FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 21. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - Obnašatelj dužnosti predsjednika Hrvatskog sabora Josip Leko odbacio je u ponedjeljak zahtjev Hrvatskih laburista da provede konzultacije među saborskim klubovima kako bi se na izvanrednoj sjednici Sabora raspravljalo o upravljanju državnom imovinom, ističući da je riječ o nepotrebnoj dramatizaciji jer Vlada nije donijela ni jednu odluku o prodaji ili davanju u koncesiju državnih tvrtki, a da i jest, tvrdi Leko, to bi bilo u skladu sa zakonom. "Neću sazivati nikakve konzultacije. Predsjednik Hrvatskih Laburista Dragutin Lesar nepotrebno dramatizira oko stvari kojih nema. Vlada nije donijela ni jedan akt koji bi išao u smjeru prodaje ili davanja u koncesiju državnih tvrtki i cesta, a kad bi ih i donijela, to joj omogućuje Zakon o upravljanju državnom imovinom, u prijelaznim i završnim odredbama", izjavio je Leko telefonski Hini. Laburisti su javno pozvali Leku da žurno sazove konzultacije klubova, tvrdeći da je Vlada nakanila nezakonito prodati značajne državne tvrtke, među kojima su u prvom redu Croatia osiguranje i Hrvatska poštanska banka te dati u koncesiju Hrvatske autoceste i Autocestu Zagreb – Rijeka. Tvrde da se takvo što legalno ne može učiniti bez Sabora, koji bi prethodno trebao donijeti Strategiju upravljanja državnom imovinom, čije je donošenje propisano Zakonom o upravljanju državnom imovinom.

DUBROVNIK - U sklopu dramskog dijela programa 63. Dubrovačkih ljetnih igara u ponedjeljak je premijerno izvedena drama Georga Buechnera "Dantonova smrt" u režiji Olivera Frljića i izvedbi festivalskog dramskog ansambla. To je treći premijerni dramski naslov ovogodišnje festivalske sezone. "Dantonovu smrt" Georg Buchner napisao je u zlatno doba njemačkog romantizma 1835. godine, a tekst je u vrijeme nastanka bio toliko kontroverzan da je čekao na praizvedbu više od 60 godina i danas se smatra pretečom dokumentarnog teatra. Po riječima redatelja Frljića, predstava ispituje mogućnost odnosno nemogućnost revolucije u neoliberalnom kapitalizmu koji je zatvorio sve moguće putove za izlaz. Koliko se god govori o krizi ona ne uspijeva proizvesti kritičnu masu naroda na ulici i postavlja se pitanje je li revolucija danas svedena na politički aktivizam i mogu li se uopće u općoj političkoj i ekonomskoj krizi nazrijeti konture neke nove revolucije, kaže Frljić. Dramaturginja je Marija Karaklajić, kostimografkinja Sandra Dekanić, a scenograf Igor Pauška. U ulozi Dantona nastupa Sreten Mokrović, dok Robespierrea glumi Milan Pleština. U ostalim ulogama nastupaju Ivana Roščić, Dean Krivačić, Dražen Šivak, Nikša Butijer i Filip Juričić. Predstava "Dantonova smrt" na tvrđavi sv. Ivana izvodit će se do petka, 24. kolovoza.

DUBROVNIK - U okviru glazbenog dijela programa 63. Dubrovačkih ljetnih igara u ponedjeljak su u Dominikanskoj crkvi nastupili Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, Zbor Kraljevskog koledža u Cambridgeu te mladi hrvatski solisti Evelin Novak, Diana Haller, Ivan Turšić i Goran Jurić, a pod ravnanjem Stephena Cleoburyja. Izveden je Mozartov motet "Ave verum corpus" i Rekvijem u d-molu te tri broja iz oratorija Mesija Georga Friedricha Handela. Zbor Kraljevskog koledža u Cambridgeu najslavniji je engleski zbor osnovan 1441. godine, a njime ravna ugledni dirigent i orguljaš Stephen Cleobury. Hrvatska sopranistica Evelin Novak angažirana je u berlinskoj Staatsoper, a redovito nastupa po pozornicama u Hrvatskoj i Njemačkoj. Mezosopranistica Diana Haller školovala se diljem Europe i usavršavala barokno pjevanje te je dobitnica više međunarodnih nagrada. Tenor Ivan Turšić član je Staatsoper u Hannoveru i ostvario je više od četrdeset uloga na opernim pozornicama. Bas Goran Jurić aktivan je operni i oratorijski pjevač s velikim brojem ostvarenih uloga.

ŠIBENIK/VODICE - Mladić kojeg policija sumnjiči da je u vodičkoj diskoteci Haciendi 18. kolovoza nožem izbo 32-godišnjaka, u ponedjeljak tijekom dana prijavio se u Policijsku postaju Vodice. Policija zbog kriminalističke istrage ne želi dati nikakve informacije, no od izvora bliskog Policijskoj upravi šibensko-kninskoj doznaje se da se osumnjičeni mladić sam prijavio policiji u Vodicama. Policija još istražuje motiv napada, a ispituju se i svjedoci koji su te večeri bili u VIP loži diskoteke, gdje se i dogodio incident. Navodno je riječ o 24-godišnjem mladiću koji je otprije poznavao 32-godišnjaka kojeg je izbo nožem tijekom koncerta popularne pjevačice Severine. Mediji su objavili da ozlijeđeni 32-godišnjak Zagrepčanin Ivan Pripuz, sin poduzetnika Petra Pripuza, vlasnika 'Ciosa'. On se nakon napada taksijem odvezao do Opće bolnice Šibenik, gdje mu je pružena pomoć i njegovo je stanje stabilno. Riječ je o drugom incidentu koji se samo u tjedan dana dogodio u toj popularnoj diskoteci. Vikend prije, 15. kolovoza, za vrijeme koncerta srpske pop-folk zvijezde Željka Samardžića pretučen je 21-godišnji Šibenčanin, a nešto kasnije te iste noći nepoznate osobe ispalile su hice iz vatrenog oružja u fasadu diskoteke i kamenjem su oštetile krovište.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙