FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Sejdić i Finci protiv sporazuma SDP-a i HDZ-a

Autor: zkre
MOSTAR, 10. kolovoza 2012. (Hina) - Čelnici romske i židovske zajednice u Bosni i Hercegovini Dervo Sejdić i Jakob Finci zajedno s osamnaest nevladinih udruga iz BiH pozvali su u petak američki Kongres i Europski parlament da ih podrže kako bi zaustavili parlamentarnu potvrdu sporazuma između SDP-a BiH i HDZ-a BiH, tvrdeći da se tim dokumentom diskriminiraju nacionalno neopredijeljeni građani nasuprot presudi Suda za ljudska prava u Strasbourgu.

U zajedničkom priopćenju objavljenom u petak, Sejdić i Finci zajedno s udrugama poručili su da su otvorena pisma američkom Kongresu i Europskom parlamentu upućena kao znak protivljenja političkom sporazumu, za koji smatraju da ne omogućava otklanjanje diskirmininacije prema predstavnicima manjina i ostalih građana tijekom izbornoga procesa i sudjelovanja u vlasti.

Po navodima iz pisma, prijedlozi sporazuma SDP-HDZ u suprotnosti su s Europskom konvencijom o ljudskim pravima, te se ističe da se vrijednost glasa konstitutivnih naroda koja bi bila uvedena prihvaćanjem ovih amandmana može usporediti s odredbama američkog ustava prije ukidanja ropstva.

"Molimo vas da nam se pridružite u borbi za jednakost svih građana BiH pred zakonom, bez obzira na njihovu etničku, vjersku ili rasnu pripadnost, da podržite naše protivljenje ovom sramnom prijedlogu, te da poduprete zahtjev za rješenjem koje bi zaista osiguralo jednaka prava svim građanima“, ističe se u pismu.

Zbog protivljenja političkome sporazumu, SDP BiH je napustio njezin potpredsjednik i član BiH predsjedništva Željko Komšić.

Hrvatske političke stranke u BiH podupiru sporazum, ističući da bi poboljšao poziciju Hrvata u odnosu na sadašnje stanje jer Hrvate prigodom biranja izaslanika u Dom naroda i članova predsjedništvo BiH mogu naglasatai brojniji Bošnjaci i Srbi.

Sporazum između HDZ-a BiH i SDP-a predlaže novi neizravni način biranja članova državnoga vrha, te drukčija teritorijalna rješenja kod biranja izaslanika u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

(Hina) xzkre yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙