FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sumnje u efikasnost ESB-ovih mjera zakočile euro

Autor: gple
LONDON, 6. kolovoza 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u ponedjeljak oslabio prema dolaru i jenu na međunarodnim tržištima valuta budući da mnogi ulagači sumnjaju u efikasnost mjera koje je najavila Europska središnja banka (ESB) u sklopu nastojanja da se obuzda dužnička kriza u eurozoni.

Euro je tako oslabio prema dolaru 0,3 posto, na 1,2355 dolara, spustivši se s najviše razine od 5. srpnja od 1,2444 dolara, koju je dosegnuo u azijskoj trgovini.

Jedinstvena europska valuta oslabila je i prema jenu, i to 0,5 posto, te se njome trgovalo po 96,70 jena. Prethodno je nakratko dotaknula najvišu razinu od sredine srpnja od 97,80 jena.

Dolar je također oslabio prema jenu, i to 0,2 posto, kliznuvši na 78,30 jena, ali se ipak zadržao iznad najniže razine u dva mjeseca, koju je zabilježio prošlog tjedna.

Na početku trgovanja u novom tjednu euro je dosegnuo najvišu razinu prema dolaru u mjesec dana, poduprt optimizmom ulagača zbog najave ESB-a da će intervenirati kupovinom obveznica kako bi smanjio visoke troškove zaduživanja Španjolske i Italije u narednim mjesecima.

Analitičari pak upozoravaju na neizvjesnost koja obavija ESB-ov plan, predviđajući nove nevolje za eurozonu prije konačnog razrješenja krize.

Predsjednik ESB-a Mario Draghi kazao je prošlog tjedna da će banka intervenirati samo u suradnji s kriznim fondovima eurozone i da će zemlje prethodno morati zatražiti pomoć.

Iako su najave iz ESB-a o kupovini obveznica na sekundarnim tržištima donijele olakšanje, mnogi analitičari upozoravaju da to možda neće biti dovoljno da podrži dugotrajnije jačanje eura. U kratkoročnoj perspektivi taj bi efekt moglo polučiti tek smanjivanje razlike između prinosa na državne obveznice rubnih zemalja eurozone i na one njemačke.

"Predsjednik ESB-a naznačio je da je spreman učiniti sve kako bi zaštitio euro a za nas to znači da će ECB-ova bilanca biti proširena. Očekujemo da će euro postupno deprecirati, što će pomoći rubnim zemljama eurozone", dodaje Peter Kinsella iz frankfurtskog Commerzbanka.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙