FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Realnija očekivanja u vezi s eurozonom potaknula korekciju eura

Autor: gple
LONDON, 22. kolovoza 2012. (Hina/Reuters) - Euro se u srijedu spustio s najviše razine prema dolaru u sedam tjedana na međunarodnim tržištima valuta jer su ulagači zaključili da je njegovo nedavno jačanje zbog optimističnih očekivanja rješavanja krize u eurozoni ipak bilo pretjerano.

Euro je tako oslabio prema dolaru 0,2 posto, na 1,2447 dolara, zadržavši se ipak nadomak najvišoj razini prema američkoj valuti u proteklih sedam tjedana od 1,2488 dolara, koju je dosegnuo u utorak.

Na istom je postotnom gubitku bio i prema jenu, spustivši se na 98,64 jena.

Dolar je pak ostao nepromijenjen prema japanskoj valuti i njime se trgovalo po 79,24 jena.

Proteklih su tjedana ojačala očekivanja da će Europska središnja banka (ECB) na idućem redovnom sastanku 6. rujna objaviti planove za snižavanje prinosa na španjolske i talijanske državne obveznice.

"Glavno je pitanje hoće li ECB početi kupovati obveznice rubnih članica eurozone. Proteklih smo tjedana svjedočili blagom valu kupovina eura nakon nedavnih rasprodaja, jer ulagači nisu željeli da ih intervencija zatekne nespremne", tumači Arne Lohmann Rasmussen iz Danske Banka.

"Isključuju iz cijena valuta mogućnost implozije eurozone", dodaje.

U Danske banku prognoziraju da će euro za tri mjeseca ojačati na 1,27 dolara budući da proaktivne mjere ECB-a stišavaju bojazni vezane za dužničke nevolje u eurozoni i odvraćaju ulagače od spekulacija s padom vrijednosti jedinstvene europske valute.

Grčki premijer Antonis Samaras sastat će se danas sa čelnikom eurogrupe Jeanom-Claudeom Junckerom, te s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom u drugoj polovini tjedna. Očekuje se da će predložiti da se Grčkoj dade više vremena za ispunjavanje uvjeta iz paketa pomoći.

"Euro bi dodatno mogla poduprijeti svaka konstruktivna izjava, kojom bi se Grčkoj bar pružila šansa za dodatni paket pomoći", napominje Ulrich Leuchtman iz londonskog ogranka Commerzbanka.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙