FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 11. rujna 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

LJUBLJANA - Slovenski premijer Janez Janez Janša u srijedu će boraviti u radnom posjetu Republici Irskoj, objavio je u utorak njegov ured, kako bi se pobliže upoznao s irskim iskustvima u sanaciji banaka. U razgovoru s irskim premijerom Endom Kennyjem središnja pozornost bit će posvećena naporima u EU za izlazak iz financijske i gospodarske krize, a Janša se želi upoznati i s irskim iskustvom u sanaciji banaka budući da se na to priprema i Slovenija. Prema podacima koje prenose slovenski mediji, Irska je svoje bankarstvo, nakon kraha 2008. izazvanog globalnom financijskom krizom, nakon godina visokih stopa rasta i urušavanja "balona" tržišta nekretninama, rješavala u aranžmanima s MMF-om, Europskom komisijom i više država EU-a. Nakon što joj je kreditni rejting potonuo na "razinu smeća" na kraju je tražila financijsku pomoć europskih partnera i MMF-a koji su joj odobrili 67,5 milijardi eura pomoći, ali je morala temeljito restrukturirati bankarski sustav te provesti opsežne mjere štednje i reforme. Nekadašnji ministar za razvitak, ekonomist Jože Damijan, nedavno je ocijenio da bilance slovenskih banaka sadrže do 6 ili 8 milijardi kredita čija je naplativost upitna te da bi njihova sanacija mogla zahtijevati 17 posto slovenskog BDP-a, što bi fiskalni deficit povećalo do neodržive mjere pa će biti potrebna pomoć EU-a.

WASHINGTON - Prošlotjedna Demokratska nacionalna konvencija pomogla je predsjedniku Baracku Obami da neznatno poboljša poziciju u odnosu na republikanskog suparnika Mitta Romneya, no predsjednička utrka je, prema najnovijem istraživanju javnog mišljenja Washington posta i ABC-a, i dalje vrlo izjednačena. Anketa je pokazala da Obama trenutno uživa potporu 49 posto ispitanih birača, a Romney 48 posto, što je gotovo istovjetno anketi provedenoj uoči demokratske konvencije, piše u utorak Washington Post. Na širem uzorku svih registriranih glasača, Obamu podržava 50 posto, a Romneya 44 posto glasača. No, povijesno gledajući, kandidatima uvijek skoči popularnost nakon održanih konvencija pa otuda i prednost Obame od šest posto zabilježene u petak. Međutim, već u subotu i nedjelju "dvojac" je bio izjednačen na širem uzorku registriranih birača. Anketa također pokazuje da Obama kampanju pokušava svesti na izbor između njega i Romneya, dok republikanski kandidat želi da to bude referendum o dosadašnjem učinku Baracka Obame.

ZAGREB - Novi dokazi iz američke Nacionalne arhive podupiru teoriju da su Sjedinjene Države pomogle prikriti odgovornost Sovjetskog Saveza za pokolj poljskih časnika u Katynu 1940., kako ne bi razljutile svog ratnog saveznika, Josifa Visarionoviča Staljina, piše u utorak BBC. Dokumenti koje je objavio Američki nacionalni arhiv pokazuju da je administracija tadašnjeg predsjednika Franklina D. Roosevelta poslala šifrirane poruke u kojima navodi da su Sovjeti, a ne nacisti, počinitelji pokolja u Katynskoj šumi. Više od 22.000 Poljaka ondje je ubijeno po naredbi Staljinova Sovjetskog Saveza, a Rusija je tek 1990. priznala odgovornost za taj zločin koji je Sovjetski Savez pet desetljeća pripisivao nacistima. Pregled dokumenata otkriva da su američki ratni zarobljenici slali šifrirane poruke Washigntonu 1943. Među njima su bili časnici Donald B. Stewart i John Van Vliet. Pregledom ostataka ubijenih vojnika, a tijela su bila u stanju raspadanja, Stewart i Van Vliet su zaključili da su pokolj počinili Sovjeti jer su Nijemci to područje zauzeli tek u kolovozu 1941. Oko tisuću stranica novih dokumenata pomoći će odgovoriti na pitanje što je SAD tada znao o pokolju jer povjesničari odavna govore da predsjednik Franklin Delano Roosevelt nije želio otvarati tu temu pred Staljinom, ključnim američkim saveznikom u ratu protiv Njemačke i Japana.

ŽENEVA - Broj sirijskih izbjeglica premašio je 250.000 ljudi, sa žaljenjem je u utorak konstatiralo UN-ovo Visoko povjereništvo za izbjeglice (UNHCR), u času kada visoki povjerenik Antonio Guterres i njegova posebna izaslanica Angelina Jolie borave u posjetu Jordanu. "Zadnji podatci govore da je više od četvrt milijuna sirijskih izbjeglica (253.106 ljudi) evidentirano ili čekaju na evidenciju na tom području", rekao je glasnogovornik UNHCR-a u Ženevi Adrian Edwards. U Jordanu je ta organizacija zabilježila 85.197 izbjeglica, među kojima 35.961 čeka na evidenciju. Zbog takvog stanja UNHCR je odlučio poslati na lice mjesta Guterresa i američku glumicu Angelinu Jolie, koja je noćas stigla u Jordan.

AMAN - Sirijske izbjeglice, smještene u izbjegličkim logorima usred pustinje u Jordanu, svojim su izjavama o užasima rata koji razaru njihovu zemlju u utorak do suza ganuli posebnu izaslanicu UN-a i poznatu glumicu Angelinu Jolie. Ujedinjeni narodi pokrenuli su proces registracije više od 250.000 izbjeglica koji bježe od 17-tomjesečnog sukoba u Siriji u četiri susjedne zemlje. Samo u kolovozu više od 100.0000 ljudi izbjeglo je iz Sirije, od toga njih 85.000 u Jordan. Prosječno dvije tisuće Sirijaca svaki dan dolazi u Jordan a ta je zemlja već obznanila da se ne može nositi s takvim prilivom izbjeglica te zatražila međunarodnu pomoć. "Mala djeca, koju su pitali da opišu što su vidjeli, opisivali su raskomadane i spaljene dijelove tijela. To mi je ispričala devetogodišnja djevojčica", kazala je Jolie novinarima nakon dvodnevnog posjeta jordanskom izbjegličkom logoru Zaatari.

VATIKAN - Papa Benedikt XVI. boravit će od petka do nedjelje u Libanonu, posjetu s velikim ulozima i ne bez rizika u zemlji koja graniči sa Sirijom, gdje će svaka njegova riječ o političkoj ravnoteži i vjerskom pluralizmu na Bliskom istoku biti pomno praćena i analizirana. Premda ima 85 godina, Papa nije želio odustati od tog putovanja, možda najtežeg u svojem pontifikatu, zbog tragedije kroz koju prolaze mnogobrojni kršćani na Istoku, kolijevci kršćanstva, uslijed jačanja radikalnog islama. "Moje apostolsko putovanje u Libanon a time i na Bliski istok u znaku je mira", poručio je Papa u nedjelju, pozivajući međunarodnu zajednicu da snažnije podrži "pomirbu". Papa će tijekom posjeta, svojeg 24. putovanja u inozemstvo od početka pontifikata 2005., održati najmanje sedam govora. Ključni trenuci bit će susret u subotu u predsjedničkoj palači u Baabdi s političkim i vjerskim čelnicima, uključujući muslimane, te svečana misa u Bejrutu posljednjeg dana posjeta. Kršćanske zajednice, jako potresene sukobom u Siriji, od posjeta mnogo očekuju. Nadaju se da će njegove riječi smiriti napetost i da neće otežati situaciju u kojoj živi 13 do 15 milijuna kršćana na eksplozivnom Bliskom istoku.

PARIZ - Bivši francuski premijer Dominique de Villepin odveden je u utorak u pritvor na ispitivanje u okviru istrage financijskih malverzacija koje uključuju mrežu luksuznih francuskih hotela. Villepin, koji je bio premijer u vrijeme predsjedničkog mandata Jacquesa Chiraca od 2005. do 2007., ispitan je o vezama s muškarcem osumnjičenim za prijevaru hotelskog lanca, kazao je policijski glasnogovornik. Villepin je u prosincu, kad je izbila afera, zanijekao da je počinio ikakvo nezakonito djelo, no timing afere bio je dovoljan da odustane od namjere da se uključi u utrku za predsjednika Francuske. Istraga se provodi nad njegovim prijateljem i financijerom njegove političke kampanje Regisom Bulotom, koji je obavljao dužnost predsjednika uprave mreže luksuznih hotela "Relais & Chateaux", i kojeg se sumnjiči da je pronevjerio ogromne novčene iznose iz tog lanca hotela. Villepin je uvučen u aferu nakon što je prisluškivanjem telefonskih razgovora utvrđena njegova veza s Regisom Bulotom a prema pisanju dnevnog lista Le Mondea postavljena je sumnja da je Villepin pokušao utjecati na tijek istrage protiv Bulota.

DEN HAAG - U sudaru dvaju tramvaja u utorak u Den Haagu, 36 osoba je lakše ozlijeđeno, pri čemu su uglavnom zadobili ozljede po licu, objavio je nizozemski prijevoznik HTM. "Trideset šest osoba je ozlijeđeno, ali nitko nije teže ozlijeđen", rekla je za France Presse glasnogovornica tvrtke Carla Vermeulen, istaknuvši da su samo četiri osobe prevezene u bolnicu vozilom hitne pomoći. Preostale 32 lakše ozlijeđene osobe prevezene su u dvije gradske bolnice autobusima prijevozne tvrtke, istaknula je. Dva tramvaja sudarila su se oko 9.50 sati, kada se jedan tramvaj zabio u zadnji kraj tramvaja ispred sebe, dodao je isti izvor. "U ovoj fazi istrage ne znamo podatke o brzini tramvaja ni o tome što se stvarno dogodilo", rekla je Vermeulen. Kako je rekao drugi glasnogovornik tvrtke, prosječna brzina tramvaja na tom dijelu pruge je oko 30 km/h.

SINGAPUR - Princ William i supruga mu Catherine počeli su u utorak u Singapuru veliku turneju po Aziji i zemljama u Tihom oceanu u čast 60. obljetnice vladavine kraljice Elizabete II., u kojoj će prigodi Kate održati svoj prvi službeni govor izvan domovine. Princ i vojvotkinja od Cambridgea koji su u bivšu britansku koloniju stigli u ranim poslijepodnevnim satima, ostat će u gradu-državi do četvrtka, gdje će održati niz službenih susreta, a na jednom od njih će se princu uručiti orhideja "Lady Di", nazvana u čast princeze Diane, Williamove majke poginule u automobilskoj nesreći u Parizu prije petnaest godina, nedugo nakon njezine smrti, te još dvije koje nose njegovo i ime njegove supruge. Princeza Diana je planirala posjetiti Singapur, ali taj plan nije uspjela ostvariti. Mladi par koji se u travnju 2011. vjenčao pred dvije milijarde televizijskih gledatelja, dolazi u Aziju i Pacifik kao izaslanik kraljice Elizabete II., prinčeve bake, kako bi zastupao monarhiju u povodu obilježavanja njezina dijamantnog jubileja, šezdesete obljetnice vladavine.

SANA - Jemenski ministar obrane Mohamed Naser Ahmed preživio je u utorak atentat autobombom u središtu Sane u kojemu su poginula sedmorica njegovih osobnih čuvara, doznaje se od policijskog i vojnog izvora. Napad se dogodio dvjestotinjak metara od ulaza u zgradu vlade, nedaleko od zgrade javnog radija, po tim izvorima. Eksplozija se dogodila pri prolasku zadnjeg od triju vozila u konvoju koji je prevozio ministrove osobne čuvare u vojnoj odori. Iz automobila koji je u eksploziji potpuno uništen izvučena su četiri karbonizirana trupla, rekli su časnici sigurnosnih služba. Svjedoci i službena agencija Saba su u prvom izvješću naveli da je riječ o eksploziji jedne autobombe blizu sjedišta vlade i glavnog stožera sigurnosnih snaga u Sani. Napad dolazi dan pošto su jemenske vlasti objavile informaciju o pogibiji zamjenika glavnog zapovjednika al Qaede u Jemenu, Saudijca Saida Ali al-Shahrija u vojnoj operaciji na istoku zemlje.

TOKIO - Japan se oglušio o upozorenja Kine i u utorak kupio skupinu otoka koje prisvajaju obje zemlje, čime se produbio spor koji prijeti odnosima dviju najvećih azijskih gospodarstava. Kineski mediji prenose da je Peking poslao dva patrolna čamca u vode oko otoka i optužio Japan da se "igra s vatrom". Tokio ustraje u tome da je imao isključivo miroljubive namjere kupujući za 26,18 milijuna dolara tri nenaseljena otoka u Istočnokineskom moru, koje je japanska vlada dosad unajmljivala od obitelji u čijem su vlasništvu od ranih 70-tih godina prošlog stoljeća. Japanski ministar vanjskih poslova Koichiro Gemba ponovio je poznati stav kako je cilj kupnje "miroljubivo i stabilno održavanje otoka". Japanska obalna straža nadzirat će otoke koji se u Japanu nazivaju Senkaku, a u Kini Diaoju, okružene vodama bogatima ribom, a nagađa se i nalazištima plina. Kineski predsjednik Hu Jintao upozorio je Japan ovoga vikenda da ne kupuje otoke nazvavši transakciju "nezakonitom". Tajvan, koji također polaže pravo na otoke, u utorak je povukao svog predstavnika u Japanu prosvjedujući protiv akcije japanske vlade.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙