FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 14. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati:

ZAGREB - Premijer Zoran Milanović rekao je kako vjeruje da će iduća godina biti bolja te da Vlada na temelju pokazatelja očekuje gospodarski rast, dok je govoreći o "slučaju" Krunoslava Šamsa istaknuo kako nije riječ o uhljebljenju. "Sljedeća će godina vjerujem biti bolja, očekujemo rast, i to nije vjerovanje nego to govore pokazatelji, a ova je godina vrijeme konsolidacije. Na nama je u stvari bilo, kako je to uvijek u politici ključno, s ekspertima za ekonomsku i industrijsku politiku ustanoviti gdje su zapreke u sustavu", rekao je Milanović za Jutarnji list. Kada je riječ o raspisivanju natječaja za velike investicije, premijer očekuje da će "sve krenuti ove godine". Kao velike projekte naveo je Plomin, Luku Rijeka i željeznice, dodavši kako je nužno skinuti "stigmu s Hrvatske da je neprijateljska za ulaganja". Govoreći o slučaju Krunoslava Šamsa, premijer je istaknuo kako je potpuno promašeno nazvati uhljebljenjem prelazak nestranačkog načelnika Sektora u ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, koji je tamo desetak godina te je radio na koncesijskom ugovoru s francuskim konzorcijem ZAIC, na mjesto zamjenika direktora Zračne luke kako bi u ime države kontrolirao provođenje koncesije. "Nije mi jasno zašto je za to mjesto raspisivan natječaj, čovjek je, pojednostavljeno rečeno, trebao otići u prekomandu", rekao je Milanović.

RIJEKA - Požar koji je jučer popodne oko 18 sati zahvatio travu, nisko raslinje i šumu na području Crikvenice, kod izlaza prema Triblju, sinoć je lokaliziran, a u požaru nisu stradali ni ljudi ni imovina, izvijestili su iz Policijske uprave primorsko-goranske. Prema izvješću DUSZ-a opožareno je pet hektara borove šume i niskog raslinja. Osim vatrogasaca, u gašenju je sudjelovao i Air Tractor, a za promet je bila zatvorena Kotorska ulica. Gašenje požara, kao i nadzor požarišta se nastavlja, naveli su iz policije.

DUBROVNIK - Požar u dolini Neretve, na području Komina i Kule Norinske, i dalje gase Državne intervencijske postrojbe Dubrovnik i Split, županijske vatrogasne snage te vatrogasne snage iz Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije. Kako je jučer rekao vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović, posebno je teško bilo poslijepodne, kada se pojačao maestral, a vatra je zaprijetila naseljima Momićima i Matijevićima. No, vatrogasci su uspjeli odbraniti sve kuće i nitko nije stradao. Veliku pomoć pružile su im zračne snage na zapadnom i istočnom dijelu požarišta. Po procjenama, vatra je zahvatila više od tisuću hektara trave, niskog raslinja i šume.

PAZIN - Ubuduće ćemo stranačke nesuglasice rješavati na tijelima stranke, a ne izvan njih, zaključak je to sa sinoćnje sjednice Savjeta IDS-a koji je novinarima nakon gotovo četverosatnog zasjedanja prenio predsjednik Savjeta Darko Lorencin. "Nesuglasice ćemo rješavati među sobom, a ne javno ili preko medija. Takav smo zaključak donijeli jednoglasno, a za njega je ruku digao i Damir Kajin", istaknuo je Lorencin. Naime, posljednjih 20-ak dana upravo je Damir Kajin okupio oko sebe skupinu bivših, ali i nekih sadašnjih članova IDS-a, nezadovoljnih načinom na koji predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić vodi stranku, ali i time kako on kao župan vodi Istarsku županiju. Ta tzv. filipinska skupina, kako su je mediji nazvali jer se prvi put sastala u mjestu Filipini nedaleko od Poreča, želi demokratizaciju vladajuće istarske stranke, a ne da, kako ističu, jedan čovjek sam o svemu odlučuje.

SLAVONSKI BROD - Brodsko-posavska županija proglasila je jučer stanje elementarne nepogode na području cijele županije zbog suše. Zbog dugoga sušnog razdoblja, visoke temperature i nedostatka oborina tijekom srpnja i kolovoza elementarna nepogoda je proglašena za usjeve proljetne sjetve, krmne kulture, povrće i dugogodišnje nasade. Procjenjuje se da je u Brodsko-posavskoj županiji štetama zahvaćeno oko 32.000 hektara jednogodišnjih i višegodišnjih nasada koji su u sustavu poticaja. "Stanje je teže nego 2003. godine. U ovom trenutku teško je govoriti o ukupnom iznosu šteta jer cijeli proces prikupljanja podataka nije završen. Ono što možemo reći da se na kukuruzu i povrtnim kulturama štete kreću od 40 do 60 posto, na šećernoj repi oko 40 posto, na soji oko 50 posto", kaže Davor Vlaović, zamjenik brodsko-posavskog župana. Na visoke štete od suše upozorili su poljoprivrednici, a njihove navode potvrdile su i županijske stručne službe obilaskom terena, rekao je. Na području te županije zbog mraza proljetos je već proglašena elementarna nepogoda na voćnjacima, a ukupna šteta tada je procijenjena na 62 milijuna kuna. Štete su se kretale od 60 do 100 posto.

ZAGREB - Premijer Zoran Milanović primio je jučer u Banskim dvorima hrvatske sportašice i sportaše, dobitnike odličja na Olimpijskim igrama u Londonu. "Hvala na odličnim rezultatima koji su bolji nego ikada do sada, ali ne treba se ni time opterećivati, da ste se vratili s manje medalja ništa se bitno ne mijenja, da ste osvojili koju više super. Sport je prije svega kultura i način života", naglasio je Milanović. Najavio je da će Vlada ispoštovati obećanje i uvesti naknade za osvajače olimpijskih medalje, koje će, rekao je, biti malo više nego simbolične te će sportašima nakon 45. godine života osigurati pristojnu budućnost. Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša zahvalio je Vladi na najavi uvođenja naknada za izvrsnost koje, istaknuo je, sportaši itekako zaslužuju. U ime olimpijskih trenera i stručnjaka obratio se Ratko Rudić, najtrofejniji trener i izbornik Hrvatske vaterpolske reprezentacije koja je u Londonu osvojila zlato, izrazivši želju da Hrvatska uspostavi sustav u sportu i koji bi izrodio nove sportaše i uspjehe, "da ne postoje samo određeni obiteljski projekti". U ime sportaša na čestitkama su zahvalili hrvatski osvajači olimpijskih zlatnih medalja - bacačica diska Sandra Perković, kapetan vaterpolista Samir Barać i strijelac Giovanni Cernogoraz.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙