FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ustavni sud BiH odbacio prigovor SDA na smjenu ministara

Autor: rmav
SARAJEVO, 24. kolovoza 2012.(Hina) - Ustavni sud Bosne i Hercegovine u petak je donio zaključak kako zahtjev za smjenu ministara u vijeću ministara BiH iz reda Stranke demokratske akcije (SDA) ne ugrožava vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda, čime je omogućen nastavak parlamentarne rasprave i donošenja konačne odluke o tome pitanju.

"Suci su nakon konzultacije zaključili da smjenom ministara i njihovih zamjenika (iz SDA) nije ugrožen vitalni nacioanlni interes Bošnjaka" potvrdio je novinarima u Sarajevu tajnik ustavnog suda BiH Zvonko Mijan nakon sjednice zatvorene za javnost.

Zastupnici iz reda SDA u domu naroda parlamenta BiH 16. srpnja iskoristili su mehanizam pozivanja na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa kako bi spriječili smjenu svojih ministara koju je ranije podržao zastupnički dom.

Smjenu mministra obrane Muhameda Ibrahimovića, sigurnosti Sadika Ahmetovića i doministra financija Fuada Kasumovića predložio je predsjednik vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

Taj je zahtjev bio rezultat činjenice da je SDA odbila podržati predloženi pročaun što je dovelo do raspada vladajuće koalicije koju je činilo šest stranaka.

SDA je ustvrdio kako bi smjenom njihovih ministara došlo do narušavanja nacionalne ravnoteže unutar vijeća ministara BiH, jer bi se na imenovanje novih moglo čekati mjesecima a ministarstva bi do tada vodili zamjenici ministara nebošnjačke nacionalnosti.

Nakon odluke ustavnog suda BiH, dom naroda parlamenta BiH treba ponovo razmatrati pitanje smjene ministara iz reda SDA i odlučivati o potvrdi zahtjeva Vjekoslava Bevande.

Mijan je pojasnio kako će se taj postupak provoditi sukladno ustavnim odredbama.

"To znači da su za odluku (o smjeni) potrebni glasovi većina zastupnika koji su prisutni i koji glasuju, pri čemu to uključuje i najmanje jednu trećinu glasova članova doma naroda iz svakog entiteta, odnosno da protiv ne glasuje više od dvije trećine članova doma iz svakog entiteta", kazao je Mijan.

S obzirom na približavanje općinskih izbora u BiH, zakazanih za 7. listopada, izvjesno je kako se rasprava o tome neće voditi prije toga datuma s obzirom da parlament koji je na ljetnjoj stanci neće zasjedati u vrijeme izborne kampanje.

Eventualno potvrđivanje odluke o smjeni ministara iz reda SDA dodatno je zakomplicirano novim sukobima među najvažnijim političkim strankama u BiH, s obzirom da su u međuvremenu stranke iz Republike Srpske zatražile i smjenu ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije.

Taj bi prijedlog mogao biti upućen u proceduru 6. rujna, no da bi Lagumdžija bio smijenjen za to bi morali glasovati i zastupnici iz redova SDA.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić potvrdio je kako je ta stranka u načelu pripravna poduprijeti zahtjeve iz RS-a za smjenu Lagumdžije, no to uvjetuje odbacivanjem zahtjeva za smjenu svojih ministara.

(Hina) xrmav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙