FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 18. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati:

ZAGREB - Vlada RH ne odustaje od poreza na imovinu, istaknuo je ministar financija Slavko Linić u intervjuu za Jutarnji list od subote, 18. kolovoza. "Vlada od poreza na imovinu ne odustaje. Ako želimo biti u EU ne možemo govoriti o komunalnoj naknadi. Ona je mogla postojati u socijalizmu jer se nije plaćao doprinos ovisno o bogatstvu nego po tomu gdje je netko bio smješten i na kvadrate", rekao je Linić, dodavši kako će se, kada je riječ o zgradama i nekretninama, biti u stanju odrediti njihovu vrijednost. "Već od početka godine zamijenit ćemo komunalnu naknadu porezima na imovinu. Poruka je jasna: nije problem ta nova stopa jer neće biti veća od sadašnje komunalne naknade. Bit će određenih razlika, ako netko u centru grada ima staru i zapuštenu nekretninu, nije plaćao cijenu na imovinu nego na lokaciju pa će možda sada imati manji porez. Za razliku od onih koji imaju moderne vile na periferiji koje imaju ogromnu vrijednost za koju će se morati plaćati odgovarajući porez", kazao je ministar Linić. Na pitanje kako će se odrediti vrijednost građevinskog i poljoprivrednog zemljišta istaknuo je kako im je to najveći problem. "Ne onoga koji nema namjenu, jer za njega se ne može ubirati porez, nego onoga koji nije u funkciji. Teško je odrediti takvu vrijednost pa će nam trebati godinu dana da definiramo vrijednost imovine koja nije u funkciji". Zbog toga će se, dodao je Linić "porez na imovinu uvoditi u nekoliko faza. Imamo golemu pomoć MMF-a koji je osigurao stručnjake iz cijelog svijeta koji su iskusni u tim poslovima i tu neće biti problema. Na pitanje kada će se donijeti konačna odluka o uvođenju poreza na imovinu ministar Linić naglasio je kako "to nije do Ministarstva financija, politička odluka je u domeni Vlade. Ona mora odlučiti što s porezom na imovinu koja nije u funkciji. Ako netko ima deset stanova, u jednom stanuje, a ostali nisu iznajmljeni s kakvom poreznom stopom to oporezivati.

ZAGREB - Zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić uputio je muftiji Azizu ef. Hasanoviću, predsjedniku Mešihata Islamske vjerske zajednice u RH, i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti, čestitku prigodom Ramazanskog bajrama, priopćio je danas Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije. "Približava se dan velikoga slavlja za sve vjernike islamske vjeroispovijesti - Ramazanski bajram – čijim povodom, Vama osobno i svim islamskim vjernicima u Republici Hrvatskoj, upućujem svoje srdačne čestitke", istaknuo je kardinal Bozanić u čestitki. "Vrijeme molitve i posta kroz koje ste prošli pripremajući se za taj blagdan očituju kako čovjek nije dostatan samome sebi i kako je nužno u ostvarenju svojega ljudskoga poziva upućen na Onoga koji ga je stvorio i koji ga nadilazi. Dok Vas srdačno pozdravljam i izražavam svoje osobito poštovanje, ostajem u nadi kako će proslava Ramazanskoga bajrama uroditi vidljivim plodovima za sve Vaše vjernike", dodaje se u čestitki.

KOSTRENA - U brodogradilištu Viktor Lenac jutros je oko 9 sati na brodu koji se nalazio na suhom doku, tijekom radova planuo požar koji je u 9,45 sati ugašen, a prema prvim informacijama nitko od radnika nije teže ozlijeđen. Radnicima brodogradilišta, koji su se, kako kažu u policiji, "nagutali" dima, odmah je pružena liječnička pomoć, a trojica su prevezena u riječku bolnicu. Iz Hitnog trakta riječke bolnice na Sušaku potvrdili su da su trojica radnika jutros primljena na promatranje. Dežurni liječnik kazao je da su sva trojica stabilno, da nema znakova da je došlo do teže ozljede pluća radnika te da će vjerojatno uskoro biti pušteni kućama.

ZAGREB - Na području Planog kod Trogira u tijeku je gašenje požara u kojem sudjeluju lokalne i županijske snage Državne intervencijske postrojbe Split, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). Dojavu o požaru zaprimio je sinoć u 22,59 DVD Trogir, a na požarište su upućena i dva helikoptera s uređajem za gašenje i tri kanadera. Ugašeni su požari kod Imotskog na području Vinjani Gornji u kojemu je izgorjelo 12 hektara borove šume te kod mjesta Primorski Dolac u kojemu je na dva mjesta izgorjelo ukupno 300 ha trave i niskog raslinja. Požar na otvorenom prostoru kod Omiša na području Duće je lokaliziran. Na području Šibensko-kninske županije lokaliziran je požar na otvorenom prostoru na području Lepanice prema Ljubitovici, dok je gašenje požara na otvorenom prostoru na području Dazline i dalje je u tijeku. Na području Dubrovačko-neretvanske županije u tijeku je gašenje požara otvorenog prostora kod Otrića na području Seoci uz granicu sa Republikom BiH.

SPLIT - Požar koji je u petak u 13 sati izbio u park-šumi Marjan, a u kojemu je izgorjelo oko stotinu četvornih metara guste borove šume, uzrokovan je nemarno bačenim neugašenim opuškom cigarete, potvrdila je PU splitsko-dalmatinska. Vatrogasce je o požaru alarmirao 34-godišnjak iz dubrovačkog primorja koji je i izazvao požar bacivši neugašeni opušak u borovu šumu. Pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Splita vatru su ugasili za petnaestak minuta, pa šteta nije velika kolika je mogla biti. Zbog kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom splitska je policija protiv 34-godišnjaka podnijela kaznenu prijavu.

OSIJEK - Osijek kao središte turizma Osječko-baranjske županije i cijele regije u godini posjeti više od sto tisuća gostiju, među kojima je sve više stranih turista koji dolaze iz Njemačke, Austrije, Italije, Australije, Amerike, Kanade i ostalih zemalja. Po riječima koordinatorice za promotivne aktivnosti Turističke zajednice grada Osijeka Dubravke Kovačević, broj noćenja manji je od broja gostiju, ali posljednjih nekoliko godina povećava se i broj noćenja. U prvih sedam mjeseci ove godine u Osijeku je noćilo nešto manje od 26.000 gostiju, među kojima gotovo polovica stranih, a nude im se mnoge aktivnosti i sadržaji. Kontinentalni turizam sve više privlači goste koji su znatiželjni i žele nove sadržaje te različita kulturna odredišta kojih u Osijeku uistinu ima, istaknula je Dubravka Kovačević.

TROGIR - Trogirska policija podnijela je kaznenu prijavu za pokušaj ubojstva protiv muškarca koji je nožem nanio tešku i po život opasnu ozljedu 37-godišnjaku, izvijestila je danas splitska policija. Prijavljeni 59-godišnjak je u četvrtak oko 16.25 sati u Stepinčevoj ulici u Trogiru na parkiralištu nožem u srce teško ozlijedio 37-godišnjaka koji je s ozljedama opasnim po život hospitaliziran u Kliničkom bolničkom cetru (KBC) Split, a kako se doznaje u bolnici život mu je i dalje ugrožen. Dvojica muškaraca su se prvo verbalno, a potom i fizički sukobila oko parkirnog mjesta koje se inače nalazi u krugu jednog poduzeća. Stariji muškarac je prvi prišao mlađem tražeći da napusti parking i nakon toga je uslijedio verbalni, pa fizički obračun.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙