FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Nove smjene i dodatno zakomplicirani odnosi među strankama

Autor: rmav
SARAJEVO, 3. rujna 2012.(Hina) - Srpska demokratska stranka (SDS) u ponedjeljak je uputila službeni zahtjev za smjenu zamjenika predsjedatelja Zastupničkog doma parlamenta Bosne i Hrecegovine Denisa Bećirovića čime su dodatno zakomplicirani odnosi među najvažnijim političkim stranakama u toj zemlji.

Zastupnica SDS-a Aleksandra Pandurević potvrdila je lokalnim medijima kako je zahtjev za smjenu Bećirovića, ujedno visokog dužnosnika Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH), upućen u redoviti postupak, a istaknula je kako je taj korak SDS-a odlučio poduprijeti i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

"SNSD će poduprijeti ovu inicijativu, a SDS će poduprijeti zahtjev SNSD-a za smjenu predsjednika SDP BiH Zlatka Lagumdžije s pozicije ministra vanjskih poslova BiH", kazala je Pandurević.

U SDS-u su zahtjev za smjenom Bećirovića obrazložili tvrdnjom kako je on opetovano zlorabio svoju poziciju u Zastupničkom domu te "neprimjereno komunicirao s predsjednicima drugih parlamenata" kao i s predstavnicima međunarodne zajednice. Tu su tvrdnju ilustrirali Bećirovićevom pismom predsjedniku skupštine Srbije Nebojši Stefanoviću kojim ga je kritizirao zbog njegovih izjava o Republici Srpskoj kao državi.

Za SDS je sporno što je Bećirović to i slična pisma slao bez konzultacije s druga dva člana kolegija Zastupničkog doma. U tom tijelu, kao i u Domu naroda, vrijedi sustav kolektivnog vođenja pri čemu se po jedan Bošnjak, Hrvat i Srbin smjenjuju na dužnosti predsjedatelja odnosno zamjenika predsjedatelja svakih osam mjeseci.

"Bećirović je prekršio temeljno ustavno načelo da se BiH sastoji od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i uzrupirao je funkciju kolegija, samog Zastupničkog doma, ali i Predsjedništva BiH u čijoj je nadležnosti vođenje vanjske politike", pojasnila je Pandurević stajališta svoje stranke.

Uz SNSD ovom zahtjevu za smjenu mogla bi se pridružiti i Stranka demokratske akcije (SDA). Potpredsjednik SDA Sadik Ahmetović najavio je kako će odluka o tome biti donesena uskoro te kako će to biti odgovor na inicijativu SDP BiH za smjenu dvojice ministara iz SDA u Vijeću ministara BiH.

Predsjednik SDP BiH Lagumdžija ranije je od predsjedatelja Vijeća ministara Vjekoslava Bevande tražio pokretanje postupka smjene Ahmetovića s pozicije ministra sigurnosti i Muhameda Ibrahimovića s dužnosti ministra obrane. Ovu dvojicu ministara SDP BiH od lipnja pokušava smijeniti zbog raskida ranije koalicije sa SDA, no za tu je inicijativu u međuvremenu izgubio potporu Milorada Dodika odnosno SNSD-a jer je ta stranka zatražila smjenu Lagumdžije s dužnosti šefa diplomacije.

Povod za to je Lagumdžijin naputak predstavniku BiH pri Ujedinjenim narodima da krajem srpnja glasuje za rezoluciju o Siriji iako se o tome nije očitovalo Predsjedništvo BiH. Dodik je prošlog tjedna izjavio kako smjena Lagumdžije ima prioritet nad smjenom ministara iz SDA naznačivši kako sada u državnom parlamentu očekuje potporu upravo te stranke da bi smijenio ministra vanjskih poslova.

U SDA tvrde kako je Lagumdžija sam kriv za situaciju u kojoj se našao. "SDP nastavlja sa svojim nelogičnim potezima. Javnost i institucije prepoznali su da je SDP u posljednja tri mjeseca najodgovorniji za politički i pravni kaos u BiH", kazao je Ahmetović kako ga citira "Oslobođenje".

Zastupnički dom parlamenta BiH trebao bi zasjedati 6. rujna. Iz proceduralnih razloga na toj sjednici neće biti razmatran zahtjev za smjenu Lagumdžije, no nije izvjesno ni hoće li u dnevni red biti uvršten zahtjev za Bećirovićevu smjenu.

Sedmog rujna u BiH počinje jednosmjesečna izborna kampanja tijekom koje parlament neće zasjedati pa je izvjesno kako će se kriza izvršne vlasti rješavati tek nakon općinskih izbora zakazanih za 7. listopada.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙