FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 24. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - Nakon višesatnih pregovora zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, predsjednika zagrebačke Gradske skupštine Davora Bernardića, predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga Ive Čovića i predstavnika stanovnika Jakuševca u četvrtak nije postignut dogovor o deblokadi ulaza na to odlagalište pred kojim i dalje čeka stotinjak vozila "Čistoće". Predstavnik Jakuševčana Darko Furić istaknuo je da dogovor s predstavnicima gradskih vlasti nije postignut jer, kako je rekao, postoji prebacivanje loptice odgovornosti između gradonačelnika i predsjednika Gradske skupštine. Nakon sastanka s prosvjednicima Bandić je istaknuo da je napravio sve što je bilo u njegovoj moći te da je sada potez na drugima. Jakuševčane je zamolio da ulaz na odlagalište deblokiraju do 31. kolovoza za kada je predviđena izvanredna sjednica Gradske skupštine na kojoj bi se raspravljalo o budućnosti zagrebačkog odlagališta otpada te o tome da se spomenuta područja proglase područjima od posebne skrbi. Bernardić je novinarima kazao da je cijela situacija posljedica dvanaestogodišnjeg nečinjenja ujedno izrazivši žaljenje. "Pozivam na deblokadu, jer je osnovni interes 800 tisuća Zagrepčana trenutno najvažniji", rekao je. "Gradska skupština i gradska tijela podržat će svaku dobru odluku koja je u skladu sa zakonom", rekao je dodavši da je od ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića dobio jamstvo da će se do kraja godine izmijeniti Zakon o otpadu koji će omogućiti da se onima koji žive blizu odlagališta pruži odgovarajuće obeštećenje, a tu će odluku donijeti Gradska skupština. "Pokušat ćemo obeštećenje omogućiti za sve građane Jakuševca. Jedino razgovorom moguće je rješenje ovog problema. Apeliram na deblokadu u interesu 800 tisuća Zagrepčana", zaključio je Bernardić i najavio nastavak pregovora u petak.

NOVA GRADIŠKA - Nakon što je Vlada povukla suglasnost za zaduženje grada Nove Gradiške za 10 milijuna kuna, predsjednik novogradiškog Gradskog vijeća Mirko Golovrški i gradonačelnik Josip Vuković u četvrtak su najavili da će grad vratiti posuđeni novac, ističući pritom kako to znači da u gradu neće biti razvojnih investicija. "Ako je Vlada povukla suglasnost za kreditiranje razvojnih programa grada, Grad će vratiti novac sukladno zakonskim propisima", stoji u izjavi za medije Golovrškog i Vukovića. Izražavajući žaljenje zbog takve odluke, istaknuli su da će uskraćenje kreditnih sredstava značiti da u gradu neće biti ni razvojnih investicija. Oni su se u izjavi za medije osvrnuli i na optužbe o krivotvorenju dokumenta. "Imamo dokumentaciju da ništa nismo falsificirali i radili bez suglasnosti s Ministarstvom financija, što ćemo, nadamo se, uskoro moći i dokazati", navode u izjavi. Vlada je jučer povukla suglasnost na zaduživanje grada Nove Gradiške za 10 milijuna kuna koju je dala u lipnju, na temelju falsificiranog dokumenta o suglasnosti Gradskog vijeća, koje o toj temi nikad nije odlučivalo, potvrdio je novinarima ministar financija Slavko Linić nakon za javnost zatvorenog dijela sjednice Vlade. Linić je uvjeren da će banka sada od Grada naplatiti dani kredit. Vuković je u ponedjeljak, 20. kolovoza, pokušao sazvati sjednicu Gradskog vijeća kako bi mu se naknadno odobrilo zaduživanje, no to nije uspio zbog bojkota dijela SDP-ovih vijećnika. Mediji su izvijestili da je Gradski odbor SDP-a o tome raspravljao u srijedu, te da su na sjednicu u Novoj Gradiški doputovali glavni tajnik stranke Igor Dragovan i predsjednik Županijske organizacije SDP-a, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, kako bi pokušali izgladiti situaciju i spriječiti raskol u ogranku. Jakovina je, međutim, novinarima pred početak sjednice Vlade kazao kako raskola u stranci nema, te kako lokalni ogranak "radi kao i inače, korektno i kvalitetno".

CRIKVENICA - Na Crikveničkoj rivijeri trenutačno ljetuje 17.710 turista, što je šest posto više nego lani u ovo doba kolovoza, rekla je direktorica Ureda TZ Grada Crikvenice Marijana Biondić. U središnjem ljetovalištu, Crikvenici ugošćeno je 8.270 turista, što je 11 posto više nego lani na početku trećeg tjedna u kolovozu. U Selcu ljetuje 5.275 turista, u Dramlju 2.845, dok ih je u Jadranovu 1.318. Broj gostiju u gotovo svim mjestima Crikveničke rivijere veći je nego prošle godine, i to između pet i osam posto. Jedino je u Selcu dva posto manje gostiju. Na Crikveničkoj rivijeri odmara se najviše gostiju iz Njemačke, a slijede domaći gosti, zatim Mađari, Slovaci, Talijani, Austrijanci, Česi, Poljaci i Slovenci, rekla je Biondić dodavši da bi dobra popunjenost hotela i privatnog smještaja, kao i autokampova, mogla potrajati još tjedan-dva.

DUBROVNIK - U povodu europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima u četvrtak je u Dubrovniku predstavljena knjiga Josipa Jurčevića "Prikrivena stratišta i grobišta jugoslavenskih komunističkih zločina". Uz autora su na predstavljanju, koje je organizirala udruga Hrvatski domobran, sudjelovali predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva Zvonimir Šeparović te dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Obraćajući se okupljenima biskup Uzinić kazao je kako je Dubrovnik grad koji na osobit način obilježava ovaj dan jer su stradanja počela od Dubrovnika i to je prva postaja Križnoga puta. "Ne možemo graditi budućnost ako se ne suočimo s prošlošću na temelju stvarnih podataka i onda oprostimo i krenemo u zajedničku budućnost putem dobra", naglasio je Uzinić. Autor knjige Josip Jurčević kazao je kako je prema dosadašnjim saznanjima najveća koncentracija prikrivenih grobišta hrvatskih vojnika i civila u Sloveniji, i to na području Maribora, Dravograda, Slovenjgradeca, Kočevja i Celja. Na području Hrvatske samo na širem području Zagreba do sada ih je evidentirano 120, a velik broj ih je i u Krapini, Varaždinu, Našicama i Karlovcu.

(Hina) xdgk ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙