FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro oslabio, splasnuo optimizam u vezi s rješenjem europske krize

Autor: gple
LONDON, 9. kolovoza 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u četvrtak oslabio na međunarodnim tržištima valuta nakon što je splasnuo optimizam da će dužnička kriza u eurozoni napokon biti riješena.

Euro je tako oslabio prema dolaru 0,5 posto, spustivši se na 1,2306 dolara.

Dolar je pak bio na blagom gubitku prema jenu, kliznuvši na 78,34 jena.

Jedinstvena europska valuta oslabila je i prema valutama skandinavskih zemalja jer su pojedini ulagači zbog straha od slabašnih gospodarskih prognoza za eurozonu potražili utočište u sigurnijim i kvalitetnijim alternativama. Tako je euro kliznuo nadomak najnižoj razini prema švedskoj kruni u 12 godina, od 8,2567 kruna.

"Euro se sve teže penje iznad 1,24 dolara, budući da je donekle splasnuo optimizam da će dužnosnici naći rješenje za krizu. Bit će zanimljivo promatrati hoće li ulagači imati dovoljno apetita da ga zadrže iznad 1,2350 dolara", kazala je Jane Foley iz Rabobanka.

Europska središnja banka ukazala je u najnovijem redovnom mjesečnom biltenu na rizike za sniženje gospodarskih prognoza za eurozonu, izdvajajući kao glavne razloge za zabrinutost napetosti na financijskom tržištu i njihov mogući utjecaj na realno gospodarstvo.

"Kolovoz će načelno biti miran i eurom će se trgovali u razumno uskom rasponu. Neće biti značajnijih signala o mjerama dok ESB ne skroji program kupovine obveznica", zaključio je Adam Cole iz RBC-a.

Među ostalim valutama isticao se australski dolar, koji je ojačao prema američkom imenjaku, te se njime trgovalo po 1,0573 američkih dolara, nakon što je najnoviji podatak o kineskoj inflaciji povećao izglede da će monetarne vlasti poduzeti dodatne poticajne mjere kako bi poduprle gospodarstvo.

Očekivanja poticajnih mjera u Kini i u SAD-u tradicionalno podupiru valute vezane za robe, kao što je australski dolar.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙