FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 7. rujna 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

WASHINGTON - Četvero bivših američkih državnih tajnika u četvrtak je u članku u Washington Timesu upozorilo da problemi američke ekonomije prijete snazi i utjecaju SAD-a u svijetu. Iskazujući svoju potporu republikanskom kandidatu za američkog predsjednika, George Schultz, Henry Kissinger, James Baker i Condoleezza Rice napisali su da je "američko vodstvo ključno za globalni mir i napredak". "Ne možemo biti jaki vojno, politički ili diplomatski, ako nismo jaki ekonomski", tvrde bivši šefovi američke diplomacije pod predsjednicima Richardom Nixonom, Geraldom Fordom, Ronaldom Reaganom i Georgeom Bushom starijim i mlađim. Ne spomenuvši predsjednika Baracka Obamu imenom, to četvero bivših lidera kritiziralo je "beskrvan ekonomski rast u posljednje četiri godine demokratske vladavine što je oslabilo američki utjecaj u svijetu i uzdrmalo povjerenje prijatelja i saveznika u Sjedinjene Države. "Ako se to nastavi možda će se ostvariti predviđanja da je američka veličina prošlost", napisali su bivši državni tajnici i iskazali svoju potporu Mittu Romneyju, koji "ima iskustvo i strategiju" kako to promijeniti.

CHARLOTTE - Američki predsjednik Barack Obama od nacionalne konvencije svoje Demokratske stranke još nije dobio porast potpore birača, pokazala je u četvrtak anketa Reuters/Ipsos, koja svakodnevno prati utjecaj stranačkih konvencija na birače. Posljednjim dnevnim ispitivanjem je utvrđeno da republikanski kandidat Mitt Romney zadržava minimalno vodstvo od 45 prema 44 posto glasova među biračima koji će 6. studenoga vjerojatno izaći na izbore. U srijedu je Romney u istoj anketi vodio s 46 prema 44 posto glasova. "Za sada još ne vidimo uzlet", rekla je voditeljica anketa Ipsosa Julia Clark. Ona je kazala da bi Obama mogao dobiti poticaj od kampanje s odgodom. Romney je na početku svoje kampanje u Tampi prošloga tjedna zaostajao za Obamom s 42 prema 46 posto glasova, da bi nakon toga prešao u vodstvo. "Mislim da ćemo ipak vidjeti mali uzlet, ali možda ne prije petka, subote ili nedjelje. Mislim da će biti vrlo umjeren", dodala je Clark.

MOSKVA/ZAGREB - Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da reizbor američkog predsjednika Baracka Obame može poboljšati odnose SAD-a i Rusije, ali da je on spreman surađivati i s Mittom Romneyem, nazivajući tvrde stavove republikanskog predsjedničkog kandidata o Rusiji "predizbornom retorikom". U suprotnosti s onim što je smatrano hladnim držanjem prema predsjedniku Obami, Putin je svoga američkog kolegu nazvao "pravim čovjekom" koji "stvarno želi promijeniti puno toga na bolje". Govoreći za rusku međunarodnu televiziju "Russia Today", kazao je da bi drugi termin za Obamu mogao pomoći u rješavanju sporova oko proturaketne obrane. Njegove komentare vjerojatno će iskoristiti Romneyjeva kampanja, koja je u posljednjih nekoliko mjeseci oštro kritizirala Obamu zbog tzv. "resetiranja" odnosa s Kremljom i zagovarala tvrđu liniju prema Rusiji, ocjenjuje The Wall Street Journal. Odnosi s Rusijom zaokupili su predizbornu kampanju u ožujku, kada je Obama nehotice uhvaćen kako pred uključenim mikrofonom govori Putinovu prethodniku, Dmitriju Medvedevu, da će nakon izbora biti "fleksibilniji" za rješavanje ruske zabrinutosti zbog predloženog američkog proturaketnog štita u Europi.

RIM - Talijanski premijer Mario Monti u četvrtak je ocijenio vrlo važnim korakom naprijed odluke Središnje europske banke koje je objavio njezin predsjednik Mario Draghi. Novi program otkupa duga Središnje europske banke predstavja iznimno važan korak naprijed koji nas vodi prema boljem upravljanju euro zonom, rekao je predsjednik talijanske vlade na konferenciji za novinare održanoj u Rimu zajedno s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom. "Italija će najprije nastaviti dalje vrlo disciplinirano, putem reformi, pa joj takva pomoć možda neće ni trebati", odgovorio je na pitanje o mogućoj aktivaciji takvog mehanizma i za Italiju. "Riječ 'pomoć' više ne zvuči tako dramatično, jer od danas postoje mogućnosti unutar EU-a koja će nam omogućiti da se uhvatimo u koštac s takvim problemima", rekao je Monti.

LONDON - Francuski predsjednik Francois Hollande u četvrtak je u Londonu pozdravio plan spašavanja euro zone koji je najavila Europska središnja banka. "Poštujem neovisnost institucija, no smatram da je Europska središnja banka djelovala u skladu s mandatom koji joj je povjeren, nadzirući stabilnost cijena i gospodarski rast u Europi", rekao je na konferenciji za novinare održanoj zajedno s britanskim premijerom Davidom Cameronom. Europska središnja banka poštuje ono o čemu smo dogovor postigli na sastanku Vijeća Europe 28. i 29. lipnja, rekao je te dodao kako "postoji mogućnost da države dobiju potporu putem Europskog stabilizacijskog mehanizma, ukoliko je zatraže". Hollande je također kazao kako se s premijerom Cameronom u potpunosti slaže da treba požuriti, odnosno ubrzati političku tranziciju u Siriji i pomoći oporbi da osnuje vladu koja bi uskoro mogla biti priznata kao predstavnik sirijskoga naroda. "Zadaća nam je pomoći sirijskoj oporbi na sve načine", istaknuo je, podsjetivši i na humanitarni aspekt pomoći.

NEW YORK - Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon zabrinut je zbog odluke službenog Bakua da pomiluje azerbajdžanskog vojnika koji je u Mađarskoj ubio armenskog časnika te se nada da taj potez neće škoditi miru u Nagorno Karabahu, izvijestio je u četvrtak njegov glasnogovornik. Poručnik Ramil Safarov osuđen je 2004. u Mađarskoj na doživotni zatvor zbog ubojstva armenskoga časnika Gurgena Margariana. Mađarske su ga vlasti izručile Azerbajdžanu gdje je pomilovan u skladu s odlukom azerbajdžanskog predsjednika Ilhama Alijeva. "UN ističe kako su države članice ove organizacije dužne poštovati međunarodne zakonske norme i načela kada je riječ o počinjenim zločinima", rekao je Banov glasnogovornik Martin Nesirky. "Nadamo se da ovaj problem neće štetiti mirovnom procesu u Nagorno Karabahu i povjerenju koje postoji između dviju strana" u tom procesu. SAD, EU i Rusija također su izrazili zabrinutost zbog odluke službenoga Bakua.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙