FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ljetno zatišje na tržištima valuta, euro ojačao prema dolaru

Autor: gple
LONDON, 13. kolovoza 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u ponedjeljak ojačao prema dolaru u mirnoj trgovini na međunarodnim tržištima valuta budući da ulagači nastoje uravnotežiti pozicije u očekivanju rujna i važnih odluka za eurozonu.

Euro je prema dolaru ojačao 0,4 posto, na 1,2340 dolara. Bio je u plusu i prema jenu, i to 0,5 posto, te se njime trgovalo o 96,64 jena.

Dolar je također ojačao prema japanskoj valuti, i to blagih 0,1 posto, na 78,28 jena.

Prigušena su očekivanja da će Europska središnja banka (ECB) intervenirati kako bi pomogla sniziti visoke troškove zaduživanja Italije i Španjolske u narednim tjednima.

Početkom mjeseca predsjednik ECB-a Mario Draghi potaknuo je skok vrijednosti eura obećanjem da će učiniti sve što je potrebno kako bi sačuvao jedinstvenu europsku valutu. Ulagači su ipak i dalje oprezni zbog bančine neodređene najave.

"Euro je osjetno ispod najviših prošlotjednih razina. Danas svjedočimo kupovinama jedinstvene europske valute ali ulagačima nedostaje nadahnuća i trgovina je mlaka", opisuje stanje na tržištu Marc Chandler iz Brown Brothers Harrimana.

"Danas i tijekom vikenda nije bilo značajnijih vijesti koje bi potaknule jačanje eura pa su današnji potezi motivirani željom da se uravnoteže pozicije. Ulagači parkiraju novac do rujna i čini se da su trenutno skloni imovini s višim prinosima, poput kanadskog i australskog dolara i meksičkog pesosa", dodaje Chandler.

Kupuju i eure kako bi zaključili spekulacije o padu njegove vrijednosti.

Većina analitičara očekuje tek neznatne promjene u tečaju eura do 12. rujna kada će njemački ustavni sud objaviti presudu o europskom kriznom fondu i fiskalnom paktu za proračunsku disciplinu.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙