FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Propao pokušaj smjene Bećirovića u parlamentu BiH

Autor: rmav
SARAJEVO, 6. rujna 2012.(Hina) - Stranka demokratske akcije (SDA) predložila je u četvrtak razrješenje Denisa Bećirovića iz Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP) s dužnosti zamjenika predsjedatelja Zastupničkog doma parlamenta BiH, no za uvrštavanje te točke u dnevni red sjednice ovog tijela, održane u Sarajevu, nije bilo dovoljne potpore među zastupnicima pa je inicijativa upućena kolegiju na usuglašavanje.

Bećirovićeva smjena tako je odgođena jer za raspravu o tome nije glasovalo dovoljno zastupnika iz Federacije BiH.

Inicijativu su poduprle stranke iz Republike Srpske no komplicirani sustav odlučivanja u parlamentu BiH predviđa da, osim obične, za neku odluku mora postojati i tzv. entitetska zastupnička većina pa je bilo nužno da uz sedam zastupnika iz SDA za smjenu Bećirovića glasuju i najmanje još dva zastupnika iz drugih stranaka čije je sjedište u FBiH.

Takve spremnosti nije međutim bilo u HDZ-u BiH ni HDZ-u 1990. ali ni u drugim manjim strankama.

Zastupnik SDA Asim Sarajlić inicijativu za raspravu o smjeni Bećirovića je obrazložio konstatacijom kako on više ne uživa povjerenje zastupnika.

"Ja sam Bećirovića svojedobno predložio za predsjedatelja odnosno zamjenika predsjedatelja Zastupničkog doma. On međutim više ne uživa povjerenje i zato ga treba smijeniti i imenovati drugu osobu", kazao je Sarajlić.

Zastupnici iz SDP-a se tijekom rasprave o dnevnom redu nisu upuštali u polemike tražeći tek da se prije glasovanja ispoštuje sva propisana procedura.

Pokušaj smjene Denisa Bećirovića rezultat je sukoba u kojemu se već mjesecima nalaze SDP te, s jedne strane, SDA a s druge, Srpska demokratska stranka (SDS) i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSDS) Milorada Dodika.

SDA je inicijativom za smjenu Bećirovića odgovorila na nastojanja SDP-a da smijeni rukovodstvo parlamenta Federacije BiH, ali i ministre iz SDA u Vijeću ministara BiH.

SDS je Bećirovićevu smjenu zatražila zbog njegova verbalnog sukoba s predsjednikom skupštine Srbije Nebojšom Stefanovićem kojega je napao zbog izjava kako je RS država.

SNSD se pridružio inicijativi SDS-a zbog činjenice da je riječ o visokom dužnosniku SDP-a čijeg predsjednika Zlatka Lagumdžiju Dodik pokušava smijeniti s pozicije ministra vanjskih poslova BiH.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙