FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čović: rekonstrukcija vlasti tek nakon općinskih izbora

Autor: zkre
MOSTAR, 27. kolovoza 2012. (Hina) - Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da se do okončanja općinskih izbora zakazanih za listopad ove godine neće odlučivati o zahtjevu za smjenom ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije, te da će se odgoditi i rekonstrukcija vlasti na kojoj inzistiraju SDP BiH i HDZ zbog skorog početka izborne kampanje.

Čović je na u ponedjeljak konferenciji za novinare u stanci sjednice proširenog stranačkog vodstva, na kojoj je prihvaćen prijedlog ustavnih promjena, istaknuo da će se svi politički procesi u BiH usredotočiti na izbornu kampanju.

"Doći će do zastoja u djelovanju i izvršne i zakonodavne vlasti na svim razinama, prije svega na federalnoj i državnoj, u ovo vrijeme izborne kampanje", rekao je Čović. Time je odgovorio na upit o zahtjevu za smjenom Zlatka Lagumdžije koju traži SNSD Milorda Dodika.

SNSD je zatražio smjenu Lagumdžije, koji je i predsjednik SDP-a, jer je kao šef diplomacije BiH jednostrano, bez konzultacije srpskog člana predsjedništva BiH, dao naputak kako će glasovati veleposlanik BiH pri UN-u o rezoluciji o Siriji.

Po Čovićevim riječima i rekonstrukcija vlasti koju traži njegova stranka u vijeću ministara BiH i vlasti Federacije sačekat će okončanje općinskih izbora zakazanih za 7. listopada.

Pojasnio je da će dvije najveće hrvatske političke stranke, HDZ BiH i HDZ 1990., u četvrtak dostaviti prijedlog amandamana ustavnih promjena u parlamentarnu proceduru u parlament Federacije BiH i parlamentarnu skupštinu BiH. Po njegovim riječima, ovim prijedlozima promjene ustava ispunjavaju se rokovi postavljeni u Mapi puta na koju su se vlasti iz BiH obvezale s Europskom unijom oko stjecanja kandidacijskog statusa.

Prijedlog ustavnih promjena koje je predložio HDZ BiH predviđa drukčiji način izbora izaslanika u gornji nacionalno koncipirani Dom naroda u kojemu bi se pak posredno, za razliku od dosadašnjeg načina, birali članovi državnog predsjedništva BiH. Ove promjene HDZ BiH je predložio budući je većinom bošnjačkih glasova na izborima za člana BiH predsjedništva izabran Željko Komšić iz SDP-a BiH, dok su dva HDZ-a izbačena iz vlasti u Federaciji iako je za ove stranke glasovao najveći broj Hrvata na posljednjim općim izborima 2010. godine.

(Hina) xzke yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙