FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Neizvjesnost oko ECB-ovih mjera pritisnula euro

Autor: gple
LONDON, 10. kolovoza 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u petak oslabio na međunarodnim tržištima valuta budući da je neizvjesnost u vezi s mjerama Europske središnje banke (ECB) za suzbijanje dužničke krize potaknula neke ulagače na prodaje jedinstvene europske valute a uteg je bila i opća nesklonost ulagača rizičnijoj imovini.

Euro je do podneva oslabio prema dolaru 0,3 posto, na 1,2270 dolara. Na dobrom je putu da zabilježi prvi tjedni gubitak u tri tjedna.

Dolar je pak oslabio prema jenu, i to 0,15 posto, te se njime trgovalo po 78,42 jena.

U prvoj polovini tjedna očekivanja da će ECB intervenirati kako bi snizio troškove zaduživanja Španjolske i Italije potaknula je rast eura na najvišu razinu umjesec dana prema dolaru a ojačao je i prema japanskom jenu.

Taj je optimizam u međuvremenu splasnuo a prinosi na dvogodišnje španjolske i talijanske državne obveznice blago su porasli, što je potaknulo neke ulagače na dobitonosne prodaje eura.

"Svjedočimo da menadžeri za rezerve prodaju euro i povlače novac iz regije. Ključna su područja potpore 1,2250 dolara i 1,2200 dolara a klizne li ispod tih razina, spustit će se još dublje", drži Peter Allwright iz RWC Capitala.

U međuvremenu su iz njemačkog ministarstva gospodarstva poručili da se Njemačka suočava sa "značajnim rizicima" vezano za krizu u eurozoni, što je također pritisnulo jedinstvenu europsku valutu.

Očekuje se da će podaci o BDP-u eurozone u drugom tromjesečju, koji će biti objavljeni idući tjedan, pokazati njegov pad, što će vjerojatno pojačati pritisak na ECB da ponovo snizi ključne kamatne stope.

"Vodeći su pokazatelji za eurozonu slabi, čak i u središnjim gospodarstvima, pa potvrđujemo prognozu o daljnjem slabljenju eura", kazao je Chris Walker iz UBS-a

Slabi podaci iz Kine dodatno su prigušili apetit ulagača za rizikom, nakon što je carinska uprava izvijestila da je kineski izvoz u srpnju porastao samo jedan posto u odnosu na isto razdoblje lani. Očekivao se njegov rast za 8,6 posto.

Stoga je australski dolar, tradicionalno osjetljiv na podatke iz susjednog gospodarskog diva, oslabio 0,6 posto prema američkom imenjaku, te se njime trgovalo po 1,0515 američkih dolara.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙