FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cikličke dionice podigle europska tržišta na najvišu razinu u 13 mjeseci

Autor: gple
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 17. kolovoza 2012. (Hina/Reuters) - Europska tržišta dionica dosegnula su u petak najvišu razinu u 13 mjeseci slijedom očekivanja da bi dužnosnici eurozone mogli u narednim tjednima razriješiti nesuglasice i pronaći rješenje za suradnju kako bi riješili dužničku krizu.

Indeks Londonske burze Ftse ostao je gotovo nepromijenjen, na 5.836 bodova, kao i pariški CAC, koji se stabilizirao na 3.481 bodu. Frankfurtski DAX prekoračio je pak psihološki važnu granicu od 7.000 bodova i iznosio je 7.005 bodova, u plusu blagih 0,1 posto.

Pozornost tržišta okrenuta je nizu sastanaka europskih dužnosnika u narednim tjednima. Očekuje se da bi u konačnici ipak mogli razriješiti nesuglasice i pronaći modus za suradnju kako bi se riješila dužnička kriza.

Raspoloženje je u četvrtak popravila njemačka kancelarka Angela Merkel, pruživši potporu strategiji predsjednika Europske središnje banke (ECB) Marija Draghija za suzbijanje krize. Pozvala je europske partnere da ubrzaju nastojanja u smjeru tješnje integracije fiskalne politike.

"Čini se da dužnosnici poduzimaju minimalne korake kako bi zadržali interes ulagača, izjavljujući da je sve spremno, da su oni sami spremni poduzeti mjere kada i ako to bude potrebno", konstatira Oliver Wallin iz Octopus Investmentsa.

"U fokusu su i dalje godišnji skup američke središnje banke u Jackson Holeu krajem ovog mjeseca i rujanski ciklus objava iz središnjih banaka", tumači Wallin.

U 2010. predsjednik američkog Feda Ben Bernanke iskoristio je govor na redovnom skupu u Jackson Holeu kako bi najavio drugi ciklus kvantitativnog ublažavanja monetarne politike.

ECB bi pak na redovnom mjesečnom sastanku zakazanom 6. rujna mogao pojasniti kako bi točno trebala izgledati njegova intervencija na tržištima obveznica, ukaže li se za njom potreba. Potom bi njemački ustavni sud 12. rujna trebao objaviti presudu o europskom trajnom stabilizacijskom fondu.

U takvom su okruženju najveći dobitnici na europskim tržištima dionica bili sektori povezani s gospodarskim rastom, pa su proizvođači automobila, tehnološka poduzeća i banke porasli u rasponu od 0,9 do 1,4 posto.

Peugeot je tako poskočio 4,9 posto, Damiler 2,3 posto, Credit Agricole 4,2 posto, a Societe Generale 3,2 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je 0,8 posto, na 9.162 boda.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙