FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4.30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 31. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4.30 sati:

MOSTAR - Predstavnici obitelji nestalih osoba iz BiH, Hrvatske i Srbije obilježili su u Mostaru u četvrtak navečer uz potporu Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe (ICMP) Međunarodni dan nestalih uz pozive da se rasvijetli sudbina još uvijek velikog broja osoba za kojima se traga. Na prigodnoj svečanosti održanoj na središnjem gradskom, Španjolskom trgu u Mostaru, glavna diretorica ICMP-a Katheryne Bomberg podsjetila je na obvezu država da pomognu pronaći nestale osobe. "Teško je zamisliti da netko ne želi dati informacije o tomu gdje su ostatci nestalih. Obitelji imaju pravo znati okolnosti nestanka kao i njegovu sudbinu. Imate pravo na pravdu", izjavila je Bomberger. Po njezinim riječima pretpostavlja se da postoji više od milijun prijavljenih slučajeva osoba nestalih usljed rata i kršenja ljudskih prava širom svijeta zbog čega je ocijenila da je potrebna veća pozornost za rješavanje ovoga problema. "Problem nestalih osoba je nesumnjivo globalne prirode i zahtijeva postupanje u skladu s međunarodnim zakonima, ali i trajnu posvećenost međunarodne zajednice da pomogne državama koje se suočavaju sa ovim problemom te da osigura da će takve države problem nestalih rješavati poštujući vladavinu zakona i prava žrtava", rekla je Bomberger. Ona je dodala kako iskustvo zapadnog Balkana pokazuje da se nestali mogu pronaći kada za to postoji politička volja. Od 40.000 osoba, koje su nestale u sukobima na području bivše Jugoslavije, pronađeno je i identificirano njih 70 posto, što predstavlja uspjeh bez presedana. Prema podacima ministarstva izbjeglih i raseljenih osoba koje je povodom obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba izdalo posebno priopćenje navodi se da i danas, iako je od završetka rata proteklo više od sedamnaest godina, još uvijek između 8.500 do 9.000 osoba se vode kao nestale.

WASHINGTON - Predsjednik Barack Obama, izabran prije četiri godine na čelo SAD-a ponajprije zahvaljujući mobilizaciji najmlađih birača, mora ove godine pokušati ponovno potaknuti polet te kategorije pučanstva koju je kriza duboko pogodila. Čak 66 posto Amerikanaca u dobi od 18 do 30 godina odabrali su 2008. demokratskog kandidata ispred republikanca Johna McCaina, istodobno opovrgnuvši uvriježeno mišljenje da na izborima sudjeluje manje od polovice mladih Amerikanaca. No ove godine, kad se Obama suprotstavlja republikancu Mittu Romneyu, mladi su ga, čini se, pomalo napustili, iako i dalje većina - 56 posto - namjerava glasati za njega, prema 37 posto koji bi glasovali za bivšeg guvernera Massachusettsa, prema nedavnom istraživanju CNN-a. Svjestan uloga, Obamin predizborni stožer poslao je Obamu ovaj tjedan u obilazak triju sveučilišnih gradova koji se smatraju ključnim za izbore 6. studenoga - u Iowi, Coloradu i Virginiji. Bude li ishod neizvjestan, glasovi mladih mogli bi presuditi.

ŽENEVA - Istražitelj Ujedinjenih naroda osudio je u četvrtak izraelsku presudu o skidanju krivnje s izraelske vojske za smrt jedne američke aktivistice koju je pregazio vojni buldožer, i rekao je da je riječ o "pobjedi nekažnjivosti". Presuda je donesena u utorak na temelju građanske tužbe obitelji Rachel Corrie. Riječ je o običaju da sudovi izraelski vojski i političke čelnike oslobađaju odgovornosti, rekao je Richard Falk, posebni izvjestitelj UN-a za ljudska prava na okupiranim palestinskim teritorijima. "Sučeva odluka predstavlja poraz pravosuđa i odgovornosti i pobjeda je nekažnjivosti izraelske vojske", kaže se u Falkovu priopćenju izdanom u Ženevi. Obitelj Rachel Corrie optužila je Izrael da je u ožujku 2003. namjerno i nezakonito ubio njihovu 23-godišnju kćer. Ona je bila među aktivistima koji su tijekom palestinskoga ustanka sprečavali izraelsku vojsku u pokušaju da sruši kuće u mjestu Rafahu na jugu Pojasa Gaze. Obitelj je najavila žalbu na presudu.

MOSKVA - Dvije žene pronađene su nasmrt izbodene u jednome stanu u Rusiji, a na zidu je, vjerojatno krvlju, bilo napisano "Sloboda za Pussy Riot", objavili su u četvrtak istražitelji. Ruska pravoslavna crkva sad je objavila kako pristalice osuđenih članica punk-grupe Pussy Riot sad imaju i "krv na savjesti", objavila je agencija Interfax. Odvjetnik tih žena osuđenih na dvije godine zatvora jer su organizirale "pankersku molitvu" protiv Vladimira Putina u glavnoj moskovskoj katedrali, rekao je da nitko iz grupe niti itko blizak grupi nije povezan s tim zločinom. Nikolaj Polozov rekao je da su riječi na zidu možda "provokacija" radi diskreditacije Pussy Riota. Tijela 76-godišnje umirovljenice i njezine 38-godišnje kćeri pronađena su u srijedu u stanu u gradu Kazanu, kaže se u priopćenju saveznog istražnog odbora. Umrle su od rana nanesenih nožem.

ŽENEVA - Četiri mjeseca pošto je odluka jedne UN-ove agencije o slanju računalne opreme u Iran i Sjevernu Koreju izazvala čuđenje, izbila je i svađa između glavnoga direktora i suspendiranog menadžera. U tužbi pred UN-ovim sudom menadžer optužuje Francisa Gurryja, Australca i šefa ženevske Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) da je tu opremu dao dvjema zemljama pod sankcijama u zamjenu za njihove glasove. Tužba još tvrdi da je Gurry namijenio položaje zemljama članicama koje su ga poduprle u kampanji 2008. i na čije glasove računa u kampanji 2014. WIPO je najbogatije tijelo UN-a i gotovo se u cijelosti samostalno financira, godišnji su mu prihodi veći od 300 milijuna dolara, a uglavnom zarađuje na patentima. Osnovan je u sedamdesetim godinama 20. stoljeća radi unapređivanja prava intelektualnog vlasništva, osobito u zemljama u razvoju. "Dokazi upućuju na to da je glavni direktor manipulirao imenovanjima u WIPO, na profesionalne položaje, u zamjenu za glasove", kaže se u tužbi na Administrativnome sudu Međunarodne organizacije rada (ILOAT), podnesenoj 20. kolovoza. Tužbu je podnio švicarski odvjetnik Matthew Parish, iz ureda Holman Fenwick Willan, u ime visokoga zaposlenika WIPO-a Christophera Masona. Mason tvrdi da je nepravedno suspendiran zbog korupcije u svibnju 2011., jer je lažno optužen za neprikladan odnos s kooperantom u tvrtki koja se natjecala za ugovor s WIPO-om.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙