FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Provedbe presude "Sejdić-Finci" nema ni na vidiku

Autor: rmav
SARAJEVO, 6. rujna 2012.(Hina) - Prijedlozi ustavnih promjena koje su u parlamentarnu proceduru do sada uputile neke od najvećih političkih stranaka u toj zemlji neprihvatljivi su sa stajališta provedbe presude Europskog suda za ljudska prava, koji je ocijenio da BiH krši prava nacionalnih manjina, ocijenio je Dervo Sejdić, koji je zajedno s Jakobom Fincijem zbog entičke diskriminacije tužio svoju državu europskom sudu.

U intervjuu kojega je u četvrtak objavilo sarajevsko "Oslobođenje" Sjedić je posebice kritizirao prijedloge izmjena ustava koje su u parlament poslali Socijaldemokratska partija BiH (SDP) i HDZ BiH.

"Prijedlog SDP-a i HDZ-a BiH je neprihvatljiv jer produbljuje etničku podjelu u BiH, proizvodi dodatnu diskriminaciju i u biti se ne bavi provedbom presude suda u Strasbourgu", ocijenio je Sejdić ustvrdivši kako SDP i HDZ BiH svojim prijedlozima samo učvršćuju postojeće podjele u zemlji.

Europski sud za ljudska prava zaključio je kako BiH krši temeljna prava pripadnika nacionalnih manjina jer im ne dopušta kandidiranje za članove Predsjedništva BiH ili za zastupnika u Domu naroda državnog parlamenta. Provedba presude Europskog suda za ljudska prava za BiH je postala i obveza na kojoj inzistira Europska komisija uvjetujući time stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i Europske unije.

Čelnici ključnih političkih stranaka u BiH u lipnju su se obvezali kako će se kraja kolovoza usuglasiti prijedlog izmjena ustava i izbornog zakona i uputiti ga u parlamentarnu proceduru koja bi morala biti dovršena tijekom jeseni. Taj je rok međutim prošao, a suglasnost o određenom prijedlogu nije postignuta pa je nekoliko različitih verzija upućeno parlamentu iz stranačkih središnjica.

Prijedlog SDP-a i HDZ BiH, kojemu se nakon nekih preinaka pridružio i HDZ 1990., i kojega kritizira Sejdić sugerira kako bi se problem riješio uklanjanjem postojeće odrednice koja govori o nacionalnoj pripadnosti tri člana Predsjedništva BiH. Takve odrednice ubuduće ne bi bilo, a stajalo bi tek kako se dva člana državnog vrha biraju iz Federacije BiH, odnosno Republike Srpske.

Na takvome rješenju inzistiraju i stranke iz RS-a, no Sjedić tvrdi kako se time zapravo ništa ne rješava jer ostaje tek teorijska mogućnost da u Predsjedništvo BiH bude izabran netko tko nije pripadnik jednog od tri konstitutivna naroda.

"Vrlo provodljiva stvar bi bila da se uvede četvrta pozicija (u Predsjedništvu BiH), za nacionalne manjine i neopredijeljene", kazao je Sejdić dodajući kako bi i problem s Domom naroda trebalo riješiti tako da se u tom tijelu uspostavi klub zastupnika iz reda nacionalnih manjina s istim brojem članova kao i u klubovima zastupnika konstitutivnih naroda.

Prijedlozi SDP-a, HDZ-a te stranaka iz RS-a idu za tim da se pripadnici nacionalnih manjina u Domu naroda biraju tek simbolično odnosno da ih bude dva iz Federacije BiH i jedan iz RS-a.

Prijedlozi SDP-a i HDZ BiH bave se i redefiniranjem uloge Doma naroda parlamenta FBiH iako to nije bio dio presude Europskog suda za ljudska prava.

Na nov je način razrađeno pitanje zastupljenosti hrvatskog odnosno bošnjačkog naroda u tom tijelu, a prijedlog je naišao na kritike kako se time zapravo učvršćuju etničke podjele u zemlji, jer se županijama u kojima je veća koncentracija pripadnike jedne nacionalne skupine daje i veća moć odlučivanja. Po tom prijedlogu minimalni bi bili izgledi da u Dom naroda federalnog parlamenta bude izabran Hrvat iz, primjerice, Bosansko-podrinjske županije.

"Ovdje se više radi o tome kako poboljšati status Hrvata u državi nego kako provesti presudu (Europskog suda)", kazao je Sejdić ocijenivši kako se ovdje prije radi o političkoj trgovini nego o pokušaju rješavanja konkretnog problema. "Dovoljno je reći kako je ovaj prijedlog rezultirao time da je (član Predsjedništva BiH Željko) Komšić shvatio kako se SDP odriče njega i njemu sličnih i otišao iz stranke koja podupire uspostavu trećeg entiteta", kazao je Sejdić dodavši kako zbog političkih sukoba i krize vlasti U BiH nije optimist da će bilo kakvo rješenje biti usvojeno do kraja godine.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙