FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: jnah
ZAGREB, 10. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

PULA

Istarski župan Ivan Jakovčić proglasio je danas elementarnu nepogodu za područje Istarske županije, koja je uzrokovana dugotrajnom sušom, tučom i požarima, navodi se u priopćenju iz kabineta župana i dodaje kako područje Istarske županije već dvije godine uzastopno trpi izrazitu sušu. Nedostatak oborina i manjak vlage u tlu prouzročilo je enormne štete na svim poljoprivrednim kulturama koje prema prvoj procjeni iznose od 60 do 100 posto, odnosno do sada oko 123.026.408 kuna, ističe se u priopćenju. Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda obavezno je u suradnji s gradskim i općinskim povjerenstvima za procjenu šteta od elementarnih nepogoda obaviti procjenu šteta od elementarnih nepogoda, kako bi se županu Jakovčiću i Državnom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda dostavilo cjelovito izvješće. Jedinice lokalne samouprave s područja Istarske županije dužne su, pak, u suradnji sa Županijskim povjerenstvom izraditi i Državnom povjerenstvu predložiti mjere za uklanjanje i ublaživanje posljedica.

DUBROVNIK

Nenad Vekarić, Stjepan Ćosić i Niko Kapetanić najavili su danas novu knjigu o hrvatskoj granici na Kleku s novim dokazima da su otočići Veliki i Mali škoj i vrh poluotoka Kleka hrvatski teritorij. Na sastanku s dubrovačko-neretvanskim županom Nikolom Dobroslavićem rekli su kako su prikupili dodatne dokaze te kako o tome namjeravaju u novoj knjizi objasniti sve argumente. Sudionici današnjeg sastanka jedinstveni su u stajalištu da svi prikupljeni dokazi govore o tome da je riječ o hrvatskom teritoriju i istaknuli su kako nikako ne treba ratificirati ugovor o granici s BiH u Hrvatskome saboru, nego ga treba revidirati. Monografija "Hrvatska granica na Kleku" četvorice autora - Stjepana Ćosića, Nike Kapetanića, Nenada Vekarića te pokojnog Pere Ljubića objavljena je 1999. u izdanju Dubrovačko-neretvanske županije. U knjizi autori tvrde da je Ponta Kleka presedan u svjetskim razmjerima, slučaj katastarskog nereda i nesklada s političko-teritorijalnim statusom koji nije sporan. Dokazujući tu tvrdnju, autori u knjizi izlažu sljedništvo vrha poluotoka Kleka od Mletačke Republike do Republike Hrvatske. Kad je riječ o Velikome i Malom škoju, od 1333. do danas oni slijede zakoniti političko-teritorijalni kontinuitet pripadajući Dubrovačkoj Republici i svim njezinim zakonitim sljednicima do Republike Hrvatske, ističu autori u toj knjizi.

SPLIT

Jedna je vikend kuća izgorjela, a dvije su nagorjele u požaru koji je danas popodne buknuo u uvali Vela Farska, nedaleko od mjesta Blace na otoku Braču, no srećom nema ljudskih žrtava, doznaje se u splitsko-dalmatinskoj Policijskoj upravi. Vatra je buknula nešto poslije 15 sati na južnoj strani otoka i zbog jake bure koja puše na tom području, vatra je u jednom momentu ugrozila i okolne kuće. Policija još ne zna tko je vlasnik izgorjele vikendice, a vatrogasci se i dalje bore s vatrenom stihijom. Požar gasi oko 100 pripadnika domicilnih vatrogasnih snaga, a tijekom kasnog popodneva gasiteljima na Braču su se pridružile kolege iz Splita. U gašenju sudjeluju tri kanadera, dva helikoptera i jedan air tractor. Gori trava i nisko raslinje.

SLAVONSKI BROD/ORIOVAC

Brodsko-posavska Policijska uprava izvijestila je o detaljima današnje oružane pljačke poslovnice Fine u Oriovcu, ističući kako je otuđena veća količina novca. Dvije maskirane naoružane osobe su oko podne ušle u prostorije novčarske ustanove na području Oriovca i uz prijetnju oružjem, razoružale zaštitara te od zaposlenica otuđile veći novčani iznos, dok je treća osoba bila vani. Potom su se udaljili osobnim automobilom, ističe se u priopćenju iz PU brodsko-posavske. Policijski službenici su u šumskom području pronašli zapaljeni automobil, te slijedi očevid.

Prilikom pljačke nije bilo ozlijeđenih osoba, a policija nastavlja traganje za počiniteljima, navodi se u priopćenju.

DUBROVNIK

Dolaskom na dubrovačke Pile danas je završen memorijalni biciklistički maraton Ovčara-Knin-Dubrovnik članova Udruge „Slavonskobrodski biciklist“, dug 1.150 kilometara. Na ultramaraton su krenuli članovi Udruge predvođeni Mariom Đakovićem - i to Siniša Safonžić, Damir Šetka, Željka Levačić, Tomislav Brečić i najmlađi među njima 15-to godišnji Tomislav Ružić. Od maratona je odustao Saša Safonžić koji je na početku putovanja doživio nesreću. Bicikliste su u automobilu pratili i predsjednik te tajnica Udruge, Ivica i Branka Levačić. Sudionike ultra maratona primila je pročelnica za međugeneracijsku solidarnost, branitelje i obitelj Dubrovačko-neretvanske županije Nina Skurić a maratonci su odali počast hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu zapalivši svijeću pred spomenikom braniteljima na Pilama. Potom su se zaputili na Stradun gdje su ih pred Orlandovim stupom dočekali predstavnici Grada Dubrovnika, Turističke zajednice i braniteljskih udruga s područja Dubrovačko-neretvanske županije. Pročelnica Skurić zahvalila je članovima udruge „Slavonskobrodski biciklist“ jer su se i ove godine žrtvovali i, da bi uveličali Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, unatoč vrlo visokim temperaturama krenuli na 1.150 km dug put.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙