FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar ojačao nakon ohrabrujućih podataka iz SAD-a

Autor: gple
LONDON, 16. kolovoza 2012. (Hina/Reuters) - Dolar je u četvrtak dosegnuo najvišu razinu prema japanskom jenu a ojačao je i prema euru na međunarodnim tržištima valuta nakon ohrabrujućih makrogospodarskih podataka iz SAD-a koji su prigušili očekivanja novog ciklusa kvantitativnog ublažavanja američke monetarne politike.

Dolar je tako dosegnuo najvišu razinu prema jenu od sredine srpnja od 79,361 jena na elektroničkoj platformi EBS da bi se naknadno stabilizirao na 79,22 jena, u plusu 0,2 posto.

Euro je također oslabio prema dolaru, blagih 0,1 posto, te se njime trgovalo po 1,2279 dolara. Ujedno je ojačao prema jenu, 0,4 posto, na 97,34 jena.

Dolar je crpio podršku iz ohrabrujućih makrogospodarskih podataka, koji su u srijedu pokazali najsnažniji rast američke industrijske proizvodnje u srpnju u prethodna tri mjeseca. Dan ranije vladino je izvješće pokazalo i neočekivano snažan rast prometa u maloprodaji.

Ti podaci navode na zaključak da je usporavanje američkog rasta možda samo privremeno, pa su prigušena očekivanja da će američka središnja banka Fed već u rujnu pokrenuti novi ciklus kvantitativnog ublažavanja monetarne politike kako bi pomogla gospodarstvu.

"Svjedočimo temeljnom trendu jačanja dolara, dijelom zbog dužničkih problema u eurozoni, koji potiče menadžere za upravljanje rezervama na kupovinu zelene novčanice. Širi kontekst čine solidni podaci iz SAD-a", tumači Geoff Kendrick iz Nomure.

Euro je tek blago oslabio prema dolaru jer ulagači i dalje nisu skloni pretjerano agresivnim prodajama jedinstvene europske valute, s obzirom na očekivanja da će Europska središnja banka u konačnici ipak početi kupovati obveznice kako bi snizila troškove zaduživanja Španjolske i Italije.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙