FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 19. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 4,30 sati.

SPLIT - Požar koji je nešto prije ponoći buknuo blizu naselja Sitno Donje kod Splita tijekom noći nošen vjetrom širi se u pravcu raketne baze u Žrnovnici, a na njegovu gašenju je angažirano 62 vatrogasca i 18 vozila, izvjestio je u poslijeponoćnim satima Županijski operativni vatrogasni centar u Splitu. Obrana raketne baze u Žrnobvnici podignuta je na najveći stupanj, a o tome je izvješćena i Hrvatska ratna mornarica (HRM), rekli su u splitskom Županijskom operativnom vatrogasnom centru. Na opožarenom području isključeni su dalekovodi kako bi se smanjila opasnost u slučaju da ih zahvati vatrena stihija, rekli su u centru. Dodali su kako će u prvim jutarnjim satima, kad postane vidljivo, u gašenju ovog požara biti angažirane sve raspoložive zračne vatrogasne snage.

DUBROVNIK - U sklopu glazbenog dijela programa 63. Dubrovačkih ljetnih igara sinoć je u atriju Kneževa dvora nastupio najugledniji pijanist i dirigent današnjice Daniel Barneboim. Najveće ime u svijetu klasične glazbe, glazbeni direktor milanske Scale maestro Daniel Barneboim, koji više od 50 godina svoje bogate karijere oduševljava svojom virtuoznošću, sinoć je po prvi put nastupio u Hrvatskoj. Na dubrovačkom koncertu izveo je djela Franza Schuberta. Daniel Barenboim surađivao je s najvećim svjetskim glazbenim imenima poput Zubina Mehte, a dobitnik je brojnih nagrada i priznanja od kojih se istiću titula viteza u Velikoj Britaniji, orden Francuske legije časti te sedam nagrada Grammy.

BARBAN - Toni Uravić pobjednik je Trke na viticu koja je sinoć trčana na stazi Gradišće u Barbanu kao uvod u sutrašnju 37. Trku na prstenac. Uravić je u tri utrke skupio šest bodova, u dvije je pogodio u "srid prstenca", a u trećoj "u ništa". Drugi je bio Maksimilijan Rojnić s 3,5 punta iz tri utrke. Njemu se konj u prvoj utrci ozlijedio, pa je drugu i treću trčao na konju drugoj konjanika, a što pravila trke dopuštaju. Sutrašnja 37. Trka na prstenac na kojoj će sudjelovati 16 konjanika koji u vremenu od 12 sekundi moraju prijeći stazu dugačku 150 metara i pogoditi prstenac, počinje u 17 sati. Konjanik koji u tri trke skupi najviše bodova pobjednik je Trke na prstenac koji kao nagradu dobiva pticu prstenac i prijelazni štit predsjednika Republike, nagradu koja je ustanovljena 2009. godine, kada je prvi put Trci prisustvovao i tadašnji hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. Trka na prstenac je stara viteška igra, koja svoje korijene vuče iz 1696. godine. Međutim nije se uspjela održati tijekom svih godina, te je obnovljena 1976. godine i od tada se održava svake godine, treće nedjelje u mjesecu kolovozu. Prijelazni štit predsjednika Republike danas će slavodobitnku trke osobno uručiti predsjednik Republike dr. Ivo Josipović.

DUBROVNIK - Nakon što je u dubrovačkoj Galeriji Dulčić Masle Pulitika prije tjedan dana otvorena izložba crteža, grafika i tapiserija poznatog svjetskoga modnog dizajnera i likovnog umjetnika Ottavija Missonija, sinoć je u povodu njegova dolaska i posjeta izložbi Talijanska unija u Hrvatskoj organizirala vin d'honneur. Svečanoj ceremoniji nazočili su, uz Ottavija i Rositu Missoni, dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić, konzulica Republike Italije u Splitu Paola Cogliandro, predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije Maurizio Tremul te ravnatelj dubrovačke Umjetničke galerije Antun Maračić. Obraćajući se okupljenima Ottavio Missoni izrauzio je zadovoljstvo što je još jedan put ovaj put s svojom izložbom posjetio grad u kojem je godine 1921. rođen. Dubrovačka izložba ostvarena je nakon premijere u slovenskom gradu Mariboru, europskoj prijestolnici kulture 2012., te nakon postava u Kopru i Puli. Kustos izložbe je Luca Missoni a postavu uz njega potpisuje i Mario Steffe.

ZAGREB/DUBROVNIK - Dvotjedni 41. hrvatski seminar za strane slaviste Zagrebačke slavističke škole počinje u ponedjeljak 20. kolovoza u Dubrovniku, a u njegovu radu sudjelovat će inozemni studenti slavistike i kroatistike te sveučilišni nastavnici kojima je hrvatski jezik i književnost primarni znanstveni interes, priopćeno je iz Zagrebačke slavističke škole. Na ovogodišnjem hrvatskom seminaru za strane slaviste Zagrebačke slavističke škole sudjelovat će 60 polaznika koji dolaze iz 22 države, a među njima su i polaznici iz Kine, Rusije, SAD-a i Velike Britanije. U nastavnom dijelu programa polaznici će u devet različitih lektorata usavršavati svoje znanje hrvatskoga jezika, obrađivati lingvističke, književne i komparatističke teme te pojedina područja hrvatske povijesti. Studenti će također slušati dva tematska ciklusa predavanja posvećena sintaksi hrvatskoga jezika odnosno hrvatskoj književnosti i kulturi 21. stoljeća.

ZAGREB - Caritas Zagrebačke nadbiskupije već treću godinu zaredom organizira "Susret solidarnosti" sa ciljem pružanja pomoći obiteljima u opremanju školaraca, a ove će se godine "Susret solidarnosti" održati u subotu, 25. kolovoza, u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad, priopćeno je danas iz Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. Program će početi u 10 sati predstavom "Avijonko se ženi" koju će izvesti članovi kazališta "Svarog" iz Zagreba. Zatim će prvašićima, u povodu početka školske godine, biti podijeljeni prigodni darovi - torbe i školski pribor, navode iz Caritasa.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙