i 10 minuta) iz Korčule i iz Orebića (u ponoć i 30 minuta) te ukidanja pristajanja u sezoni u Prigradici na brzoj brodskoj liniji 9608 Korčula (Prigradica) Hvar-Split. Također načelnici traže da se u razdoblju od 1. lipnja do 1. listopada uspostavi nova linija Lastovo-Korčula-Dubrovnik koja bi na optimalan način konačno povezala općinu Lastovo sa županijskim središtem. "Smatramo suvišnim argumentirati naš nebrojeno puta ponovljeni stav o broju pučanstva depopulaciji otoka, razvijenosti naših općina i otoka u cjelini kao i potrebama gospodarstva i stanovnika koji unatoč svim problemima pokušava zadržati ovo malo stanovnika, a pogotovo mladih na otoku.

ZAGREB - Hrvatska policija dobila je informaciju o osobi iz Novog Sada koja je ovoga ljeta nosila dres nogometnog kluba Milan pronađen u ruksaku nedaleko od mjesta ubojstva Meksikanke na splitskom Marjanu te je od srbijanske policije zatražila provjeru te osobe, doznaje se u hrvatskom MUP-u. "Imamo informacije o navedenoj osobi i od kolega iz Srbije zatražili smo određene provjere", potvrdila je Hini Helena Biočić iz MUP-ovog Ureda za odnose s javnošću koja nije željela otkriti više pojedinosti o identitetu muškarca koji je ovoga ljeta viđen na više lokacija u Splitu, a kojega se povezuje sa zločinom. Slobodna Dalmacija objavila je da je osoba s dresom Milana tijekom ljeta dolazila u ugostiteljski objekt na području Bačvice-Firule te da je riječ o Novosađaninu u dobi između 40 i 45 godina, crne puti i kose, visokom oko 1,75, u dobroj tjelesnoj kondiciji. Nagađa se da je na poleđini dresa pisao nadimak tog muškarca REKSI. Naime, na dresu pronađenom na Marjanu pisalo je REK I, odnosno nedostajalo je jedno slovo. Po pisanju splitskog dnevnika, Novosađanin je vozio metalik sivu škodu octaviju, karavansku verziju, novosadskih registracijskih oznaka, a splitska policija je pronašla ispise nekoliko računa koje je platio elektroničkim karticama.

KAŠTELA - Osamnaest učenika od 43 koji su u Srednju školu Braće Radić u Kaštel Štafiliću upisani u četverogodišnji program s nedovoljnim brojem bodova, odlučili su nastaviti školovanje u trogodišnjim programima te škole, rekao je razriješeni ravnatelj te škole Petar Vrbanić. Dvadeset troje ih se upisalo u druge trogodišnje škole Splitsko-dalmatinske županije, dok dvoje učenika još nije odlučilo koju školu izabrati za svoje buduće zanimanje. "Danas je istekao rok od 48 sati koji je dao ministar Željko Jovanović i slijedom toga se ukupno 18 učenika opredijelilo za trogodišnja zanimanja - konditor, cvjećar, mesar, voćar, vinogradar i vinar koji se provode u našoj školi", rekao je za Hinu Vrbanić. Potvrdio je da je dobio je dokument o razrješenju, kao i školski odbor koji ga treba razrješiti. Sada bi trebalo biti izabrano povjerenstvo koje će u određenom roku raspisati natječaj za izbor novog ravnatelja.

ZAGREB - Twinning light projekt "Jačanje rada Državne škole za pravosudne dužnosnike kroz unaprjeđenje njezinih programa stručnog usavršavanja i tijeka rada", vrijedan 199 tisuća eura, svečano je danas otvoren u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK). Cilj je projekta unaprijediti rad škole za pravosudne dužnosnike, integrirati u nju odabrane teme iz EU prava, te na taj način ojačati stručnost i učinkovitost pravosudnih tijela u Republici Hrvatskoj. Projekt je financiran iz programa Europske unije IPA 2008., a provodi ga Pravosudna akademija u suradnji s Centrom za pravne studije i Državnim sudbenim vijećem Kraljevine Španjolske, koja je zemlja partner u provedbi ovoga projekta. U početnu obuku budućih sudaca i državnih odvjetnika jače će se integrirati pravo Europske unije, a dogradit će se i informatički sustav sa sveobuhvatnom bazom podataka za polaznike Državne škole za pravosudne dužnosnike, istaknula je prilikom svečanog otvaranja projekta Maria De Las Heras Garcia, voditeljica projekta za Kraljevinu Španjolsku.

DUBROVNIK - U sklopu projekta Poslovna suradnja i unapređenje vještina u razvoju pustolovnog turizma koji je financiran sredstvima EU iz programa IPA prekogranične suradnje u najjužnijoj hrvatskoj općini Konavle obilježeno je 100 kilometara biciklističkih staza. Nositelj projekta je Hrvatska Gorska služba spašavanja u suradnji s Udrugom za održivi razvoj i ekologiju Sunce i s partnerima Dubrovačko-neretvanskom županijom i Udrugom Agroturizam Konavle. Projektom se financira educiranje osoba za turističko vođenje pustolovnih, pješačko-planinarskih i biciklističkih izleta, izrada i postavljanje poučnih ploča te informativnih ploča s iscrtanim biciklističkim stazama više od 60 smjerokaza i turistički zemljovid turističkih staza Konavala. Od 100 kilometara kroz cijelu općinu Konavle uključena su četiri osnovna biciklistička pravca Čilipi - Molunat, Zekovica - Debeli brijeg, Zekovica - Duba konavoska i Zekovica - Gruda.

DUGA RESA - Punih 67 godina nakon pogibije i četiri godine nakon ekshumacije obavljene po nalogu Državnog odvjetništva, tijela petorice domobrana koja su desetljećima bila u masovnoj grobnici Vidanka-Curak kod Duge Rese, danas su pokopana na groblju Sv.Petar u Dugoj Resi. Uputivši sućut obiteljima ubijenih predsjednik dugoreškog Ogranka udruge "Hrvatski domobran" Nikola Katić kazao je da su oni žrtve okrutne i zločinačke komunističke ideologije, ali da je njihov duh živio u nama sve ovo vrijeme, dok su, kako je rekao, "sijači zla i mržnje bacili sjeme na neplodno tlo i ono je istrunulo zajedno s njihovom komunističkom ideologijom". Svećenik Anton Kolić je prije polaganja njihovih tijela u zajedničku spomeničku grobnicu, poželio da ova činjenica da su pokojnici nakon toliko godina ipak dobili svoje ime i dostojan ukop, bude podstrek svima nama da ustrajemo u otkrivanju istine i obilježavanju do sada neobilježenih grobišta.

RIJEKA - Riječki muzej informatike Peek & Poke obilježit će petu godišnjicu "Tjednom Peek & Pokea" od 15. do 23. rujna, najavio je voditelj muzeja Svetozar Nilović na današnjoj konferenciji za novinare. Kako je kazao Nilović, proslavit će se, zapravo, opstanak muzeja unatoč nepovoljnim okolnostima uzrokovanih krizom i izostankom sufinanciranja s gradske, županijske i državne razine. Svake večeri nastupat će glazbeni gosti poput Deana Škaljca i Tomislava Štefanića iz izvorne postave grupe "Grad" ili riječke grupe "Mlat", čiji članovi dolaze iz "Leta3", "Jinxa" i "Pasa", a 21. rujna na programu je "Typewriter Borosana Competition" u kojem će se 12 tipkačica u borosanama natjecati u tipkanju na klasičnim pisaćim strojevima. Održat će se i posebno izdanje Rijeka Pub kviza, popularnog kviza znanja iz opće kulture. Za ovu će prigodu pitanja biti vezana uz informatiku i djelovanje "Peek & Pokea", a novac prikupljen uplatama kotizacija darovat će se Onkološkom odjelu Dječje bolnice kantrida u Rijeci.

ZAGREB - Ilustrirana monografska knjiga "Prijevara ili zabluda? Problem granice na području poluotoka Kleka" Stjepana Ćosića, Nike Kapetanića i Nenada Vekarića koja je ovih dana objavljena u Dubrovniku dopunjeno je izdanje monografije "Hrvatska granica na Kleku" iz 1999. Monografija "Prijevara ili zabluda?" (158 str.) ima četiri poglavlja - Političko-teritorijalna pripadnost Ponte Kleka te Velikog i malog školja, Katastarska pripadnost Ponte Kleka te Velikog i Malog školja, Zaključak te Identifikacija granice između BiH i Republike Hrvatske 1999. glede Ponte Kleka te Velikog i Malog školja. Kako autori ističu u predgovoru, knjigu su s dopunjenim i novim saznanjima objavili s nadom da će se hrvatska Vlada i njezini ekspertni timovi "potruditi i pomno i detaljno proučiti problem i tek onda donijeti političku odluku kako postupiti". Jedna od novih činjenica iznesenih u knjizi je "Program gospodarenja šumama i šumskim zemljištima dubrovačkog užeg područja krša za razdoblje 1981.-1990." koji je u ožujku 1980. izradio Institut za jadranske kulture i melioraciju krša Sveučilišta u Splitu. U tom programu se izričito spominje Veliki i Mali školj, a Ponta Kleka je u pripadajućoj karti ucrtana na hrvatskoj strani.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙