FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 15,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 8. rujna 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati:

ZAGREB - Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić je u subotu, drugog dana neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova Europske unije na Cipru, na kojem Hrvatska sudjeluje kao skorašnja članica, izjavila da je Sirija glavna tema današnjih rasprava te da se dogovora stajalište s kojim će EU izaći na zasjedanju Opće skupštine UN-a krajem rujna u New Yorku. "Dogovara se stajalište koje će EU zauzeti u raspravama koje će se na tu temu voditi na Općoj skupštini UN-a kasnije ovog mjeseca", kazala je ministrica Pusić. Po njezinim riječima, postoje različite ideje kako pristupiti tom problemu s "obzirom da je on na samom pragu Europske unije" te da su zemlje Mediterana "potencijalne zemlje imigracije". Za sada, kako je kazala Pusić, EU formulira svoje stajalište uzimajući u obzir vojni, politički i humanitarni aspekt krize u Siriji.

VLADOVOSTOK - Kina i Rusija su u subotu na sastanku na vrhu Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje (APEC) izrazili zabrinutost za stanje gospodarstva u svijetu i pozvale zemlje APEC-a da se zaštite jačom gospodarskom suradnjom u regiji. Kineski predsjednik Hu Jintao je rekao da će sve učiniti kako bi rebalansiranjem kineskog gospodarstva ojačao APEC. To je, naime, šansa i za globalni gospodarski oporavak. Po njegovim riječima, kriza koja je izbila 2008. nije gotova. "Kina će odigrati svoju ulogu u oporavku gospodarstva", rekao je Hu i poručio da će službeni Peking potaknuti domaću potrošnju i zadržati žilav i stabilan rast kao i stabilnost cijena. Najavio je infrastrukturno investiranje od 157 milijardi dolara u poljoprivredu, energetiku, željeznice i ceste. Ruski predsjednik Vladimir Putin, domaćin summita u pacifičkoj luci Vladivostoku kojeg krasi novi spektakularni most koji simbolizira zaokret Moskve prema Aziji, dalje od zadužene Europe, poručio je da treba hitno ukloniti sve trgovinske barijere. "Važno je graditi mostove, ne zidove. Moramo težiti većoj integraciji", kazao je Putin otvarajući summit APEC-a. "Oporavak globalnog gospodarstva posustaje. Negativne trendove možemo prevladati jedino povećanjem opsega trgovine roba i usluga i poticanjem kolanja kapitala", istaknuo je Putin. Putin je kazao da će Rusija biti stabilan distavljač energije za Europu i biti vrata Azije za europske zemlje. Obećao je i unapređenje transportnog sustava zemlje.

VLADIVOSTOK - Američki Kongres mogao bi ovoga mjeseca unaprijediti trgovinske odnose s Rusijom, u okviru nastojanja Obamine administracije da poboljša odnose s Moskvom i otvori rusko tržište za više američkih tvrtki, izjavila je u subotu američka državna tajnica Hillary Clinton. Clinton je, govoreći na summitu Azijsko-pacifičkog gospodarskog foruma (APEC) u Vladivostoku, rekla da Obamina administracija surađuje s Kongresom na ukidanju Jackson-Vanikova amandmana iz 1974., hladnoratovske zakonske odredbe koja blokira uvođenje normalnih trgovinskih povlastica za Rusiju. "Kako bi bili sigurni da će se naše tvrtke natjecati ovdje u Rusiji, mi usko surađujemo s Kongresom na ukidanju primjene Jackson-Vanikova amandmana na Rusiju i jamčenju Rusiji trajno normaliziranih trgovinskih odnosa", rekla je Clinton. "Nadamo se da će Kongres djelovati na tom važnom zakonodavnom aktu ovoga mjeseca", dodala je. Kongres je pod pritiskom da odobri zakon o trajnoj normalizaciji trgovinskih odnosa (PNTR) zbog ulaska Rusije u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO) prošloga mjeseca, koje su Sjedinjene Države snažno podupirale.

ZAGREB - Šest civila, među kojima su i djeca, poginula su u subotu prilikom samoubilačkog napada 14-godišnjeg dječaka koji se raznio ispred dobro zaštićenog stožera NATO-a u Kabulu, doznaje se od mjesnih dužnosnika i časnika NATO-a. Bombaš se do zgrade dovezao biciklom natovarenim eksplozivom te ga aktivirao na samom ulasku u Camp Eggers, rekla je glasnogovornica NATO-a. U zgradi živi oko 2500 pripadnika koalicijskih snaga, ali kako se radi o dobro zaštićenom objektu stradali su samo civili ispred njega. ISAF je oštro osudio korištenje djece za obavljanje "prljavog posla" i poručio da se pobunjenici "koriste podlom i prezira vrijednom taktikom". Odgovornost za napad su preuzeli talibani, ali niječu da se radi o 14-godišnjaku već o 28-godišnjem borcu čija su meta bili uredi CIA-e u Kabulu.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙