FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 12. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB

Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić potvrdio je da su autentični mailovi, objavljeni u Jutarnjem listu, o zapošljavanju Krunoslava Šamsa iz toga ministarstva na mjesto zamjenika direktora u zagrebačkoj Zračnoj luci, a koji su odaslani puno prije nego je natječaj za to mjesto raspisan. "Da, mail je autentičan i ja tu nemam što skrivati, meni je žao što su moji pomoćnici koji su, ja ću reći, dobri dečki, ali nemaju političkog iskustva. Gospodin Šams je dobar radnik, dobar stručnjak, ne govorimo o političkim imenovanjima, nego o stručnom imenovanju i on je sam sebe vidio na tom mjestu. Naravno da je to ljudska ambicija koju ja ne osporavam, on je krenuo s dobrom namjerom, nažalost, istrčao je malo pred rudo", rekao je Hajdaš Dončić danas za tri nacionalne televizije. "Ako se javi netko bolji na natječaj, bit će izabran", poručio je Dončić, napomenuvši da je Šams radio na tom projektu te da je riječ o jednom od nekoliko ljudi u Hrvatskoj koji najviše znaju o koncesijama. Rok za prijave na natječaj za mjesto zamjenika glavnog direktora Zračne luka Zagreb za koncesiju počeo je 9. kolovoza a završava 16. kolovoza. Jedan od objavljenih mailova je od 29. lipnja, a drugi od 28. srpnja.

RIJEKA

Radnici Dina petrokemije iz Omišlja na Krku očekuju rezultat sastanka ministra financija Slavka Linića i predstavnika turske tvrtku Caliskan, investitora u Dina petrokemiju, koji bi se trebao održati u ponedjeljak, a ako se ni tad ne riješi pitanje isplata zaostalih plaća, spremni su na radikaliziranje svojih akcija pa i ponovnu blokadu Krčkog mosta, doznaje se iz sindikata radnika Dina petrokemije. Dopredsjednik tog sindikata Predrag Mihaljević kazao je kako nitko od mjerodavnih predstavnika vlasti ne želi odgovarati na pozive i pitanja radnika Dine. Informaciju o sastanku u ponedjeljak dobio je, kaže, od predstavnika Caliskana, s kojima jedino ima kontakt. Na sastanku bi se trebala riješiti preostala otvorena pitanja oko preuzimanja Dine. Mihaljević je kazao je da su radnici revoltirani jer se osjećaju prevareno i izigrano. Jedna od mogućih akcija je i blokiranje Krčkog mosta narednih dana, kazao je Hini Mihaljević i istaknuo da ona "nije najgore što se može dogoditi", s obzirom na to da radnici već sad napuštaju pogone iako se u njima nalaze ogromne količine opasnih tvari. Izrazio je bojazan mogućnošću masovnog napuštanja pogona ako se u ponedjeljak ne riješi problem isplate osam zaostalih plaća.

VARAŽDIN

Predsjednik Hrvatskih laburista-Stranke rada Dragutin Lesar izvijestio je da je uputio otvoreno pismo predsjedniku Vlade RH Zoranu Milanoviću kojim od premijera traži da odmah zaustavi sve započete radnje vezane uz privatizaciju tvrtki u državnom vlasništvu i davanje autocesta u koncesiju jer time krši zakon zato što nije dobila suglasnost Hrvatskog sabora. „Želja nam je upozoriti premijera Zorana Milanovića i cjelokupnu hrvatsku javnost da je Vlada prekršila zakon o upravljanju državnom imovinom, koji je u Saboru usvojen 2010. godine, a kojim je propisano da se državnom imovinom upravlja na temelju strategije koju usvaja Sabor na prijedlog Vlade“, rekao je Lesar na konferenciji za novinare jučer u Varaždinu. Dodao je kako je istina da HDZ-ova Vlada 2011. godine Hrvatskom saboru nije predložila strategiju upravljanja državnom imovinom pa je Sabor niti nije usvojio, no zaključuje kako to ipak ne amnestira Vladu Kukuriku koalicije da kreće u postupke privatizacije, koncesioniranja ili prodaje bilo koje državne imovine, jer je - naglasio je - Hrvatski sabor za to nije ovlastio. Predsjednik Hrvatskih laburista zaključuje kako se Vlada još jednom stavila iznad Hrvatskog sabora.

KARLOVAC

Muftija Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziz Hasanović izrazio je tijekom posjeta karlovačkom Medžlisu zadovoljstvo vjerskim pravima u Hrvatskoj, istaknuvši kako takav sustav vjerskih sloboda za muslimane postoji još samo u Austriji, Belgiji i Španjolskoj. Muftija Hasanović, koji je na čelu Mešihata Islamske zajednice od lipnja ove godine, sinoć je prvi put u tom svojstvu posjetio Medžlis Islamske zajednice Karlovac i njegova tri džemata, u Karlovcu, Maljevcu i Bogovolji. Cilj Islamske zajednice u Hrvatskoj je da bude aktivan čimbenik društva u odgoju i obrazovanju, kulturi, međusobnom dijalogu, te u podizanju snošljivosti i razumijevanju drugog i drugačijeg, a sve na temeljima Islama, na Kuranu, rekao je u izjavi za medije muftija Hasanović. S gledišta vjerskih prava je "više nego zadovoljan" jer se, kazao je, sve odredbe iz ugovora između Vlade RH i Mešihata potpisanog 2002., u potpunosti poštuju. U povodu završetka Olimpijskih igara, tijekom kojih su po drevnim tradicijama trebale u ratnim žarištima prestati borbe, a nisu, poruku da se Islamska zajednica u RH snažno zalaže za demokratizaciju islamskoga svijeta. "Islamska zajednica poziva na mir u svijetu, tražimo od vjernika da podignu glas protiv nasilja, protiv zlostavljanja, ubijanja i protjerivanja. Vidimo da ono što fali islamskom svijetu jest demokracija. Islam jest demokratičan, sadrži princip dogovaranja. Ali, na žalost, u pojedinim su arapskim zemljama vladari preuzeli svu vlast u svoje ruke, udaljujući se od Islama, što se mora promijeniti", kazao je.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙