FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH traži ispriku predsjednika srbijanskog parlamenta

Autor: rmav
SARAJEVO, 22. kolovoza 2012.(Hina) - Zamjenik predsjednika zastupničkog doma parlamenta Bosne i Hercegovine Denis Bećirović zatražio je od predsjednika srbijanskog parlamenta Nebojše Stefanovića ispriku zbog njegovih istupa u kojima je o Republici Srpskoj govorio kao o državi.

"Od Stefanovića tražim službenu ispriku državi BiH, a ako Stefanović nastavi i dalje govoriti da je bosanskohercegovački entitet Republika Srpska država, onda želim reći da on pravi veliki rizik. Riskira da dužnosnici u BiH, Mađarskoj, Vojvodini, Sandžaku, nekim drugim dijelovima Europe i svijeta počnu govoriti kako su i Vojvodina i Sandžak države", izjavio je Bećirović na konferenciji za novinstvo održanoj u srijedu u Sarajevu.

Predsjednik srbijanskog parlamenta o RS kao o državi govorio je ranije ovog mjeseca u Beogradu nakon što se ondje sastao s predsjednikom parlamenta RS-a Igorom Radojičićem.

Stefanović je tada, govoreći o odnosima RS i Srbije, kazao kao je potrebno jačati suradnju "dviju država".

Na početne kritike iz BiH zbog toga istupa Stefanović je reagirao priopćenjem u kojemu je izrazio žaljenje zbog navodno pogrešne interpretacije njegovih izjava, istaknuvši pri tom kako mu nije bila nakana dovesti u pitanje BiH kao državu.

Bećirović je u srijedu ipak ocijenio kako su Stefanovićeve izjave dokaz da nova vlast u Srbiji prema BiH pravi korak unatrag u odnosu na raniju politiku Boegrada.

Ocijenio je to kao pokazatelj postojanja "velikodržavnih apetita" prema BiH, te je najavio kako će se takvoj politici odlučno suprotstaviti.

Samog Denisa Bećirovića su zbog njegove polemike sa Stefanovićem kritizirale političke stranke iz RS-a, te su najavile kako će čak tražiti njegovu smjenu s mjesta supredsjednika zastupničkog doma.

Bećirović je u srijedu ocijenio kako su takvi zahtjevi apsurdni jer je on svojim reagiranjem samo branio interese BiH kao države što mu je i zadaća kao zastupnika u parlamentu.

(Hina) xrmav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙